onsdag 28 januari 2015

Målvaktsjakten över, nu väntar vi på facit.

Det har snackats målvakter i Malmö hela säsongen i stort sett. Trots att Pontus Sjögren släpper in mindre än två mål per match och att Jonas Gunnarsson stoppat puckar väl när han kommit in. Nu har Malmö slutligen fått napp och plockat in finländaren Niko Hovinen från Luleå (där han stod en match med mindre smickrande facit). Han har rutin från landslaget, KHL, ECHL och AHL förutom finska ligan så klart. Den är en stor herre på nästan två meter, vilket gör att han kanske passar ganska bra i Malmö trots allt. Det är inte lätt att vara målvakt i denna upplaga av Malmö, där hela spelsystemet bygger på att en eller flera egna spelare skall befinna sig i skottlinjen. Få skott skall ta sig igenom och när de gör det, kan ofta målvakten bara hoppas på att vara i vägen för pucken han kanske inte ens sett. Det säger sig självt att en tvåmeterskropp, åtminstone teoretiskt, täcker upp mer av målet än vad 180 cm (Sjögen) eller 185 cm (Gunnarsson) gör.

Men de gånger det vankas frilägen, vet vi inte hur det blir. Det sägs att Malmö inte har haft målvakter som kan vinna matcher åt laget. Den frågan som är intressant är alltså om Hovinen kan göra det? Belackare skulle säkert kunna säga att Gunnarsson förlorade matchen åt Malmö igår, eftersom han släppte in en puck som så klart aldrig får släppas in. Men faktum är att han bara släpper två och därmed gör sitt jobb. Enda anledningen till att Malmö inte vann igår är att man inte kunde göra mål, punkt slut. Jag tror inte att Hovinen kommer att vara någon frälsare som håller nollan kväll efter kväll. Däremot tror jag, på grund av hans storlek, att han kan stoppa fler puckar som rinner igenom bara genom att vara fysiskt stor. Hur han med sin tunga kropp kommer agera när det osar katt kring målet, ska bli intressant att se.

Nu är han emellertid här och jag tar för givet att han från och med nu är lagets förstemålvakt. Den intressanta frågan är hur man gör med Sjögren och Gunnarsson? Det kommer en säsong efter denna då lånet av Gunnarsson går ut, medan det finns ett år kvar på Sjögrens kontrakt. Att skeppa Sjögren med ett år kvar och bära den kostnaden kan möjligen vara ok om Malmö tar klivet upp, absolut inte annars. Jag kan berätta hur jag hade gjort, med de givna förutsättningarna. Jag hade satt Hovinen som etta direkt. Bakom honom hade jag kört med Sjögren som backup och skickat Gunnarsson till läktaren. Inte bara på grund av kontraktssituationen utan också för att jag helt enkelt håller Sjögren för en bättre målvakt än Gunnarsson. Marginellt, men dock. Som att matchen mot Almtuna på fredag inte var intressant nog, blev den helt plötsligt än mer intressant. Målvaktsjakten är över, men är frågan löst? Facit kommer inom kort, det kan vi vara säkra på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics