lördag 10 januari 2015

Malmö bröt trender i Stockholm och återtog serieledningen.

AIK vs IF Malmö Redhawks 1-2

Precis som jag och säkert alla insåg, kom AIK ut som ett ishockeylag ikväll till skillnad ifrån matchen mot Västerås då de mer liknade ett gäng boulespelare. Malmö kommer in och är aningen mer disciplinerade i defensiven än sist, men i övrigt var inte första perioden mycket att minnas. Fyra ynka skott lyckas Malmö få iväg, då fick man ändå spela powerplay en gång. Eller man hade en man mer på isen i varje fall, mycket av powerplay blev det nu inte eftersom AIK lätt kunde bryta upp de försök som kom. Malmö fick även vädra sitt boxplay två gånger vilket, om än lite för avvaktande, var framgångsrikt. Målet som faller i förstaperioden gör AIK, efter att Malmö blivit nertryckta i försvarszon. Allt eftersom syran fyllde benen i femman som inte kunde byta växte hemmafemman till ett monster. Till slut får Robin Kovacs helt fritt med Pontus Sjögren när Malmö chansar och byter en kille. Sådant händer och inte mycket att säga om. Vad som hände efter målet är däremot under all kritik, Malmö faller ihop något och verkar börja tycka synd om sig själva, inte i nivå med ett topplag över huvud taget. Det var helt klart att om inte Malmö skulle kunna höja sig avsevärt till andra perioden, skulle det bli ännu en mörk kväll.

Och vad som än sades i periodpausen, gick det in och fungerade. Malmö kommer in och är betydligt aggressivare och detta i kombination med att AIK lägligt nog tappade det mesta av sitt spel. Det förekommer alldeles för mycket enkla misstag från en del backar fortfarande, både Jens Olsson och Stefan Warg har några hiskeliga missar som ordnar upp sig. För samtidigt som Malmö dominerar och dominerar ordentligt har det gått lite troll i offensiven. Chanser som bara skall sitta, blir bara chanser. Det dröjer knappt en kvart av andra perioden innan Frederik Storm med en målsökande backhandpass hittar en framstörtande Joey Tenute som gör processen kort och kvitterar matchen. Oerhört rättvist och AIK måste köpa lotter till hela laget efter andra perioden. Malmö borde gjort både två, tre och kanske fyra mål men bortalaget har det lite bökigt med produktionen just nu. Glädjande att se Yanick Lehoux bidra REJÄLT i spel 5/5, vinner närkamper och gör mycket rätt. Björn Svensson kom också in i andra och spelade med en mördande intensitet, ett rejält snäpp upp jämfört med föregående matcher. Men, det stod bara 1-1 efter 40 minuter och efter en period där dessutom Sjögren kunde sitta och lösa korsord fanns det fortfarande mycket nerv i matchen. Malmö var här tvungna att köra hela vägen ut, för AIK har absolut skills nog för att göra mål på en chans om det skulle vara så.

Men ikväll hade inte Malmö någon fundering alls på att låta AIK komma in i detta. Trots att hemmalaget får spela i numerärt överläge vid tre tillfällen är det i stora drag inte en enda farlig chans för AIK i avgörande perioden. Malmö då? Jo man gör sitt mål, snyggt är det och oerhört rättvist är det. Jens Jakobs kommer in med fart på vänsterkanten, ser Tony Romano som kommer in i mitten. Passningen sitter och Romano gör inget misstag och hänger det högt i krysset på Robin Rahm. AIK tog snabbt timeout för att få till en ändring, men det hände inte någonting. Malmö kunde enkelt spela av tiden, nästan obehagligt enkelt. AIK har faktiskt bara 2 skott de sista 40 minuterna! En anmärkningsvärd förändring av matchen från första perioden till resterande del. AIK var tillbaka i det obefintliga spel man visade upp i Västerås. Enda anledningen till att matchen lever hela vägen in, är att Malmö inte gör mål på sina lägen ikväll. Ska vi vara lite seriösa borde matchen varit stängd låst och insatt i hyllan efter 40 minuter. Men, kanske var det bra för laget att få slita hela vägen in i mål, istället för att kunna mysa i tredje och kanske bjuda in AIK i matchen igen? Jag vet inte, men det var en riktigt fin insats under de avslutande två perioderna.

Ska jag gnälla på något specifikt ikväll är det absolut powerplay. Man har några halvchanser och några riktigt fina lägen, men det är inte alls bra och AIK kommer absolut undan för lätt. Det är till och med ytterst nära att Malmö bjuder på ett friläge i sitt eget powerplay. 0-1 i den spelformen hade varit för mycket när det redan var dåligt som det var. Det var absolut en lagseger ikväll, man gjorde jobbet och man gjorde det oavsett vad det stod på ryggen. Sådant som jag givetvis älskar att se, när offensiva pjäser går in och gör jobbet rejält även i det defensiva jobbet. Det är inte bra i 60 minuter, första perioden är ganska medioker. Framför allt efter man släppt in målet då man går ner sig ytterligare och ser hängiga ut. Men, mirakelmedicin i pausen mellan första och andra vänder fullständigt på det och vi får fira vår första seger på det nya året.

Två trender bröts alltså ikväll. En förlustsvit dödades och förlustsviten mot AIK stannade också på två raka. Vi får nu hoppas att man kan göra en stark bortamatch på torsdag uppe i Umeå där ett hungrigt Björklöven väntar. Ett lag som ikväll vände 0-3 mot Västerås till seger med 4-3 efter straffar, givetvis ruskigt starkt med tanke på motståndet. Men det är då det, om fem dagar. Nu får man tid på sig att träna riktigt hårt på detaljer och nöta powerplay. Segern ikväll innebär också att Malmö återtar den serieledning man tappade igår till BIK Karlskoga. Det är tight nu, ruskigt tight.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics