lördag 27 december 2014

Sent avgörande i spännande mellandagskamp.

Mora IK vs IF Malmö Redhawks 1-2

Jul, folkligt, festligt och ganska fullsatt. Upplagt för en riktigt hockeyfest i FM Mattsson arena och en målsnål men trevlig match blev det för oss framför TV:n och de på plats i arenan.

Första perioden efter julklappar och julgröt blev inte alls mellandagstrött utan snarare tvärt om. Båda lagen kommer ut med ett härligt tempo och det hände mycket mest hela tiden. Den stora skillnaden mellan lagen är helt klart lugnet i sitt spel. Mora är väldigt mycket tuta och köra medan Malmö spelar med ett stort lugn och med ett nu mycket koncentrerat passningsspel. Man ser att det krävs massor av energi att försvara sig mot Malmö när de får igång spelet medan Malmö å andra sidan ser ut att ha hur mycket energi som helst i hela bytet. En riktigt underhållande förstaperiod trots mållöst, där det var helt jämt inledningsvis men Malmö tog hand om mer och mer av spelet fram till slutminuterna. Då drog man på sig sina första två utvisningar och fick vädra ett mycket lyckosamt boxplay. Dessvärre fanns det en viss tendens till att de gånger Mora fick tryck i anfallet, fanns Jens Olsson på isen. Han skulle dock få tillfälle att sluta på rejält plus så småningom men fjolårets gigant har verkligen inte en friktionsfri säsong hittills, men det som inte dödar härdar sägs det ju. Med 0-0 på tavlan var det största frågetecknet för andra perioden, vilket lag som skulle sätta sig i förarsätet på allvar.

 Malmö sätter sig i detta säte och för matchen fram till cirka sex spelade minuter. Då kommer Mora upp och håller ett visst tryck i två minuter där Malmö verkligen får slita ont för att freda sin zon. En klantig Morautvisning ger visst andningsutrymme och Malm kommer in i gängorna igen. Dessvärre drar Olsson på sig en lika onödig utvisning direkt när Mora blir fullt lag igen. Boxplay är dock fortfarande mycket bra och Malmö tar igenom det över ganska rejält direkt efter man blivit fulltaliga. Det osar katt kring Morakassen ett antal gånger innan Johan Ivarsson gör sitt första mål i Malmötröjan. Ett fint skott från blålinjen där Henrik Hetta står mitt i ansiktet på Jacob Johansson i Morakassen som inte ser skottet överhuvudtaget. Två och en halv minut senare drar Mora på sig 2+2 efter en hög klubba på Sebastian Strandberg och blodvite uppstår. Inte alls meningen, men det är inge konstigheter ändå. Dessvärre drar Malmö ner tempot samtidigt som Mora spelar ett riktigt aktivt boxplay för första gången. Faktum är att den absolut farligaste chansen innan hesa Fredrik ljuder får Mora som kommer två mot en med avslutet går just utanför stolpen. 1-0 är inte något att bygga på och Malmö var här tvungna att fortsätta spela som om det stod 0-0 på tavlan samt inleda tredje med att avsluta pp på ett bra sätt.

Tyvärr inleder Malmö i ett lite lägre tempo och släpper till ytterligare ett mycket farlig läge i pp och man lyckas även dra på sig en tvåa för sex man på isen. Boxplay fixar Malmö, men det råder här ingen tvekan om att det är Mora som kastat bak Malmö i baksätet. Det kommer alltså inte på något sätt som någon överraskning när Mora plötsligt har en kille fri mellan Stefan Warg och Gunnarsson och kan styra in kvitteringen. Sen maler masarna på rejält och det säkra Malmölaget känns väldigt mänskliga och kommer under press. Det är inte förrän man får boxplay som man riktigt kommer in i det igen och kan komma upp rejält i banan. Med ett par minuter kvar börjar båda lagen bli lite mer avvaktande och tänker hem i första hand. Men, en gammal räv är alltid en gammal räv. I det som skulle bli matchens sista anfall följer Olsson med upp på vänsterkanten, får pucken och tänker sig nog bara att dra den mot mål för att få till en tekning. Istället går den vobblande pucken in bakom Johansson som givetvis skulle haft den. Klockan stod på 19:51 och Mora satsade på spel utan målvakt direkt, men kom aldrig in i zon innan matchen var över.

Tre blytunga poäng efter ett riktigt ställningskrig som kunde gått på vilket håll som helst, med tanke på hur det såg ut. Yanick Lehoux gör i mina ögon sin klart sämsta insats hittills för Malmö. Det blev smärtsamt tydligt att han är långt ifrån det tempo man behöver vara i matcher som denna och det fick hela kedjan med honom Tony Romano och Frederik Storm att bli ganska blek. Storm och Romano gör mycket rätt men det är så klart svårt när en av de tre inte är med i matchen på allvar. Här krävs det mycket jobb framöver för att få upp kanadensaren i acceptabelt tempo. Annars är de stora spelarna i Malmö ikväll Hetta, Mattias Persson, Nicklas Jadeland och Gunnarsson. Laget gör en i stora drag gedigen bortamatch, men dessa sticker ut lite extra tycker jag. Persson har verkligen kommit upp här på slutet och ställer till rejäl oreda i försvaren. Rolig match att se, spännande i 60 minuter. Tre poäng var extra viktigt eftersom Karlskrona vann sin match mot Västerås, det skiljer alltså fortfarande fem poäng mellan lagen inför mötet på måndag. Det blir en ren seriefinal, mer om det imorgon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics