tisdag 4 november 2014

Hur står sig årets Malmö mot fjolårets, hittills. (Del 2)

I förra inlägget gick jag igenom offensiv, defensiv samt special teams. Nu hade jag tänkt fundera lite kring något annat som tydligt skiljer årets upplaga från den förra. I fjol, hade laget inga problem med att vända på steken i matcher. Hamnade man i underläge kunde man ofta vända och komma igen. I år, är man nästan obehagligt dåliga på det. Faktum är att förra säsongen var man i topp vad gällde att vända underläge. Vid underläge efter första perioden, vände man och vann 25% av matcherna. Vid underläge efter andra perioden, vände man också och vann 25% av matcherna. Detta gäller alltså matcher där man gick från noll poäng, till tre. Skulle man ta med matcher där man tog poäng, blir siffrorna ännu mer imponerande. Underläge efter första perioden, gav ändå poäng i 63,2% av matcherna. Underläge efter andra, gav poäng i 56,3% av matcherna.

I år är det som sagt en helt annan historia och dessvärre en negativ sådan. Vid underläge efter första, eller andra perioden, har Malmö inte vänt en endaste match till seger. Man har alltså vänt 0% av matcherna till seger. Man har visserligen lyckats vända och ta poäng, men alltså inte till en trepoängare. Vid underläge efter första perioden, har Malmö tagit poäng i 33,3% av matcherna. Väldigt mycket sämre än förra säsongen som ni ser. Vid underläge efter andra perioden, har det blivit poäng i 25% av matcherna. Ska man säga något positivt, är det att man har legat under mindre än förra säsongen efter 40 minuter. Men faktum kvarstår, Malmö är inte bra på att spela i underläge denna säsong. Något man absolut bör jobba med och försöka komma till rätta med om de där viktiga poängen skall trilla in som kan bli så viktiga i slutet.

Spela på ledning då? Hur skiljer sig upplagorna åt i den grenen? Förra säsongen vann Malmö 77,78% av matcherna där man hade en ledning efter 20 minuter. I 96,3% av fallen, blev det någon form av poäng med samma förutsättningar. Hade man ledningen efter 40 minuter, vann man i 90,48% av matcherna och det blev poäng i 95,2% av matcherna. Så, hade man ledningen efter första- eller andra perioden förra säsongen blev det nästintill garanterat poäng i slutändan. I år är man hittills 100% vad gäller ledning efter 20 minuter. Har Malmö en ledning med sig in i omklädningsrummet i första pausen, då är tre poäng hemma. Det är riktigt bra så klart, dessvärre har detta bara inträffat i 5 matcher av 21. Ledning efter andra perioden är lite annorlunda, då man bara tar alla poäng i 54,55% av dessa matcher. Visserligen tar man poäng i 81,8% av fallen, men som ni förstår har man tappat allt för mycket i tredje perioden. Och för er med gott minne, vet ni att flera av dessa tapp har skett TROTS ett rejält spelövertag.

Här kommer vi åter till det förra inlägget behandlade, den bristande effektiviteten i offensiven. Malmö har betydligt svårare att behålla sina ledningar än förra säsongen och som jag ser det, beror det framför allt på att man inte gör målen man ska göra. Att man även är otroligt dåliga på att vända matcher, kan man så klart även det härleda till bristande utdelning offensivt sett. Hur man än vänder och vrider siffrorna, är Malmös stora och kanske enda bekymmer den allt för dåliga utdelningen i offensiven. Allt pekar på det svaret och det bör också vara här som laget och ledarna lägger ner det mesta av tiden under detta uppehåll. Det måste bli lite snabbare och säkra passningar. Det måste bli lite snabbare avslut. Spelarna måste sluta leta öppet mål i oändlighet. Spelare måste också alltid in i ansiktet på motståndarnas målvakter. Både för att göra deras jobb svårare, samt för att slå in returer. Puckarna måste in, för att man ska få rimlig utdelning på det spelövertag man ofta jobbar sig till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics