tisdag 7 augusti 2012

Nykomlingarna i försvaret

Fem nya backar, sex om man räknar in Rasmus Andersson vilket jag inte gör med tanke på hans ringa ålder, har vi fått in. Inget negativt i det egentligen med tanke på hur pass dåliga vi egentligen var i egen zon under stora delar av föregående säsong. Här kommer min korta genomgång av de nya i försvaret och vad jag tror och förväntar mig av dem.

Axel Brage, mv

Axel får det förhållandevis enkla uppdraget att ersätta Toivonen. Finländaren blev som bekant inta i närhetan av den mur vi önskat oss i målet. Istället blev han ännu en dyr bänkvärmare från Finland. Och att utlåningskungen Brage skulle bli något annat än backup till Sjögren känns osannolikt. Dock finns det potential och han kommer säkert ta chansen om han får den. Hans insatser i Sundsvall under föregående säsong får ses som riktigt bra med tanke på förutsättningarna.

R.J. Anderson, b

Malmö och amerikaner är väl sådär, med Justin Forrest i färskt minne. Det är, utan att överdriva, MYCKET viktigt att Anderson kommer fungera och leverera från backplats kommande säsong. Som enda högerskytt bland backarna är han mer eller mindre garanterad plats i powerplay och förväntningarna ska vara höga. Har en grymt fin säsong i Norge med sig till Sveriges riviera, räcker det? Jag vill givetvis tro det men vågar inte fullt ut lita på det. Anderson får ses som ersättare för Tim Heed och defensivt är det en barnlek att ersätta honom, det är offensiven som blir det verkliga testet. Det bör och ska bli många poäng från amerikanen för att värvningen ska klassas som bra. Faktum är att jag anser att Anderson bör göra en mycket stor av de poäng som ska komma från backplats.

Rasmus Andersson, b

Rasmus är bara 15 (fyller 16 i höst) och vi ska inte förvänta oss att han tar en ordinarie tröja redan denna säsong. Dock finns potential så det räcker och blir över det kan vi vara överens om. En potential jag hoppas att vi kan få ta del av och utveckla i Malmö. Jag ser inte grabben som "nyförvärv" alls, utan som en opolerad diamant. Troligast är att han får spela J20 mestadels, för att växa till sig lite till. Om det mot förmodan skulle vara så att Rasmus verkligen tar plats redan nu, har vi två högerskyttar på backplats.

Johan Björk, b

Björken behöver ingen närmre presentation, han har redan 7 A-lagssäsonger i Malmötröjan bakom sig. I Björk kan och ska vi förvänta oss en stabil och enkel "stay at home" försvarare. Vet inte om jag på rak arm kan säga att han ersätter någon. Delvis tar han Jean-Luc Grand-Pierres plats men inte fullt ut. Jean-Luc har större offensiva kvalitéer än Björk samtidigt som Björk känns stabilare i försvaret. Björk har dessutom Malmö som moderklubb, något som betyder en hel del trots allt. Visst drog han direkt när det krisade våren 2009 men det är svårt att klandra honom. Jag förväntar mig att Björk tillsammans med Lassen är de som ska hålla rent kring Sjögren/Brage i vinter.

Mads Bødker, b

Mads går redan in på sin sjunde A-lagssäsong i Sverige som 25 åring och har tonvis med landslagserfarenhet. Liten och kvick på rören men inte så poängstark som man skulle kunna förvänta sig av den typen av back. Storleksmässigt går han in i samma kategori som Forrest. Troligtvis kommer han vara ungefär lika stabil som Forrest i försvaret också, dessvärre. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka här, jag är tveksam till att Mads kommer tillföra något direkt faktiskt. Hoppas givetvis att jag har fel men jag får inte vibbarna jag skulle önska.

Philip Hersby, b

Om jag är osäker på Bødker är det INGENTING jämfört med vad känner för Hersby. Han är 27 och borde vara ungefär så bra han kan bli. Det han presterade för Tingsryd föregående säsong kan inte skrämma någon, förutom oss som har Malmö i hjärtat. Nu är det som vi alla vet på isen det ska göras och siffror och historia är just siffror och historia. Men jag ska vara ärlig och säga att jag på förhand ser Hersby som den givna floppen på backplats. En på förhand svår värvning att förstå faktiskt.

Jens Olsson, b

Jens å andra sidan är en kille jag har STORA förväntningar på. När han nu äntligen återvänder hem efter 9 år vill jag se enkelt och stabilt backspel, klassiskt backspel helt enkelt. Jag väntar mig inget spektakulärt på något sätt, men hårt och bra jobb i framför allt försvar och boxplay. Ser att Jens kommer få mycket istid i just box och kommer helt säkert vara bland de viktigaste i laget i den spelformen. Jag och många med mig har hoppats få hem Jens i fler år, äntligen är det ett faktum och jag förväntar mig att det blir en lycklig återkomst.

---

Allt som allt har vi fått in ungefär i nivå av vad vi kan förvänta oss under dessa nya och mindre penningstinna tider. Ärligt talat tror jag inte att backplats kommer vara sämre i år, trots att det ekonomiskt antagligen skiljer rejält mycket. Bra att få hem Björken och Olsson, de på förhand "säkra" korten bland dessa nya. Frågetecken för de nya danskarna, ingen blir gladare än jag om de ser till att räta ut dem till utropstecken men jag är som sagt tveksam. Sen är det amerikanen, extremt viktigt att han levererar!

Återstår nu att gå igenom de nya i anfallet. Håll ut, kommer senare i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics