lördag 3 januari 2015

Malmö kammade noll mot skadedrabbat Västerås.

IF Malmö Redhawks vs VIK Västerås HK 2-3

Nej, det blev ingen trevlig start på 2015 för Malmö men det första vi kan konstatera angående kvällens match är att Johan Björk blev spelklar. Det fick omgående effekt i truppen då Tobias Ericson fick sätta sig på läktaren, en idag glädjande nog välfylld läktare. 8272 sålda biljetter mot Västerås ÄR faktiskt riktigt bra, alla dagar i veckan.

Matchen inleddes med att lagen känner på varandra och det dröjer två minuter innan Västerås får iväg matchens första skott. När Frederik Storm drar på sig en mycket slarvig utvisning efter tre minuter med med bra boxplay och en hårt slitande Nicklas Jadeland blir det bara drygt en minut i boxplay. I det avhuggna pp som följer så småningom får Malmö till en bra chans. Efter detta tuggar Malmö igång rejält och har under några minuter lekstuga med Västerås försvar, dock utan utdelning. Då startar Västerås upp och det ser ut som att Malmö är lite snällare i defensiven, pressar inte så hårt. Ett par chanser för bortalaget uppstår, bland annat en riktigt farlig när Jonas Gunnarsson släpper en riktigt svag retur som han själv ordnar upp. Strax därefter gör Yanick Lehoux ett riktigt svagt byte som till slut resulterar i ytterligare en bra chans för besökarna som här mer eller mindre tagit över matchen. En dubbelutvisning där Jonte Berg sätter en hög klubba på Jens Olsson ger Malmö chansen i 4/3 och i det efterföljande 5/4 får man igenom en puck genom Lehoux. Bra hjälp av Mathias Tjärnqvist som står mitt i ansiktet på Jonas Fransson i bortakassen. Men, en period varar i 20 minuter och inte 19:59 som Gunnarsson nog lärt sig nu. Det sista som händer i perioden är nämligen att hans klubba används till att valla in kvitteringen för gästerna från bakom mål. Målet får Gunnarsson ta på sig helt och hållet, men å andra sidan hade han räddat laget från fler baklängesmål innan dess. 1-0 hade verkligen INTE varit rättvist efter 20, även om det hade varit trevligt. Malmö gör en knappt godkänd förstaperiod, skärpning inför andra var ett måste.

Om möjligt kommer Malmö istället in ännu svagare än i första. Man har visserligen en fin chans drygt en och en halv minut in i perioden men Västerås fortsätter dominera. När ledningsmålet kommer för gästerna efter två och en halv minut är det fullt logiskt. Strax efter åker Malmö på en något tuff utvisning som ger utdelning för gästerna igen, målet från blå är ett höstlöv som Gunnarsson skall plocka varje dag i veckan. Men det skall sägas att utdelningen kunde kommit innan, Västerås pp är SYLVASST! Hela Malmölaget känns här som ett gäng gamla företagshockeyspelare när bortalaget har mer eller mindre lekstuga, jag satt bara och väntade på 1-4. Sju minuter in i perioden har Malmö ännu inte fått till någon form av ordnat spel, då David Liffiton försöker få till något mot Jan Urbas som är smart nog att bara ignorera. Hej hopp så blev det boxplay igen vilket Malmö klarar med en rejäl portion tur och hårt slit. Detta ger dock Malmö lite mer råg i ryggen och när Västerås strax efter drar på sig en tvåa får Malmö äntligen spendera lite tid i offensiv zon. Inte väldigt mycket tid dock då Lehoux hittar en helt ren Björn Svensson framför Fransson efter knappt 40 sekunder i pp. Dittills var reduceringen allt annat än logisk, men inte desto mindre skön. Västerås drar sen på sig ytterligare två fullständigt klantiga utvisningar, för många spelare och i offensiv zon. Malmö får inte in någon kvittering, men det vaskas fram ett antal högkvalificerade målchanser. Dessutom får Gunnarsson chansen att ta revansch på sig själv när Urbas bjuds på ett friläge och plockar pucken till slovenens stora förtret. Powerplay gav alltså Malmö en andra chans i en match man inte alls kommit in i på något acceptabelt sätt. Plötsligt kändes det ändå ganska ovisst inför tredje, skulle Malmö kunna bygga vidare eller skulle VIK fortsätta att dominera spelet med lika manskap?

Inledningsvis i tredje känner lagen på varandra men framför allt stänger Västerås mycket skickligt ner mittzon och Malmös uppspel såras svårt. Man byter lite halvchanser, men det gick inte att undvika att känna att bortalaget var aningen starkare i spelet med puck. När Malmö fick en gyllene chans i pp efter drygt sex minuter, gjorde hemmalaget kvällens sämsta pp samtidigt som VIK spelade säkert och stabilt. Ställningskrig följde där inget lag riktigt kunde ta tag i det, förrän Olsson drar på sig en utvisning. Här spelar Malmö ett lysande boxplay och tar med sig det ut i sista tio minuterna där man matar på ganska duktigt. Men det blir inget mer, Västerås försvarar sig bra och har en fullständigt lysande Fransson i mål som håller puckarna och räddar allt. Malmö försöker med plockad målvakt men det blir noll poäng för första gången sedan 25 November. Då var det också ett svartvitt lag som vann i Malmö med samma siffror.

Tråkigt när det kommer så mycket folk, att Malmö gör sin svagaste match på bra länge. En rejäl skalp för Västerås som saknade en handfull nyckelspelare ikväll och jag tycker att det är rättvist också. Visst har Malmö chanser nog för att göra något mål till, men Västerås kändes stabilare och säkrare ikväll. Det var lite för mycket hej baberiba över Malmö. Lehoux är ett lysande exempel, han bidrar tungt i pp men i ärlighetens namn är det mycket bortslängda puckar i spel 5/5. Det kommer krävas bra mycket mer framöver från honom, mer tanke och bättre tanke även när pucken inte är under kontroll i offensiv zon.

Gunnarsson gör flera riktigt bra räddningar, men släpper in två riktigt billiga puckar vilket givetvis drar ner betyget något. Jag tycker att Mattias Persson fortsätter på den inslagna vägen och tillför massor just nu. Synd att han inte får något med sig ikväll, han är värd det med sitt slit. Björk då? Ja han smälte ganska enkelt in i det, det känns absolut inte som att det kommer bli någon friktion för honom in i laget. Han är inte flashig på något sätt, som vi vet, men han gör det enkelt och försöker inte vara bättre än han är.

Noll poäng på hemmabana alltså och det gäller att studsa tillbaka omgående, två förluster hemma i rad är givetvis oacceptabelt. Något som BIK Karlskoga garanterat är sugna på att servera Malmö å andra sidan. De gjorde en galen vändning borta mot Södertälje ikväll och det råder ingen tvekan om att Malmö måste spela bättre än i kväll för att undvika något liknande. Alla jagande lag vann dessutom i kväll och närmar sig Malmö rejält. Hur som helst, mycket folk är bra och jag tycker att alla som kan skall skaffa sig en plåt till matchen på tisdag ska göra det, 4510 sålda just nu och stödet är viktigt. För Malmö är det bara att glömma kvällens missräkning och göra det mycket bättre på tisdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics