tisdag 6 januari 2015

Karlskoga gjorde mål på allt, Malmö inne i en rejäl svacka.

IF Malmö Redhawks vs BIK Karlskoga 3-5

Seriefinal, en helt ok publiksiffra med Hockeyallsvenska mått mätt. Det var förutsättningarna inför seriefinalen och de flesta såg nog fram emot en tät och tuff match. Malmö inledde aningen försiktigt, satte inte allt för hög press och slarvade en del i passningsspelet. Det syntes tydligt att man inte är den maskin som innan nyår och man har fått lite nerver innanför tröjorna igen. Inte blir det bättre av att Jonas Gunnarsson inleder med ett svagt ingripande och gästerna retfullt enkelt kan lägga in 0-1 i tom bur efter bara lite drygt en minut. Vi kan säga så här, det hjälpte inte Malmö till att bli bättre. Hur det än var tillhörde pucken oftast Malmö och man släppte inte till mycket. Förrän BIK fick komma tre mot två och ännu en gång lite väl enkelt fick dra upp en puck bakom Gunnarsson. Inte ett direkt misstag utan mer ett välplacerat skott av Jesper Olofsson, men en räddning som Gunnarsson absolut hade behövt göra för att få revansch på sig själv. Ju längre tiden led, desto mer började Malmö mala ner gästerna. Joel Gistedt hade dock inga planer på att kapitulera enkelt i gästernas bur, han i kombination med tur och mindre vässade avslut gjorde att gästerna gick till vila med 2-0. Detta på tre skott och ytterst sporadiskt med tid i offensiv zon. Ju mer man tittar på statistiken och funderar över det, desto mindre begripligt är det. Men, sådan är hockeyn. Skulle Malmö kunna göra en starkare andraperiod och dessutom få utdelning?

Malmö hade givetvis tänkt starta sitt uppdrag att hämta upp direkt, istället släpper Gunnarsson in ett skott eller i varje fall en puck med fart och istället hade vi 0-3 direkt. Givetvis blev det målvaktsbyte och en helt matchotränad Pontus Sjögren fick komma in. Det var hur som helst ett måste, att släppa in tre puckar på fyra skott är givetvis helt ohållbart. Det här målet sög fullständigt musten ur Malmö inledningsvis som hade svårt att få till något ordnat, det såg räddhågset ut. Men ett lysande boxplay fick in laget i matchen och efter att man blivit fulltaliga efter drygt fem minuter började man mala igång igen. Karlskoga hade enorma svårigheter med Malmö som vände och vred sönder gästerna. Första reduceringen kom efter drygt sju minuter då Mathias Tjärnqvist kunde dra upp en puck från sitt kontor. Det gav ännu mer energi och inte ens en minut senare kunde Henrik Hetta göra 2-3 från tekningscirkeln och bortalaget tog givetvis en timeout direkt. Detta fick inga stora utdelningar, Malmö fortsatte mala på. Då klev Johan Häll in i handlingarna. Inledningsvis tog han en helt vansinnig utvisning på Yanick Lehoux. Kanadensarens klubba blev plockad av bortaspelaren, men hemmaspelaren blev utvisad för hakning. Malmö spelar ännu ett tryggt och stabilt boxplay och några minuter efter det, tar domaren en billig utvisning på en bortaspelare. I det efterföljande powerplayspelet kvitterar Malmö matchen genom Lehoux efter en genialisk passning av Jens Olsson. Dessvärre bjöd Malmö på hönsgård i defensiven och en matchotränad Sjögren var inte riktigt inne i det och gästerna kunde ta ledningen igen. Något som stod sig in i periodvila, men innan dess hann Häll ta en horribel utvisning på Magnus Häggström också. Malmös period helt och hållet, inte speciellt mycket Hälls däremot. Skulle Malmö kunna komma tillbaka ännu en gång?

Visst försöker hemmalaget, men spelet blir dessvärre sämre och sämre vad tiden lider. Passningsspelet går från ok till bedrövligt, tydligt att det fanns nervositet i laget vilket inte alls känns ok. Två hela pp-försök och ett avhugget under sista tjugo minuterna gav inte mycket mer än bortslagna passningar. Visserligen spelar man ett fortsatt riktigt bra boxplay, men där gör man sällan mål som vi vet. Istället kan gästerna så småningom göra 5-3 i tom kasse när Sjögren plockats ut. Det är mycket man måste oroa sig för som Malmösupporter ikväll. Det innan nyår så sylvassa passningsspelet har blivit högst medelmåttigt. Det innan nyår så stabila försvarsspelet är stundom fegt och avvaktande vilket inte alls är bra. De ytterst få målchanser Karlskoga spelar till sig, beror i 9 fall av 10 (ok, de hade inte så många chanser ens men ni förstår) på dåligt uppträdande i försvarsspelet. Och sist men inte minst, tyvärr så är Gunnarsson en mycket stor anledning till att Malmö förlorar ikväll. Trots att man inte gör en speciellt bra match som lag, spelade man tillräckligt bra för att göra tre mål. Ett skitmål kan man acceptera från en målvakt, naturligtvis inte tre inom loppet av drygt 20 minuter på endast fyra skott.

Men, det är egentligen helt irrelevant att fundera över vad som skulle hänt OM, det är kontraproduktivt som det heter. Jag skrev efter VIK att det nog var dags för Gunnarsson att vila och så var det nog. Men det är mycket annat som inte fungerar nu. Lehoux gör mål, visst. Men i spelet 5/5 tillför han nästan ingenting och känns stundtals medioker med pucken. Inte alls vad som behövde tillföras laget faktiskt, målen till trots. Både Joey Tenute och Frederik Storm har svårt att bidra just nu. Tenute slänger bort puckar, ytterst olikt honom. Dessbättre har Malmö många val och offensiven fungerar ändå hyggligt. Tre mål är, om än i minsta laget ikväll, helt ok faktiskt. Men att släppa in fyra spelmål där i bästa fall två var en rejäla chanser håller så klart inte. Sjögren släpper ett men kändes inte heller speciellt stabil, givetvis. Han har fått sitta allt för länge och kommer behöva komma in i matchtempo igen för att kunna bidra rejält.

Ja, det finns ENORMT mycket som behöver diskuteras och fixas med laget innan nästa match. Från en maskin innan nyår, till en dåligt underhållen maskin utan olja i kugghjulen efter nyår. En inte speciellt imponerande förvandling och det är dags att alla kavlar upp ärmarna igen. Som det ser ut nu, kommer ingenting gratis längre. En stabil serieledning har på två matcher förvandlats till en bräcklig serieledning. Nästa match är knappt fyra dagar bort, då gäller det att man hittat tillbaka till grunderna och hjälper vilken än som får uppdraget att vakta kassen. Båda målvakterna lär ha aningen stukade självförtroende och jag har ytterst svårt att se någon kliva fram som en matchvinnare i detta läget. Då gäller det att defensiven kuggar i, rejält. För just nu har IF Malmö Redhawks ganska rejäla bekymmer. Bekymmer som bör vara åtgärdade när man skrinnar in på Hovet på lördag. Annars är det en överhängande risk att den tredje förlusten på rad är ett faktum och serieledningen ett minne blott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics