fredag 16 januari 2015

Många frågetecken inför upploppet.

Med tanke på att det blev noll poäng i Umeå, blev det en sannerligen dyr match för Malmö. Armbågen Joey Tenute fick i ansiktet (renderade inte i något straff för Lövenspelaren) redan i inledningen, resulterade i en hjärnskakning och därmed är det helt ovisst när han kan spela igen. Nils Bergström åkte på en axelskada och kommer uppskattningsvis vara borta i "några veckor". Plötsligt känns det ruskigt bra att Eric Himelfarb kommer in i laget och det är dessutom hög tid för Yanick Lehoux att börja göra skäl för kontraktet.

Typiskt att skadorna skall komma nu, när den absolut viktigaste delen av säsongen väntar. Ett lag som famlar efter en delvis förlorad identitet och så oerhört mycket som står på spel. Men det kan kanske också innebära att de som kan spela knyter näven ännu hårdare och jobbar ännu bättre för varandra. Det hade i så fall inte alls varit första gången det skett. Vad som framför allt behövs nu är ordentlig disciplin i hemarbetet, redan från start. Vi som sitter bredvid har inte känt ingen Malmö de fyra matcherna hittills 2015. Åtminstone inte i inledningen av matcherna. Här måste man komma ut betydligt hårdare.

Nio matcher återstår av säsongen, en betydande del av dem måste antagligen vinnas för att man ska behålla en plats bland de två översta lagen. Mycket beror på hur det går för övriga lag, men antagligen bör man absolut vinna mot bandyklubben, Karlskrona, Karlskoga och Västerås vilket inte är det lättaste. Men vem har sagt att det ska vara lätt? Klart att det inte skall vara lätt. Vill man vara med och dansa med de stora drakarna måste man också vara beredd att betala priset det kostar. Det var man inte igår, inte ens i närheten. Att man blev så pass spelförande i den avslutande perioden var minst lika mycket på grund av att Löven gick på kort om folk. Matchen bör alltså kunna användas rakt av som facit på hur man inte får bete sig, om man inte nöjer sig med att vara ett hyggligt lag på den nivån man befinner sig förstås.

Sen är det den på senare tid ständigt återkommande målvaktsfrågan. Igår blev det svåra "Kvalserievibbar" på den posten. Jag tänker på det ständiga hattandet man körde i Kvalserien förra våren, som antagligen kostade klubben ett avancemang. Igår inledde Pontus Sjögren svagt, blev utbytt mot Jonas Gunnarsson som inledde ok men föll igenom totalt så småningom. Nu står vi här, med två målvakter som antagligen lider av ganska stukade självförtroenden. Detta när det viktigaste av säsongen återstår. Lyckas inte Patrik Sylvegård hitta någon som kan gå in och stabilisera den sista utposten, har Andreas Hadelöv ett monsterjobb framför sig. Speciellt nu när defensiven stundtals fallerar och våra målvakter absolut inte kan släppa så mycket returer som man gjort hittills.

Vi vet vad laget kan göra när alla gör jobbet. Frågan är varför man inte gör jobbet längre? Kan det vara så illa att nyförvärven gått in och rört till det i lagkemin? Johan Björk är jag inte orolig över, det kändes som en fullt naturlig värvning och han ÄR en del av Malmö oavsett vad man tycker om honom som spelare. Det restes varningsflagg för Lehoux när han värvades och jag undrar jag. Han har verkligen inte underkastat sig spelsystemet ännu åtminstone och han tillför minimalt i spelet 5/5. Att han har kvalitéer är det ingen tvekan om, men räcker det? Vi får hoppas att Himelfarb är en genuin lagspelare, sättet han uppträdde i Leksand tyder på det åtminstone. En annan genuin lagspelare som blivit ganska svårt misshandlad av Malmö är Tobias Ericsson, det verkar som om klubben försöker bli av med honom i förtid. Varför inte istället låta honom bidra med det han kan utan och innan, spela i en kedja? Vill man sätta press på spelare som inte levererar och samtidigt ge en hungrig spelare chansen, varför inte?

Mycket finns att fundera över, men jag ska så klart inte måla fan på väggen. Malmö ligger trots allt tvåa i serien och har precis allting i egna händer då man har match kvar mot serieledaren. Det kommer inte att bli lätt och det ska det som sagt inte heller vara. Men, en del av mina frågetecken behöver bli utropstecken ganska snart. Helst redan mot Vita Hästen på tisdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics