söndag 30 december 2012

Lite tankar om december.

Som ni minns var november en, ur Mif-synpunkt, fantastisk månad. December har varit, om inte helt tvärt om så åtminstone väldigt långt ifrån bra. Om vi ska börja med att konstatera att vi parkerar på en sjätteplats efter 33 omgångar spelade. Det är helt inom våra målsättningar att vara sämst sjua. Men om vi tittar på en tabell över december är läsningen ganska nedslående.

Decembertabellen.
Endast Troja har släppt in fler mål än oss och då har de haft en 0-9 match också. Vi uppväger detta faktum något så när genom att göra näst flest mål i och för sig. Men det viktigaste är inte hur många mål man gör eller släpper in, det viktigaste är givetvis hur många poäng laget tar. Som ni ser är det bara med styrfart vi tar oss över 1 poäng per match, vilket är riktigt dåligt. Hade vi "bara" vunnit de matcher man SKA vinna hade vi istället landat på 15 poäng per match och varit med där uppe och bråkat. Vi kan med detta konstatera att de så kallade självklara poängen är något vi absolut inte har råd att förlora. Låt oss hoppas på en rejäl uppryckning efter nyår.

Ska vi fortsätta att grotta in oss på statistik är det en sak som är ganska uppseendeväckande med årets upplaga av Mif. Om vi legat under efter första, eller andra perioden har vi inte vänt matchen en endaste gång.  8 gånger har vi klivit av isen efter 20 minuter med underläge och varje gång har vi förlorat matchen. 9 gånger har vi klivit av efter andra i underläge och samtliga gånger har vi förlorat. Har vi däremot haft ett oavgjort resultat efter första och/eller andra perioden vinner vi nästan uteslutande. 9 oavgjorda efter första har inneburit 8 segrar och 1 förlust (den där förlusten kom senat mot Tingsryd, innan dess hade vi alltså aldrig förlorat vid likaläge). 3 matcher har varit oavgjorda efter två perioder, samtliga segrar. Nu kommer det som känns otroligt udda med tanke på detta. Har vi haft LEDNINGEN med uddamålet efter första är det hugget som stucket. 12 matcher har vi haft ledning efter 20 minuter med ett mål och fått med oss 6 segrar och 6 förluster. Samma efter 40 minuter, 13 gånger har vi gått in i sista med en uddamålsledning och bara fått med oss 7 segrar. Känns klart märkligt med tanke på hur bra facit vi har vid likaläge. Håll med om att statistik kan vara kul!

Kastar vi oss över spelarna kan vi konstatera att några sticker ut under månaden. Om vi börjar med det negativa är det svårt att undvika Sebastian Meijer. Han spelade 6 av 7 matcher utan att producera någonting och med -5. Det är inte vad vi önskar eller bör förvänta oss av honom. Han borde tillhöra de som bidrar betydligt mycket mer i laget. Även Robin Alvarez sticker ut genom att bara ha gjort 1 mål under december och -3, inte heller ett ok facit från honom. På den positiva sidan får vi nämna Mattias Persson med sina 6 poäng (3+3), Frederik Storm med 6 poäng (2+4) och även Niklas Jadeland med 6 poäng (1+5). Strax bakom hittar vi Roger Ohlsson och Henrik Hetta med 5 inspelade poäng under december. Alla dessa spelare än på plussidan dessutom eller åtminstone inte minus. Hetta sticker ut med +5 under december. Rasmus Andersson har fixat tre poäng under december men är dessvärre också -5. 

Det finns mycket att förbättra eller stabilisera. Vi måste upp i försvarsspelet igen, vi har läckt på tok för mycket på slutet och vi behöver skärpa till pp. När vi gör det kommer vi vinna fler skitmatcher genom att få fler studsar på vår sida. December blev inte vad vi hoppats på men vi höll näsan över ytan och har fortfarande playoff-platsen helt i egna händer. Direktplats känns helt och hållet som en utopi, skulle vi fixa det är det faktiskt ett smärre mirakel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics