måndag 3 november 2014

Hur står sig årets Malmö mot fjolårets, hittills.

Det är "höstlov" för Malmö, i varje fall vad gäller seriespel och då tänkte jag passa på att jämföra årets upplaga med fjolårets. Jag jämför föra årets totala insats i Hockeyallsvenskan med årets fram tills nu, vilket kanske inte är helt rättvist men tyvärr har jag inte tillgång till mer ingående statistik. Idag jämför jag defensiven, offensiven, powerplay och shorthanded.

Vi inleder med defensiven, något som jag vet att Malmös tränare tar på yttersta allvar. De vill att spelarna skall täcka skott och täcka massor av skott. Förra säsongen släppte Malmö in 2,14 mål per match, något som gav en tredjeplats bakom Västerås och Djurgården. I år är faktiskt Malmö något bättre, hittills. Man släpper in 2,11 mål per match och det är bara Vita Hästen som är ännu mer täta. Då ska vi ändå veta att Malmö och Hästen spelar fullständigt olika typer av hockey. Malmö vill spela fartfyllt och kör hårt i offensiven, medan Hästen spelar en i grunden tokdefensiv ishockey. Faktiskt lite imponerande att Malmö släpper in så pass lite mål och ett bra betyg åt lagets försvar. Hittills gör man det alltså bättre än förra säsongen, marginellt men dock. Då har ändå föra årets backgigant Jens Olsson gjort en högst medioker höst. Bra där Malmö!

Offensivt är en helt annan historia, tyvärr. Inga spelare har ens varit i närheten av att axla rollerna Daniel Viksten och Robin Alvarez hade föra säsongen. Mycket har istället vunnits på att framförallt Frederik Storm fortsätter att utvecklas på ett synnerligen positivt sätt. Mycket skall till för att han inte ska slå sina 30 poäng från i fjol. Tony Romano har inte alls bidragit på den nivå de flesta nog hade trott och hoppats på, tyvärr. Henrik Hetta har inte heller kommit upp i närheten av den produktion han hade förra säsongen. En hel del kan man nog härleda till hattandet med honom som center inledningsvis.

Över huvud taget, är offensiven mycket blekare än förra säsongen. Malmö gör mål på 8,61% av sina skott och med tanke på hur otroligt mycket man skjuter (mest i ligan), funkar det hjälpligt ändå. Men tänk er om laget hade varit uppe på samma effektivitet som förra säsongen, då man var bäst i ligan med utdelning på 11,32% av skotten. Då hade Malmö givetvis varit serieledare nu.

En del kan så klart härledas till att man tappat en hel del i powerplay-effektiviteten. Från 23,5% förra säsongen ner till 20% just nu. Samtidigt har man tappat rejält i boxplay, från suveräna 87,23% dödade förra säsongen till medelmåttiga 80% hittills i år. Det betyder att Malmö i år går +/-0 i special teams och det är tufft att vara ett absolut topplag då. Föra säsongen släppte inte Malmö in ett enda mål i eget powerplay, i år har man redan släppt in 3. Samtidigt gjorde man 8 mål i boxplay förra säsongen, nu har det bara blivit 1 hittills.

Som ni förstår är det offensiven Malmö främst måste skärpa, det är den som knackar och knackar ganska rejält stundtals. Bara sista veckan här, var den nästintill obefintlig. Man måste helt enkelt börja göra fler mål, för att släppa in färre än man redan gör är nästan omöjligt att uppnå. Det är möjligt att målvaktssidan hade mått bra av högre konkurrens, men jag ser det inte alls som något som bör prioriteras just nu. Offensiven, måste prioriteras och bli betydligt skarpare. Man måste åtminstone komma upp kring 10% utdelning på sina skott för att det inte skall gå åt för mycket energi till ingenting.

På en skala 1-5, ger jag föra årets upplaga följande betyg:
Defensiv: 4
Offensiv: 4
Powerplay: 4
Boxplay: 5

Årets upplaga får följande betyg hittills:
Defensiv: 4
Offensiv: 2
Powerplay: 3
Boxplay: 3

Återkommer mer fler jämförelser mellan förra säsongen och nuvarande under uppehållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics