lördag 13 december 2014

Klang och jubel i en period var nog för tre poäng.

Någon timme innan matchstart kom nyheten att Colin Stuart har valt att bryta sitt kontrakt med Malmö av personliga skäl, han har således gjort sin sista match i Malmö och lämnar väl egentligen inget stort hål efter sig. Faktum är att det borde ge utmärkt utrymme för att försöka hitta en något giftigare ersättare. Nog om det nu och över till kvällens match.

---

IF Malmö Redhawks vs Timrå IK 4-2

Matchen inleddes något trevande där Timrå gjorde klart att man var på plats för att spela. Men när Frederik Storm gjorde 1-0 snyggt placerat bakom Mika Norja efter drygt två minuter fick Malmö den start man så gärna ville ha. Efter målet tar Malmö över taktpinnen och för det mesta av spelet på isen. Nicklas Jadeland gör också 2-0 men det döms EXTREMT tveksamt bort för spelare i målgården. Jag är personligen fullständigt övertygad om att det är en helt felaktigt bedömning, men jag är inte heller någon domare. Istället drar Malmö på sig en utvisning men spelar riktigt bra boxplay. Timrå hade dittills haft ett par omgångar med tryck i Malmözon där hemmalaget inte lyckades byta trötta spelare. Men inga speciellt kvalificerade chanser. Men strax efter boxplay exploderar hemmalaget. Först 2-0 av Henrik Hetta, en puck Norja absolut borde haft men bara att tacka och ta emot. Drygt tre minuter senare gör Jens Jakobs ännu ett lätt mål efter sargretur när Tobias Ericsson bombade på från blå och där tackade Norja för ikväll och ersattes av Johan Lantz i bortakassen. 3-0 efter 20 minuter är så klart en dröm, eller det svåraste som finns som väl Leif Boork uttryckte det.

Och den där Boork är kanske inte helt ute och cyklar ändå för det verkade direkt som att Malmö redan kasserat ut tre poäng, oförlåtligt misstag på denna nivån. Redan efter 50 sekunder kan Timrå reducera efter att ha kommit 2 mot 0, så förstår ni på vilken nivå vi pratar. Malmö höjde sig inte heller efter målet, snarare tvärt om. Man spelade långsamt, missa passningar. kladdade med pucken och gjorde inte klart arbetet. Man fick ett pp där jag tänkte att man kanske skulle kunna komma in i det, men det man lyckas åstadkomma där var fullständigt menlöst. Så när Timrå reducerar igen mellan benen på Jonas Gunnarsson kändes det fullständigt logiskt. Timrå var hungriga, jobbade och tog enkelt tillbaka pucken från sömniga Malmöspelare. Man satt nästan och väntade på att kvitteringen också skulle komma och det osade katt vid ett antal tillfällen. Men Malmö överlever ett boxplay och drygt en minut senare drar David Liffiton på ett skott från blå som letar sig in och DET var lite medicin som Malmö behövde. Visserligen drar man på sig en utvisning till med i det boxplayspelet är nivån åter där vi ska förvänta oss. Men perioden var helt klart Timrås och det på ett ganska spektakulärt sätt med första i färskt minne. Det var upplagt för spänning i tredje alltså.

Men Malmö kommer ut på ett helt annat sätt i tredje, det är tryck i benen och man är betydligt mer koncentrerade. Något som inte minst syns i boxplay som är uppe på en imponerande nivå igen. Timrå har stora bekymmer att överhuvudtaget komma till några lägen, eller för den delen få till något powerplay alls. Skulle nog säga att Mathias Tjärnqvist har en av de farligare chanser i perioden, i Timrås pp gör han nära nog 5-2 men Lantz är med. Så tiden rullar bara på, Malmö har fin kontroll även om Timrå ibland får till aningen av tryck, vilket så klart inte är förvånande med tanke på deras desperation. Man får ett pp med knappt fem minuter kvar efter en onödig crosschecking av Yanick Lehoux, som drog på sig fyra minuter ikväll och det finns lite att jobba på för honom. I stora drag spelar Malmö box resten av matchen då Timrå lyfter Lantz strax efter att Malmö blivit fulltaliga. Men det blir aldrig riktigt farligt och till slut blir det en säker trepoängare. Det räckte med en effektiv period, en usel period och en period med bra koncentration för Malmö att betvinga jumbon ikväll. Men andra perioden, var faktiskt under all kritik. Så får det aldrig se ut.

I och med segern försvarar man OCH drygar ut serieledningen som just nu är 6 poäng och DET är otroligt viktigt med tanke på vilka tre matcher man har kvar att spela i år. Som sagt, samtliga på bortaplan mot bandyklubben, Mora och Karlskrona. Kändes riktigt bra att både Mora och Karlskrona åkte på rejäla plumpar ikväll. Nu kan Malmö fokusera fullständigt på derbyt på tisdag och inte fundera på att försvara någon ledning. Oavsett utgång av matchen kommer Malmö leda serien. Derby är derby, oförutsägbara och aningen märkliga tillställningar. Vi kan konstatera att insatser som i andra perioden idag kommer att straffas brutalt av bandy. Vi kan också konstatera att med insatser som i tredje och framför allt första kommer det bli en tuff nöt för det grönvita laget att knäcka. Härligt att det är två lag med bra form som kommer mötas! Låt derbyhetsen börja!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics