söndag 21 december 2014

Hur har det gått för spelarna som lämnat (del 1)?

Tolv spelare lämnade (fjorton om vi ska räkna pensionärerna Tommas Kollar och Teemu Kesä), frivilligt eller ansågs inte behövas längre, Malmö efter förra säsongen. Tre har dessutom lämnat just innan eller under säsongen som pågår. Jag tänkte att det kunde vara kul att se hur det går för pågarna i sina respektive klubblag hittills. Vi börjar med de som tog trappan upp i det svenska seriesystemet.

Daniel Viksten: Lämnade för Örebro, vilket stod klart ganska tidigt. Ingen skugga skall falla över Viksten som under sin enda säsong i Malmö visade att han var alldeles för bra för Hockeyallsvenskan. I Örebro har han spelat samtliga matcher hittills och ligger på tredje plats i den interna poängligan. 12 mål och 7 assist har det blivit och det förvånar inte att han är den i laget som gjort flest mål. Han har också hela 5 matchavgörande mål. Viksten är i SHL för att stanna, eller ta sig ännu högre.

Robin Alvarez: En Malmökille det givetvis gjorde riktigt ont att tappa, det har inte heller blivit någon supersuccé för honom i Djurgården. Han gör det ok men har suttit vid sidan av i några matcher. 11 i den interna poängligan med sina 3 mål och 4 assist. Han klarar spelat i SHL utan några större bekymmer, men det är garanterat en omställning att gå från tongivande till en i mängden. Men tjurig som han är, kommer han antagligen gneta på. Ingen hade blivit gladare än jag om han ändå bestämde sig för att nog är nog och kom hem och gjorde nytta där han hör hemma.

Sen har vi några spelare som bytte till andra klubbar i Hockeyallsvenskan.

Ludvig Rensfeldt: Trivdes uppenbarligen så bra i Skåne att han valde att gå till bandyklubben när hans tjänster inte var önskvärda i Malmö längre. Rensfeldt hade ju en ganska tung andrasäsong i Malmö, assisterande lagkapten till trots. Eftersom Malmö förstärkte laget rejält inför föregående säsong försvann hans speltid och därmed även poängen. Mer än en halvering och beslutet att skiljas var antagligen ömsesidigt. I bandyklubben hade han det inledningsvis oerhört svårt och var med sin historia MYCKET ifrågasatt bland supporters. Något som gått över nu när han levererar mer poäng. En femteplats i den interna poängligan med 19 poäng fördelat på 11 mål och 8 assist har det blivit hittills. Han har spelat samtliga matcher hittills och rean gjort fler poäng än i Malmö förra säsongen. Jag gissar att han tycker att bytet var lyckat.

Axel Brage: I Malmö var Brage en andrafiol bakom Pontus Sjögren och några större planer än så fanns det nog inte heller för honom och han lånades också ut till Vita Hästen i slutet av förra säsongen. Där gjorde han succé i kvalserien upp till Hockeyallsvenskan och det var inte alls förvånade att han valde att stanna när hans kontrakt med Malmö gick ut. Under hösten inledde han som solklar förstamålvakt framför Johannes Jönsson men han har fått en rejäl match och Jönsson har faktiskt starkare statistik totalt sett. Brage har en räddningsprocent på 92,45 % och släpper i snitt in 2,5 mål per match. Jag är ganska säker på att de triggar varandra till att göra bra matcher och det lär behövas nu när Hästens smekmånad helt klart är över. Brage ser garanterat Vita Hästen som ett rejält steg upp från Malmö, eftersom han absolut inte är en avlastare utan en av två mycket viktiga pjäser.

Robin Rahm: Rahm var den som gjorde att Brage fick ta sin packning och åka till Norrköping i slutet av förra säsongen. Rahm blev en injektion i Malmö eftersom hans ankomst fick Sjögren att lyfta sig både en och kanske två snäpp på stegen. Faktum är att när Hockeyallsvenskan var färdigspelad kändes det som fullständigt givet att Sjögren skulle stå hela Kvalserien. Så blev det inte som ni säkert minns, Rahm fick första matchen och sen blev det soppa av allt. Tror varken Malmö eller Rahm var speciellt sugna på att förlänga, istället gick han till AIK. Han hade otur och blev skadad innan säsongen ens börjat och har bara hunnit stå 12 matcher hittills. Av målvakterna i AIK har han bäst siffror, ganska lika de han hade i Malmö under serien i fjol. 91,25 % av puckarna räddade och 2,15 insläppta mål per match.

Anton Blomqvist: En stor favorit på Malmöläktaren för sitt stora hjärta och inlevelse på isen. Däremot är väl hans kvalitéer som spelare i ett lag som siktar uppåt rejält begränsade. Han har fått en mycket större roll i IK Oskarshamn än vad han skulle kunna få i Malmö just nu. Assisterande lagkapten och en ganska viktig defensiv back måste ändå kännas som ett uppbyte för Blomqvist. Visst, hans hjärta må finnas i Malmö men han har ett stort hjärta nog för ishockey. Han trivs säkert ypperligt på isen för Oskarshamn. Han väntar fortfarande på att få göra sitt första mål men har gjort 5 assist på sina 28 matcher. Och jodå, visst drar han fortfarande på sig mycket utvisningar men 51 minuter placerar honom bara tvåa i den mindre smickrande ligan i Oskarshamn. Låt vara endast en minut bakom Oscar Engsund.

Här hade vi 6 spelare som lämnat Malmö för SHL eller Hockeyallsvenskan, imorgon återkommer jag med de som åkt utomlands respektive tagit ett kliv nedåt i divisionerna inom Sveriges gränser.

Om jag fick ta tillbaka en enda av dessa 6 spelare till årets upplaga av Malmö skulle jag välja Robin Alvarez 10 gånger av 10.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics