torsdag 12 februari 2015

Bedrövlig omstart av Malmö.

Timrå IK vs IF Malmö Redhawks 5-3

Efter en något trevande start där lagen kände på varandra utan att något tog tag i spelet, kunde faktiskt Malmö gå upp till en 2-0 ledning. Mycket märkligt utslag av hur det såg ut på isen. 1-0 kommer i powerplay efter att Timrå dragit på sig en onödig utvisning i offensiv zon. Eric Himelfarb prickskjuter och Björn Svensson slår enkelt in returen när han står mitt i ansiktet på Mika Norja. Drygt minuten efter kommer Malmö upp igen, en Timråback vräker in en bortaspelare på Norja som är helt chanslös. Timrå protesterar men till ingen nytta, det var ett solklart mål. Men Timrå tar nu över matchen fullständigt, Malmös defensiv är framför allt väldigt feg och steget efter konstant. Svårast har Johan Björk och Jens Olsson som inte alls är med i matchen. Medan Tobias Ericsson och Nils Andersson får sägas klara sig bäst inledningsvis. Just Björk och Olsson är inne på båda de Timråmål som faller här efter och ska vi vara ärliga är det bara en lysande Niko Hovinen som hjälper de båda att inte vara inne på fler bakåt. I ärlighetens namn ska det sägas att Timrås reducering däremot är väldigt tveksam när man ser bilderna. Samma läge som vid Malmös 2-0 med den stora skillnaden att Timrå spelaren åker rakt in i Hovinen utan någon hjälp. Hade velat se från en annan vinkel, men på de bilder jag sett borde det antagligen inte godkänts. Kvitteringen kommer när Björk bara ska slå bort pucken, som hoppar över bladet. Per Hallin kan enkelt runda kassen där Hovinen helt övergiven inte kan göra mycket. Att släppa 2-0 som Malmö gör, är riktigt illa. Men ska vi vara ärliga, är oavgjort efter 20 minuter något Malmö skall vara extremt nöjda med. Timrå ägde åtminstone 15 minuter av perioden, fullständigt. Framför allt defensiven behövde här bli mycket rejälare från Malmö.

Malmö lyckas också få ner tempot en del på hemmalaget inledningsvis i andra perioden. Vad man dock inte lyckas med, är att få till något vettigt spel. Det mesta känns krystat, långsamt och fantasilöst. Samtidigt får Malmö slita oerhört ont för att freda sig mot Timrås snabba offensiv. Malmö är som bekant allt som oftast väldigt bra i boxplay och det var man långa stunder ikväll också inledningsvis. Men i andra perioden blir man faktiskt nollprocentiga i spelformen. Två boxplay ger två nya baklängesmål och 2-0 har efter 40 minuter blivit 2-4. Första målet går Björk ner på knä för att täcka, något målvakter oftast hatar eftersom de inte kan se när pucken lämnar bladet. Andra målet är en grym styrning som faktiskt är svår att gör något åt, om man inte kan boxa ut skytten. Det absolut tråkigaste att se, som jag inte velat se efter ett långt träningsuppehåll, är att det egentligen inte är en enda kedja som fungerar. Alla har någon länk som är fullständigt osynlig, vissa fler. Jag blir givetvis rädd när jag ser Hallin promenera förbi Fabian Brunnström som om han inte hade skridskor på sig. 4-2 ska i ärlighetens namn, igen, sägas vara på tok för liten ledning för Timrå efter 40 minuter. De spelar som ett topplag, snabba ben och bra öppnande passningar som sitter där de ska. Malmö får i bästa fall till något passningsspel och i värsta fall ger man bort puckar till framstormande hemmaspelare. Det är egentligen inte att flera spelare i Malmö är dåliga, utan det är framförallt att Malmö som lag inte fungerar på något sätt. Känns absurt att skriva att Hovinen är den som räddar Malmö, när han släppt fyra. Men så är det, han hade efter 40 minuter räddat en handfull givna mål. Malmö som lag, känns fullständigt ihåligt, håglöst och förvirrat. Med 20 minuter kvar av ordinarie matchtid, skulle det behövas ett mirakel.

Så blev det inte, Malmö tar faktiskt ungefär sju och en halv minut på sig att överhuvudtaget lyckas komma in i Timrås zon på något kontrollerat sätt. Plötsligt har Frederik Storm en oerhörd fart och skär sig enkelt genom hela Timrålaget. Här händer något som får betecknas som tjusningen med hockey. Timrå blir plötsligt oroliga och mindre än minuten senare reducerar Olsson efter kalabalik i hemmaförsvaret. Sen finns det bud på mer, även om Hovinen fortsätter att rädda Malmö från större nederlag än det slutligen blev. För trots dåligt tempo, överlag bedrövligt passningsspel och vansinnigt mycket slarv. Trots detta har Malmö chans på poäng ända till det återstår sju sekunder av matchen, då Timrå hänger den i tom kasse. Visst, Hovinen får göra sinnessjukt många idioträddningar. En handfull frilägen stoppar han, men trots allt är Malmö med och slåss om poäng. Jag måste välja att se det som en inneboende styrka i truppen. Spelmässigt gör Malmö kanske inte sin sämsta insats men bra nära. Man har inte varit bra efter nyår, men så dåliga som i dag kan jag inte minnas att man varit tidigare. Några spelare blev helt bänkade i tredje perioden. Ericsson blev offrad, tyckte ändå inte att han gjort en dålig match. Yanick Lehoux spelade inte ett byte vilket var helt rätt. Även Mattias Persson och Svensson fick sitta. Ingen av dem hade haft någon lyckad match så det var kloka val. Björk gjorde ett byte, vilket också var klokt. Även om jag antagligen satt Olsson också, vilket kanske var tur att jag inte hade något att säga till om eftersom han gjorde målet.

Nej, det var inte så här Malmö ville inleda upploppet. Det blev ett riktigt antiklimax där det egentligen aldrig var något snack om vilket lag som var bäst. Spelare man ville se leverera, gjorde inte något väsen av sig alls. Bytena blev för långa, tempot var lågt och passningsspelet under all kritik. Vad ska man plocka med sig då? Ja, Hovinen visar att han har otroligt mycket spel i sig. Utan någon som helst tvekan han som skall stå resten av säsongen, om han vill. Henrik Hetta spelar +2 i matchen, visar definitivt vägen. Många andra behöver steppa upp till på måndag, då ett gissningsvis fullsatt derby väntar. Bandyklubben vann ikväll, efter straffar. Men de tappade 4-0 till 4-4 i tredje perioden, tredjeperioder som ofta är Malmös specialitet. Malmö som nu är två poäng bakom Karlskrona måste vinna. Bandyklubben som är fyra poäng bakom Malmö måste vinna. Fantastik upplägg och knappt några biljetter kvar, just nu knappt 1800 stycken. Missa inte matchen, in och köp! Och ska ni dit, STÖTTA Malmö! Vi har inte råd med något gnäll på läktaren längre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics