tisdag 16 december 2014

Derbyraffel i Ängelholm när Malmö straffade bandyklubben.

Rögle BK vs IF Malmö Redhawks 3-4 e.str

Man väntade som vanligt på att bandyklubben skulle komma ut som virvelvindar. Men istället var det Malmö som tog tag i det hela och bestämde det mesta de första tre minuterna. Genom lugnt och moget spel som ganska enkelt spelade genom stirriga bandyspelare. Men efter tre minuter blir det en icing och då kommer hemmalaget in mer i det och matchen jämnat ut sig. Men det är två olika filosofier som möts. Malmö som vill mata på och lita på sitt system mot bandyklubben som vill komma från egen zon och spela mer på chans. Och inga misstag här, RBK är väldigt farliga i sitt anfall. Det är ett antal tillfällen i första perioden då det är hej baberiba när puckarna flyger fram och tillbaka framför Malmös mål. Jens Olsson bjöd på en målchans, det känns inte ok men visst en gång är ingen gång. Malmö får spela boxplay som första lag, men är som vanligt på slutet stabila och målchanserna till RBK under de två minuterna är obefintliga. Jesper Jensen spelar INTE med hjärnan när han knuffar omkull Jonas Gunnarsson i en situation och Malmö gör som vanligt inget fel i sitt pp och tar ledningen. Tyvärr åker Henrik Hetta på en något billig utvisning med knappt en minut kvar och då kommer turen på besök till hemmalaget. En Malmö spelare tappar klubban i boxen och när RBK till slut får på ett skott träffar det Jeremias Augustin som ställer Gunnarsson. Kvittering med två sekunder kvar av perioden är inget man vill vara med om, men det var väl rättvist med 1-1 trots allt. Bra upplägg inför fortsättningen hur som helst.

Malmö tar tag i det även inledningsvis av andra perioden och det dröjer tre minuter innan bandyklubben överhuvudtaget får till något spel. Det syntes att hemmalaget inte ville gå bort sig, att alltid vara med hem. Inte förrän efter åtta minuter fick hemmalaget till något vidare spel, men då blev det desto farligare när Peter LeBlanc träffar kryssribban, dock är Gunnarsson helt kall och bara står där han står. Riktigt bra agerande av Malmös målvakt där. Annars var perioden betydligt mer ställningskrig, Malmö fick inte till det offensiva riktigt men spelade oftast mycket skickligt i egen zon och tiden gick. Och i den typen av matcher händer det nu och då att man gör ett lite sämre byte och ett sådant kommer när Jacob Lilja kommer fri, men Gunnarsson är ännu en gång mycket säker och räddar enkelt. Får man inte utdelning på sådant, kommer det ofta tillbaka och med ungefär en och en halv minut kvar kommer också 2-1 för Malmö. Snygg uppåkning av Tony Romano som vänder bort sin motståndare och lägger en macka till Frederik Storm som enkelt går igenom stillastående bandybackar och hänger den där han vill. Malmö lyckas faktiskt även göra 3-1 på en ren tavla av Lars Volden som dock har den beryktade målvaktsturen med sig. Videomåldomaren kan nämligen inte se det man sett på tv-bilderna och säger att pucken inte är inne. Inte första gången som videomåldomare inte kan se det alla andra kan se i och för sig. Surt för Malmö, skönt för bandyklubben och framför allt Volden som stod och sov där. Trevligt upplägg för ett defensivt skickligt Malmö inför tredje perioden alltså. Skulle man kunna stå emot den förväntade anstormningen?

Och visst kan man det till stora delar. Romano gör det, igen, efter knappt fyra minuter. En kalasmacka till Yanick Lehoux från egen zon och kanadensaren kan enkelt verkligen göra 3-1 på Volden och därmed sitt första mål i Malmö. Där släpper också Malmö av lite och ägnar det mesta av sin koncentration på defensiven, det beror givetvis även på att bandyklubben blir mer desperata och chansar hej vilt. Malmös defensiv är otroligt stark, men det är klart att det inte är en fördel av att spela i försvars zon så mycket. Med halva perioden kvar har Malmö blivit aningen för statiska och det gör att RBK får bättre och bättre snurr i sitt anfall samtidigt som bortalaget inte har mycket till offensiv att komma med förutom ströchanser. När så Sebastian Strandberg drar på sig en onödig utvisning med drygt två minuter kvar skulle den hittills så bergstarka defensiven sättas på prov i spel fyra mot sex som knappt han börja innan 2-3 sitter. Då återstod knappt två minuter av matchen och vi får derbyraffel som sig bör. Och mycket riktigt kommer kvitteringen också i sex mot fem med 34 sekunder kvar och nog skulle det där felaktigt bortdömda målet bli viktigt ändå till slut. Malmö tappar matchen något onödigt, dels genom den idiotiska utvisningen av Strandberg. Men också på grund av att man sänker tempot något i tredje efter 1-3. Var det någon som lyssnade på mig att kryss var ett lämpligt tips för övrigt? Målen som kommer i slutet är som de är, men i spel fem mot fem var Malmö det bättre laget och borde kunnat utnyttja det egentligen. Men, derby är derby som vi vet. Allt kan hända och allt händer faktiskt bevisligen.

Det mest spektakulära i förlängningen är att Olsson ännu en gång bjuder RBK på ett friläge som RBK ännu en gång inte kan göra något av, denna gång sumpade Taylor Matson. I straffarna blev det aldrig något snack och Romano fick bli den stora hjälten vilket var väldigt välförtjänt. Han gjorde en riktigt fin match ikväll, precis som man vill se i ett derby och det syns att han verkligen älskar straffar för övrigt.

Avslutningsvis kan man säga att Malmö spelade till sig tre poäng, men gav bort dem på odisciplinerat spel med drygt två minuter kvar. Men man tog åtminstone med sig två hem vilket dels gör att man får fira jul som serieledare (vilket man ju som sagt gjort i vilket fall som helst) och man är bäst i Skåne. Allt som allt är det ett riktigt derby, om jag nu lägger mina Malmösympatier åt sidan. Det blev precis så som man vill att en derbymatch skall vara. Ett lag drar ifrån och det andra får komma tillbaka och kvitterar med sekunder kvar. En ren propagandamatch för sporten ishockey måste jag säga även om det finns skickligare spelare i andra ligor. Malmö spelar på det stora hela riktigt bra hockey och visar att man är och kommer bli ett fantastiskt bra ishockeylag i år också. Man täcker massor av skott och gör det sjukt svårt för RBK som inte alls kan dominera på sin hemmais som de brukar. Och ja, jag förväntar mig betydligt mer av Olsson.


Nu blir det julmat och dans kring granen, RBK fick en julklapp av domarna som dömde bort ett mål och en liten klapp av Malmö som drog på sig en onödig utvisning. Men Malmö gav sig själva den största julklappen genom att vinna ännu ett derby, ännu en gång vinner laget som gör första målet. Nästa tuffa match går av stapeln den 27 december borta mot Mora, då kommer det behövas en lika fin insats som ikväll. Jag ska givetvis komma på lite mer skoj att skriva om under uppehållet, men önskar ändå en god jul lite i förväg och tack för att ni läst under hösten. Utan er blir det meningslöst, jag är era största fans kära läsare.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics