lördag 13 september 2014

Överlägset Malmö förlorade poäng.

HC Vita Hästen vs IF Malmö Redhawks 2-1 e.förl

När matchen började, kändes det lite som att det skulle bli en exakt likadan match som hemmapremiären. Första fem-sju minuterna, kom Hästen knappt ur egen zon. Samtidigt kämpade de som små djur för att hålla Malmö borta från kvällens gigant, Axel Brage. Det råder ingen som helst tvekan om att Malmö vunnit bekvämt om inte Brage varit så bra som ikväll. Bra och med en hel del tur. Han räddade med masken, armar, ben ja allt man kan tänka sig. Och i andra perioden räddar han till och med en puck som Magnus Häggström kommer drömma mardrömmar om i säkert resten av livet. Helt öppet mål och Brage helt ur balans bara slänger sig runt och plockar puckf*n. Den där räddningen kommer Brage säkert aldrig någonsin göra om, det var verkligen en på miljonen.

Det var mycket som var bra ikväll. Hästen hade förtvivlat svårt att hinna med när Malmö satte upp tempot. Eller de hann inte alls med i ärlighetens namn. Tyvärr kändes det lite som att Malmö tog detta som att man bara behövde åka runt och leka. Man åkte ifrån Hästenspelarna, men man slarvade faktiskt en del framför allt i passningsspelet. Något som syntes över hela isen och faktiskt skapade de flesta chanserna för Hästen. Givetvis hjälpte det inte Malmö att David Liffiton inte kunde hålla sig kall och åkte på ett fullständigt onödigt matchstraff. Plötsligt var Malmö nere på fem backar totalt varav en var juniorbacken Johan Ivarsson. Ännu en gång visar han i och för sig att han absolut är bra nog, men jag hade gärna sett att man åtminstone breddat backsidan något. Nu märktes det i och för sig inte så mycket i själva matchen att man bara hade fem backar, Hästen orkade mindre och mindre ju längre matchen led. I sista perioden var det mer eller mindre spel i hemmalagets zon konstant.

Man måste ge en stor eloge till Hästen så klart, som slet som djur och på så sätt förtjänade sina poäng. Men att det faktiskt blev en suddenseger berodde, som jag ser det, bara på två saker. Brage var sjukt bra och Malmö var sjukt snälla. Istället för att spela sönder Hästen på slutet var det väldigt mycket åka och spela Allan. Många i Malmö ville bli hjältar och göra det där sjukt snygga "lirar-målet". Istället för att trycka sig in i Brages ansikte och grisa, var det mycket åka runt och snurra utanför. Malmö var helt enkelt för snälla, samtidigt som Hästen var betydligt bättre defensivt än vad Björklöven var.

Det är lite svårt här efter matchen att säga vilka i Malmö som var speciellt bra eller om någon var dålig. Det är så klart dåligt att man inte lyckas göra ett enda spelmål trots ett i stora drag massivt spelövertag. Malmös mål kom nämligen på straff av Nils Andersson, visserligen en sjukt läcker sådan. Pontus Sjögren gör några fina räddningar och har en ruskigt svår match eftersom han långa stunder fick stå och pilla naveln. Han gör det efter omständigheterna riktigt bra men Brage var bättre. Malmö vinner puck över hela banan och när man inte slarvar med passningsspelet får man helt galna möjligheter, bland annat ett flertal i boxplay. Jag kan helt enkelt inte säga att någon individuellt faller ur ramen. Däremot tycker jag att man som lag inte uppträder som man måste göra i en match som denna. Man kan inte, mot något motstånd, tro att man kan rulla runt utanför och vinna mot en motståndare som är så ruskigt defensiva. Man måste in och stångas, så att trötta backar blir ännu tröttare.

Hur man än vänder och vrider på det, kommer detta jämna ut sig i längden så klart. Malmö kommer vinna matcher man kanske inte förtjänar att vinna och Hästen kommer givetvis inte orka en hel säsong som i kväll. Snart kommer matcher där de förväntas kunna föra en match, där de inte kan sätta sig i knät på sin målvakt. Men ikväll, är Vita Hästen stora hjältar i Norrköping och Malmö har fått en välbehövlig väckarklocka efter den på tok för lätta hemmapremiären. Tycker att det är bra att den kom ikväll, hade man rullat in puckar och vunnit med 4 eller 5-1 som väl mer hade speglat matchbilden hade man garanterat fått storhetsvansinne. Nu fick man se att det inte räcker att äga en match, man måste skita ner sig också när motståndarna ställer sig i box runt sin målvakt. Nu är man inne i serien, man har vunnit och man har förlorat. Nu vet man hur båda varianterna känns. Det finns inga lätta matcher, det lärde sig Malmö ikväll. Förhoppningsvis tar man lärdom och drar på blåstället alla kvällar. Nästa match kommer bli en HELT annan grej. Nu är det dags för Malmö att möta motstånd som kan föra en match om man får chansen. På tisdag tror jag vi på allvar får se vart årets upplaga står just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics