söndag 3 mars 2013

Mif 2012/2013, statistiskt sett.

Nu när säsongen är över för Malmös del kan det passa fint att kasta ett öga på lagstatistiken. Det blir mycket siffror och mässande nu, är du allergisk mot det kan det vara läge att sluta läsa här.

---

Alltså, 52 matcher spelade och säsongen är ett avslutat kapitel. Totalt sett vann Mif 44% av matcherna. På hemmabana lyckades man hålla sig över hälften segrar med 54% vunna, på bortaplan däremot lyckas man bara vinna 35% av matcherna. Man håller nollan 2 gånger men blir själva nollade 3 gånger. Det blev ganska många täta matcher där man vann eller förlorade med uddamålet. 20 matcher närmare bestämt. 7 segar och 13 förluster med uddamål.

Publiksnittet landade på 5794, något som får sägas vara mycket bra med alla faktorer inräknade.

Våra motståndare skjuter fler skott mot mål, både hemma och borta. Genomsnittlig skottstatistik hemma landade på 28.1 - 28.8 och borta 25.3 - 34.6. Vi har däremot en bättre målkvot per skott jämfört med motståndarna, både hemma och borta. Hemma gjorde vi mål på 11.9% av skotten medan motståndarna bara fick in 8.8%. Borta gjorde vi mål på 9.7% och motståndarna 9.2%.

Vad gäller utvisningar så är det ganska jämnt på hemmaplan, några fler pp än bp men bara marginellt. Borta spelar vi däremot 50 fler bp än pp och det kostar givetvis mycket under en säsong. Vi gör 38 mål i pp och släpper in 37 i bp. Totalt landar effektiviteten i pp på starx över 20% vilket är ok. Samtidigt dödar vi ca 84% av bp vilket också är helt ok. Nästa säsong måste vi hur som helst bli mycket mer disciplinerade och framför allt sluta ta utvisningar i offensiv zon.

Att bryta ner perioderna är ganska intressant, med tanke på att det sagt att vi inte orkat hela vägen. Detta är bara delvis sant, det gäller bara på bortaplan nämligen. Tre bilder får visa på detta. Vi börjar med att titta på hur det ser ut totalt under säsongen.
Totalt

Sedan bryter vi ner det och tittar på hur det sett ut på hemmaplan. Då ser vi att tredjeperioden är den vi oftast vunnit och den andra den vi förlorat (om vi bortser från förlängning), även om det också är den period då vi gjorde mest mål.
Hemmaplan

På bortaplan däremot, där kan vi se att tredjeperioden verkligen är svag. Men att mena på att vi var dåligt tränade rimmar dåligt med hemmastatistiken. Vad det beror på att vi var så dåliga i andra hälften borta, får man nog söka svaret på någon annanstans.
Bortaplan

Något som också är väldig intressant att titta på är hur matcherna gått vid olika ställningar efter första och andra perioderna. Det ABSOLUT mest frapperande är att vi inte en enda gång under säsongen vände några underlägen. I 14 matcher låg vi under efter första perioden och alla blev förluster. I 18 matcher låg vi under efter andra perioden och även där blev samtliga förluster. 

I 16 matcher var det oavgjort efter första perioden, 10 av dessa blev seger. I 6 matcher var det oavgjort efter andra, här blev 3 segrar.

Det som är riktigt negativt är att vi drar på oss en del vändningar, något vi som sagt aldrig lyckades med. Vi hade en tvåmåls ledning efter första tre gånger och en av dessa förlorade vi. Uddamålsledning efter första var tillsammans med oavgjort det vanligaste resultatet under säsongen. Dessvärre förlorade vi hälften av dessa uddamålsledningar. Det vanligaste resultatet under säsongen efter två perioder var också en uddamålsledning. 15 gånger hände detta men vi lyckades bara knyta ihop säcken 8 gånger. Just att vi tappade så förtvivlat mycket uddamålsledningar tillsammans med att vi aldrig lyckades vända underläge själva är nog en ganska stor förklaring till att säsongen är över nu.

---

Det var en så kortfattad sammanfattning av laget ur en statistisk synvinkel jag lyckades fixa och har du orkat läsa ända hit, är du antagligen en lika stor siffernörd som jag är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics