tisdag 27 januari 2015

Ineffektivt Malmö gav bort 2 poäng till Asplöven.

IF Malmö Redhawks vs Asplöven HC 2-3 e.str

Vi vet hur viktigt det är med en bra start, en sådan blev det verkligen inte för Malmö. Det börjar direkt med att det är så otroligt komplicerat att släpa pucken. När väl pucken släpps förlorar Eric Himlefarb och sen är det uppförsbacke. Asplöven tar hand om taktpinnen och är allmänt skitjobbiga. Precis så som ett bortalag vill uppträda och Malmö har stora bekymmer att överhuvudtaget hålla pucken inom laget mer än några sekunder. Spelet är dock inget direkt att hurra över och det är egentligen defensiven i båda lagen som imponerar mest inledningsvis. Framför allt bortalagets som enkelt tar tillbaka pucken så fort Malmö kommer in i offensiv zon. De heta målchanserna var få, om ens några, fram till powerbreak. Efter avbrottet höjer Malmö sig aningen och puckinnehavet börjar jämna ut sig. Då åker Stefan Warg på matchens första utvisning och sin vana trogen spelar Malmö bländande boxplay, om det nu kan vara bländande. Man krossar Asplövens powerplay fullständigt och då, kommer Malmö verkligen in i matchen. Så fort man blivit fulltaliga börjar man tugga sig in i offensiv zon och Asplöven börjar slå ifrån sig. Till slut slår de ifrån sig så pass dåligt att det blir en tvåa för puck över sarg. Denna gång klickar Malmös powerplay också efter att pucken gått från Yanick Lehoux genom boxen till Mattias Persson som fintar skott och lägger upp till Nils Andersson som enkelt bombar in 1-0. Framför mål fanns måldirektör Mathias Tjärnqvist och skymde. Sen hinner Asplöven med ett bra läge samt Nicklas Jadeland bränna öppet mål efter snygg framspelning av Magnus Häggström i ett två-ett läge. Riktigt bra period av bortalaget, men Malmö puttrade igång och malde på fint i slutet.

Andra har knappt börjat innan Asplöven kvitterar på ett nästan obehagligt billigt vis när Jonas Gunnarsson släpper in ett distansskott helt oskymd, en ruskig tavla. Men Malmö fortsätter att mala på och radar upp målchanser, inte vilka målchanser som helst heller utan helt öppna mål bränns. Asplöven har faktiskt ingenting alls att tala om förrän Persson drar på sig en tvåa i offensiv zon. Malmö får slita betydligt hårdare för att överleva men fixar det. Dock kommer målet direkt efter att man blivit fulltaliga. Skott som det blir retur på och en alldeles för ensam Sam Marklund, när Jens Olsson missar sin markering, kan enkelt ge bortalaget ledningen. Malmö hinner sedan med ett tungt powerplay, utan utdelning men man fortsätter mata på. Asplöven har rejäla problem att över huvud taget ta sig ur zon, men sliter hårt för att freda sig. Egentligen satt antagligen alla och väntade på att puckarna skulle trilla in i strid ström för Malmö men det blir inga mål för hemmalaget i andra perioden. Man vinner skotten med 17-5 med förlorar med 0-2. En ruskigt billig målvaktstavla och en missad markering just efter att ett boxplay överlevts. Men helt ärligt, att Malmö inte gör mål i andra perioden är faktiskt det mest anmärkningsvärda. Ingen hade kunnat gnälla om det trillat in 2-3 puckar för hemmalaget i andra perioden. Får Malmö betala för att det trillade in allt för många mål mot Vita Hästen?

Tredje perioden blir en enda lång kavalkad av press från Malmö. Asplöven sticker upp enstaka gånger och får några skott på mål men det är Malmö, Malmö, Malmö mot ett Asplöven som sliter som grisar för att freda sitt mål. De lyckas emellertid få tiden att gå och kämpar för att hålla Malmö utanför slottet. Det kostar så klart på och de har inte riktigt kraften att få till något rejält tryck efter att Johan Björk dragit på sig en tvåa och bortalaget hade chansen att döda matchen. Malmö är istället ytterst nära att kvittera i boxplay när de lätt plockar pucken av Asplöven. Till slut blir det en rejäl utvisning när Thomas Larsson drar på en slashing. Timeout och ut med Gunnarsson och efter 500 bedrövelser kan Tjärnqvist slå in 2-2 och herregud var rättvist det var. Om Asplöven fått samtliga poäng efter denna matchen hade det varit ett fullständigt rån. Det fanns bara en endaste anledning att inte Malmö tog alla tre poäng, en helt orimlig ineffektivitet. Det fanns lägen i sudden, exempelvis ett stolpskott av Asplöven men det gick till straffar.

Malmö missar alla sina straffar, symptomatiskt för matchen så klart. Jacob Legace drar upp rånarmasken och fullföljer stölden genom att ge bonuspoängen till bortalaget. Inte rättvist någonstans som sagt, men gör man inte mål på sina lägen vinner man inte heller givetvis. Malmö skjuter alltså 51(!!!) skott mot mål. Man har dessutom ett antal skott just utanför tom kasse, så det fanns klara målchanser som inte ens räknas in i skottstatistiken. Men det blev åtminstone poäng, något som kan bli sjukt viktigt i slutändan jämfört med om man kammat noll.

Tungt för Gunnarsson att en rejäl tavla på en match ska bli så dyr när laget skapar chanser för att göra åtminstone 3-4 mål. Men det måste vara ännu tyngre för spelarna som på något sätt missade öppna mål. Det är ändå svårt att såga laget efter matchen. Man kommer tillbaka från en trög start, tar över fullständigt men kan absolut inte göra mål ikväll. Trots att man inte får in målet fortsätter man oförtrutet att mata på och gör det riktigt svårt för bortalaget att freda sig. Detta måste gå under taggen "en sådan kväll". Normalt sett gör Malmö minst fyra mål en match som denna, även det hade varit klart i underkant. Men det gör man, normalt sett. Otroligt nog behåller Malmö serieledningen eftersom Timrå slog Karlskoga med hela 5-2, borta. Oväntat men bra för Malmö så klart. Man kan åka ner till andra plats i morgon dock, om Karlskrona slår bandyklubben.

Det kommer bli en ruskigt viktig bortamatch mot Almtuna på fredag, de två förlorade poängen bör givetvis stjälas tillbaka omgående. Det är tråkigt att Malmö inte tar chansen ikväll, men det är nio omgångar kvar och det kommer grisas något kopiöst hela vägen in i mål. Alla vill vinna och frågan är om inte Malmö måste hoppa ner ett hack på sin plan. Från två insläppta per match till ett. Den allra största frågan är emellertid om det kommer finnas fler spelare i laguppställningen på fredag? Deadline närmar sig med stormsteg, precis som slutet på serien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics