måndag 1 december 2014

Vilka spelare är vi mest nöjda/missnöjda med efter halva serien (redovisning)?

Som många av er vet genomförde jag en liten undersökning bland oss som hyser sympatier för Malmö. Den gick ut på att besvara ett antal frågor och ge lite betyg på lagets första halva av säsongen i Hockeyallsvenskan 20014/2015. Jag vill tacka er som valde att besvara den och jag önskar att vi var fler som gjorde det. Jag fick till slut in 86 unika svar, hade önskat att åtminstone 200 skulle svara men man får vara nöjd med det lilla. Frågorna kommer nu igen samt med lite kommentarer och redovisning av svaren. Gillar ni inte text kan ni gå längst ner och klicka på länken. Då kommer ni till en sida där samtliga svar (utom placerings frågan) redovisas i sin helhet. Ni som stannar kvar, nu kör vi.


1. Vad anser du om Malmös insats hittills?

Glädjande nog blev det inte ett groteskt underbetyg av laget, trots att det inte gått så bra som både vi och laget önskat. Skalan var sjugradig där 0 var uselt och 6 utmärkt. Snittet landade på 3,21, ni kan se hur betygen fördelade sig på bilden här under. Allra mest uppseendeväckande så klart de tre som tycker att man gjort en usel insats respektive lysande. Tre personer med extremt höga respektive låga krav på laget.

Fansens betyg på laget efter halva serien spelad.

2. Vilket betyg ger du målvakterna?

Gemensamt betyg på båda målvakternas insatser och med tanke på hur mycket det klagats på just målvakterna hade jag förväntat mig ett ganska dåligt betyg. Skalan är här en vanlig femgradig från 1 till 5. Malmös målvakter får tillsammans betyget 2,77 efter halva serien, redovisar betygens fördelning på bilden nedan. Och igen är det extremerna 1 och 5 som kan kännas aningen förbryllande. Framförallt ettan känns för mig ytterst omotiverad med tanke på hur lite mål Malmö släppt in.

Betyg på målvaktsspelet.

3. Vilket betyg ger du backarna?

Backarna som jag anser vara den lagdel som gjort en riktigt fin säsong överlag får också ett högre betyg än målvakterna. Men fortfarande bara knappt över medelbetyg, så att kraven är höga från oss på laget är fullständigt klart. Backlinjen får tillsammans betyget 3,01. Betygsfördelningen på bilden här under.

Betyg på backbesättningen.

4. Vilket betyg ger du centrar och forwards?

Avslutningsvis betygsatte vi anfallsspelarna och jag kan säga att det var denna lagdel jag personligen gav ett betyg under medel. Jag anser att Malmös problem är produktionen första halvan av serien, även om jag vet att exempelvis Björn Hellkvist anser att defensiven varit problemet. Men, har man ett sådant spelövertag som Malmö haft ska man givetvis göra mycket fler mål än vad man gjort. Det är i varje fall helt klart. Betyget på anfallet blev 2,77 och det tycker jag är ett fullt rimligt betyg. Ett betyg som hade sett klart bättre ut om utdelningen varit som i lördags mot Vita Hästen. en utdelning som faktiskt jag tycker är rimlig i matcher med sådant övertag. Betygen i sin helhet i bilden här under.

Betyg på forwards och centrar.

5. Vilket betyg ger du lagledningen?

Kanske aningen förvånande får lagledningen det absolut högsta betyget av lagdelarna. Nu menar jag inte att jag tycker att de gör ett dåligt jobb. Men jag kan ha vissa åsikter om hur länge man ibland väntar med att göra förändringar när det låser sig. Sen kan jag känna att man inte lyckas få ut max av sitt manskap och visst har lagledningen en del i det också. Framförallt kan jag känna att Tobias Ericsson inte blir behandlad på bästa sätt och ibland känner jag att han är en outnyttjad resurs i laget. Lagledningen får snygga 3,49 och betygen fördelades enligt bilden nedan.

Betyg på lagledningen.

6. Vilken eller vilka målvakter är du mest nöjd med hittills?

Majoriteten är allra mest nöjd med Jonas Gunnarsson. Personligen tycker jag att han gjort en ok säsong hittills. Han släpper in lite för mycket mål men är en ok backup, för i mina ögon är han just en backup. Ska han vara etta måste han släppa in mindre puckar än vad Pontus Sjögren gör och dessutom hålla någon nolla då och då, som Sjögren gör. Åsikterna fördelade sig som syns på bilden här under.

Vilken eller vilka målvakter är vi nöjda med?

7. Vilken eller vilka målvakter är du mest missnöjd med hittills?

Och följaktligen är det ganska många som är missnöjda med Sjögren, men glädjande nog är ändå 33% inte missnöjda med någon av målvakterna. I min värld har inte målvakterna förlorat en endaste match åt Malmö. Förlusterna har i stora drag alltid berott på lagets oförmåga att omvandla spelövertag i mål, i min värld alltså. Min värld är så klart inte facit, men våra målvakter får orealistiskt mycket kritik tycker jag. Och om nu någon missat det, ser jag Sjögren som ganska klar etta i laget. Gjorde det innan serien och gör det fortfarande. Åsikterna som följer här under.

Vilken eller vilka målvakter är vi missnöjda med?

8. Vilken eller vilka backar är du mest nöjd med hittills?

Ännu en fråga där jag nog mest är förvånad över att INTE vara förvånad. Det är helt klart att David Liffiton har fått någon form av kultstatus, lite som Teemu Kesä under hans första sejour i klubben. Jag måste erkänna att jag lärt mig uppskatta hans defensiva arbete mer också, jämfört med när han kom och jag ansåg att han tog upp en plats för en riktigt back. Annars är det mest uppseendeväckande kanske att två av de backar vi är mest nöjda med är lån, varav en av dem bara hade spelat en match vid tillfället för omröstningen. Jag redovisar här de fem backar med flest röster.

De fem backar vi är mest nöjda med.

9. Vilken eller vilka backar är du mest missnöjd med hittills?

Att Jens Olsson skulle vara den överlägsna "segraren" i denna kategori var inte en överraskning alls. En helt naturlig följd av att han gått från seriens bästa back till en med ganska rejäla dippar i spelet. Ett bra exempel är den otroligt genanta prestationen när Oliver Kylington fick lalla in ostört och göra mål i matchen mot AIK. Men faktum är att Olsson trots alla svackor ändå är Malmös klart bästa offensiva kraft på backen hittills OCH har bäst +/- av samtliga backar. Men, med fjolåret i färskt minne är det klart att vi ska kräva mer av honom än så. Han ska vara den som står för "Malmöandan" i försvaret. Undrar om det är så att han saknar Johan Björk så enormt mycket att det påverkar hans spel? Sen har Liffiton även en skara fans som inte är speciellt förtjusta i hans spel, kanske inte heller speciellt oväntat. De fem backar vi är mest missnöjda med, där en post upptas av den trevliga killen "ingen". Ganska bra betyg åt backlinjen alltså.

De fem backar vi är mest missnöjda med, eller faktiskt fyra.

10. Vilken eller vilka forwards är du mest nöjd med hittills?

Forwards har det betydligt tuffare, inte heller oväntat så klart. Vi ser här nedan vilka det är som får bra betyg, bortsett från Frederik Storm är det gedigna slitvargar vi är nöjda med. De innan säsongen förväntade offensiva spetsarna Joey Tenute, Tony Romano, Mattias Persson, Jens Jakobs och Colin Stuart lyser med sin frånvaro. Storm är en fantastisk spelare och kommer säkert spela i en högre liga nästa säsong oavsett hur det går för Malmö. Men att han har gjort fem mål mer än någon annan i laget är kanske inte så bra. Visserligen har man en ganska god spridning bland målskyttarna men nog borde fler än Storm ligga och nosa kring ett halvt mål per match och det visar sig också i statistiken. De fem forwards vi är mest nöjda med är som följer.

De fem forwards vi är mest nöjda med.

11. Vilken eller vilka forwards är du mest missnöjd med?

Och se, vilka fem är det som toppar listan över de vi är missnöjda med? Jo, de fem jag nämnde som tilltänkta spetsar. Inte heller överraskande på något sätt och vi får så klart hoppas att samtliga fem (om alla får vara kvar) gör en betydligt bättre andra hälft av säsongen än den första. Framförallt Tony Romano som just nu antagligen inte hade kunnat göra mål om det var ett bandymål framför honom. Colin Stuart har hittat sin nisch och jag har inga som helst förhoppningar på att ha ska börja spruta in poäng. Men han sliter och håller ganska tätt bakåt när han är på isen, så han tillför ändå något till laget. Romano måste göra mål, något annat tillför han inte direkt laget på isen. Men att de flesta behöver höja sig några snäpp i offensiven är ett som är säkert. Här följer de fem forwards vi är mest missnöjda med.

Fem forwards vi inte är nöjda med hittills.

12. Om Malmö ska förstärka, vilken eller vilka lagdelar skulle det i så fall vara?

Behöver Malmö göra förändringar i laget? Antagligen måste man nog det om man vill gå upp i SHL, det känns så åtminstone. Det är också ganska få som tycker att laget är bra som det är i skrivande stund. Vi skulle absolut behöva någon som kan kliva fram och göra mål, sätta sina chanser helt enkelt. En sniper som man brukar säga. En sådan vi nog trodde att Romano skulle vara och kanske är där under sin frustration. Hur som helst, så här tycker vi att Malmö behöver förstärka.

Behöver Malmö förstärka? Ja, det tycker vi.

13. Går Malmö upp i SHL denna säsong?

Ja, trots ett visst missnöje med offensiv och målvaktsspel tror en stor majoritet att Malmö kommer ta klivet upp i år. Det är ju så, att om man slutar tro på sitt lag är det riktigt illa. Så vi kan konstatera att tron och hoppet är nästintill helt intakt. På frågan svarade hela 76% ja vilket får anses högt med tanke på missnöjet som vädrats både här och där. Men det känns klart att man måste tro, nu när tåget kommer gå med öppna platser för sista gången på ett bra tag. Går man inte upp denna säsong, kommer vägen bli nästan extremt mycket svårare framöver. Malmö har dessutom både laget och spelet för att kunna gå hela vägen. Men det ska omsättas i praktiken också, något vi vet om några månader hur det blev med. 

14. Vilken placering kommer Malmö ha när serien är färdigspelad?

Här fick jag sålla lite i data, då jag gjorde ett fel när jag precis publicerade undersökningen vilket jag ber om ursäkt för. De första som svarade kunde inte svara något någon annan redan gjort. Men felet upptäcktes snabbt och jag fick bara slänga tre svar. Så av de 83 jag kunde räkna in här så tror ni att Malmö kommer placera sig 2,1 i tabellen. De flesta tror alltså att det blir en topp två placering och därmed finalspel med direktplats till SHL.


Jag vill ännu en gång tacka alla er som svarade och har för avsikt att göra en liknande omröstning när Hockeyallsvenskan är färdigspelad. Jag hoppas att ni som svarade nu vill svara då också samt att ytterligare tillkommer. Vill ni grotta ner er i de fullständiga svaren, kan ni klicka på länken här under. Tack för att ni läste och svarade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics