tisdag 20 januari 2015

Malmö krossade Vita Hästen!

IF Malmö Redhawks vs HC Vita Hästen 9-1

Tack vare skadorna som uppstått på Joey Tenute och Nils Bergström blev det en del förändringar i kedjorna inför detta sista möte med Vita Hästen i Hockeyallsvenskan 2014/2015. Eric Himelfarb hade som bekant också tillkommit och fick givetvis spela en hel del direkt. Matchen började i ett bra tempo och Malmö hade hunnit med ett par avslut redan efter två minuter, när en möjligen något övertänd Himelfarb drog på sig en tvåa. Malmö spelar som oftast disciplinerat och bra i box men Hästen får ett skott förbi Jonas Gunnarsson ändå, som tar i stolpen. Hästen drar på sig sin första tvåa någon minut efter Malmö blivit fullt lag. Dessvärre är Malmös powerplay fortsatt ytterst slätstruket och det som kom igenom plockade Henrik Lundberg enkelt. Malmö skulle ändå spräcka nollan på besökarna och det genom en riktigt bjudning av Sean-Michel Sunnqvist som hittar Nicklas Jadeland vid blå. Jadeland stormar fram och bombar in 1-0 bakom Lundberg. Här tar Malmö över det mesta och pressar ner Hästen i egen zon en utan att få utdelning. Utdelningen kommer istället när David Liffiton skjuter från blå och med tät trafik framför mål går den in bakom Lundberg. 2-0 och därefter bränner Malmö ännu ett powerplay innan Sebastian Strandberg (i sin sista match?) drar på sig en onödig tvåa med 42 sekunder kvar av perioden. En ganska bra period av Malmö, oändligt mycket bättre än mot Björklöven senast i varje fall.

Malmö inleder andra perioden med ännu ett lysande boxplay där Hästen inte får till någonting. Istället bjuder bortalaget på ännu ett mål när Björn Svensson få pucken till skänks och 3-0. Hästen som nu givetvis är tvungna att chansa ganska så hårt har otroligt svårt att få till något kontrollerat spel. Malmö behöver inte förta sig men Frederik Storm åker på en tvåa i offensiv zon vilket ger Hästen möjlighet att lära sig lite boxplay av Malmö igen. Bortalaget skulle ändå få göra mål till slut, en kontring där Malmöförsvaret gör rätt och plockar bort alla passningsvägar. Istället går Jesper Samuelsson på avslut och prickar fint hålet mellan Gunnarssons benskydd. Malmö tar ingen större notis om denna plump utan fortsätter mala på målmedvetet även efter baklängesmålet. Malmö får möjlighet till ännu ett powerplay och gör äntligen mål. Men det var inget bra pp-spel som såg till det, utan mer som en kontring efter ett par misslyckade uppspel. Tobias Ericsson med bra fart på vänsterkanten lägger en macka till Storm som direktpassar Yanick Lehoux i slottet och han gör inga misstag. Detta knäcker ryggen på Hästen som per omgående släpper in sitt femte mål när Storm hittar Jens Jakobs i slottet som inte heller gör några misstag. Till slut skulle Malmö få till ett "riktigt" powerplaymål när Linus Näsström tvingats dra ner Magnus Häggström framför Hästenmålet. Ännu ett poäng tickar in för Ericsson när han passar Jens Olsson vid blå därifrån han skjuter in Malmös sjätte mål. Andra perioden avslutas med lite ruff där Johan Ivarsson får en smäll av Robin Dahlström som kastat handskarna. Matchstraff på Hästenspelaren och 2+10 på Ivarsson. Nils Andersson drar även på sig en tvåa för knätackling strax därefter. Detta innebar att Malmö så småningom fick lite powerplay i tredje perioden.

Detta powerplay blev inte heller mycket att skriva hem om, det mest spektakulära som hände var att Lehoux fintade som siste man framför Gunnarsson. Den gick hem, det var snyggt men antagligen inte något som tränarna slår frivolter över. Å andra sidan kunde det kvitta, matchen var gällande poängfördelningen över sedan länge. Malmö får spela lite boxplay också, som pausunderhållning i en ganska avslagen period fram tills dess. Efter powerbreak var det dags för lite målproducerande från Malmö igen. Tre mål rasslade in bakom Lundberg på drygt sju minuter. Storm på friläge snyggt framspelad av Jakobs från egen zon. Andersson på ett mäktigt slagskott från blå och till sist sätter Jadeland även punkt för tillställningen med sitt 9-1.

En otrolig islossning för Malmös målskytte och då hade man ändå bara 29 skott på mål och ett antal som visslade strax utanför ramen. Denna match var givetvis skön för laget, att få rejäl utdelning igen samt bara släppa in ett mål även om motståndet bortsett från de första minuterna var mer än lovligt blekt. Stort, stort jätteplus till Ericsson som efter att ha varit helt utanför laget kommer in och helt utan några problem gör en jättematch. Snabba, rejäla uppåkningar. Precisa passningar och bara någon millimeter från att bomba in ett mål från blå också. När jag ser honom i kväll, känns det i det närmaste helt ofattbart att han varit utanför laget. Men, jag ser honom inte heller varje dag som tränarna gör. Det finns säkert anledningar. Men om han spelar som ikväll, får han givetvis aldrig vara utanför. Udda nog är det Liffiton som gör det matchavgörande målet, gwg på honom måste betala ganska många gånger pengarna. Himelfarb verkade, ikväll, smälta in ganska bra och fick också göra poäng i sin debut vilket kan vara viktigt för honom. Två assist just nu enligt den officiella statistiken, jag är aningen tveksam till den han får för Svenssons mål tills jag får se det igen. Han gör inte allt rätt så klart men kan förhoppningsvis smälta in i systemet ganska snabbt.

Nu är det så klart oerhört viktigt att man snabbt kommer ner på jorden, det blir inte aktuellt med något som i kväll på lördag borta mot Södertälje. Ikväll gick det egentligen alldeles för lätt eftersom Vita Hästen vek ihop sig fullständigt, det har jag svårt att se Södertälje göra på hemmabana i det läget de befinner sig i. Men mer om det på fredag, idag kan vi bara konstatera att Malmö var ganska många nummer för stora för Vita Hästen. 5293 får väl anses som en ok publiksiffra med tanke på hur det sett ut inledningsvis 2015, vi får hoppas att kvällens uppvisning kan vara ett bra avstamp nu inför slutspurten. Malmö återtog serieledningen, men med stor sannolikhet försvinner den igen imorgon kväll efter Karlskogas match mot Almtuna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics