tisdag 3 februari 2015

Blekt Malmö gick upp i serieledning.

IF Malmö Redhawks vs IK Oskarshamn 3-2 e.str

Det här med att vi skulle förvänta oss tillknäppt och försiktig slutspelshockey gällde inte inledningsvis i denna fjärde batalj mellan Malmö och Oskarshamn. Redan i första bytet bytte lagen chanser med varandra och det dröjde en stund innan Malmö kom upp med sin defensiv. Men när man väl fick ordning på grejerna började man också ta över taktpinnen. Dessförinnan hade dock Niko Hovinen fått visa att han inte är en dussinlirare i kassen, lugn och fin gjorde han några svettiga parader. Men Malmö gjorde första målet när adrenalinkedjan kom loss. Mattias Persson hittade Magnus Häggström som lossade bössan, något han gör för sällan i min bok, och 1-0 redan efter drygt tre minuter. Oskarshamn fick matchens första powerplay även om det skulle varit 4/4, men Oskarshamn fick bra rabatt av domaren för första men inte sista gången matchens första tjugo minuter. Malmö fick komma in och dominera lite boxplay, vilket man fortsatt gjorde på ett helt lysande sätt. Sen bjöds bortalaget på ytterligare lite rabatt när de hade svårt att komma åt de virvlande Malmöanfallen, men till slut åkte ändå Anton Blomqvist ut. Malmö fick här till sitt powerplay och pressade Oskarshamn fruktansvärt hårt. Ytterligare domarrabatt när kvällens största hakning räddade bortalaget från öppet läge i slottet. Men det kom ytterligare en utvisning,även om den borde kommit tidigare. Malmö lyckades dock inte ta tillvara detta 5/3 läge och efter att det blivit 5/4 blev powerplayspelet också mycket blekt. 1-0 efter tjugo minuter var rejält i underkant, bara att tacka och ta emot för gästerna.

Och visst tackar gästerna och tar emot. Man kommer ut med god vilja i andra perioden, samtidigt som Malmö faktiskt glider runt och släpper situationer. Hemmalaget kommer in helt fel i perioden och när Nils Andersson drar på sig 2+2 för hög klubba efter tre och en halv minut skulle också gästerna kvittera. Men först spelade Malmö ännu en gång bländande boxplay och Häggström var ytterst nära att göra 2-0 när han snodde pucken av en Oskarshamnsback. Men Gasper Kroselj är som vi alla vet en av seriens absolut bästa målvakter och håller tätt. Det hinner gå två minuter och fyra sekunder innan Lukas Ericsson får stå ostörd rakt framför Hovinen och kvittera matchen. Lysande passning av Evan Mcgrath och dåligt backspel av David Liffiton. Dessbättre hade det gått mer än två minuter så Andersson fick komma in igen. Men Malmö fick inte upp något tempo och utan tempo är man ett ganska medelmåttigt gäng. Man hade några lägen, men helst väntade man för länge eller höll sig vid sargernas lugna trygghet. Ingen ville gå in och böka där det händer och då blir det svårt att göra mål mot en kille som Kroselj. Oskarshamn har givetvis inga som helst problem att freda sig mot ett långsamt Malmö. Malmö hade stundtals svårt att ens komma ur egen zon. Då pressade ändå inte bortalaget speciellt hårt, man bara styrde sönder Malmös intentioner lite för enkelt. 1-2 kom också, fullt rättvist när Oskarshamns lån Victor Öhman hittar luckan på Hovinen. Malmö har mycket puck, men får i stora drag inte ut någonting av det. Långsamt och fantasilöst powerplay där avsluten kommer från blå eller kanten. Lätt att läsa och ganska lätt att försvara sig mot. Det var ingen som helst tvekan att om Malmö skulle fortsätta matchen som i andra perioden, så skulle Oskarshamn åka hem med alla poäng helt rättvist och alldeles för enkelt.

Malmö höjde sig möjligen aningen, eller om Oskarshamn tappade lite av sin disciplin. Hur som helst fick Malmö komma igenom lite lättare och bortalaget drog snabbt på sig en tvåa för puck över sarg. Malmö får på bra spel men Kroselj är en nästan sinnessjukt bra målvakt. Efter lite konferens fick Malmö dessutom ännu en gång spela 5/3, att det inte dömdes utvisning direkt är en gåta. Det skedde nästan direkt i domarens synfält, en full crosschecking i sidan på Frederik Storm utan puck. Men ännu en gång ett blekt 5/3 av hemmalaget. Målet kom dock och ett symptomatiskt sådant, ett riktigt grismål där nämnde Storm var sist på pucken. Ska målen komma är det där, eller med skymning i ansiktet på Kroselj. Men Malmö kan inte ta tag i matchen, det går helt enkelt inte. Det byts lite chanser, några fler skott från Malmö men minst lika farliga kontringar från bortalaget. Hovinen är dock en lugn man och motar eller plockar rubbet. Nicklas Jadeland åker på en utvisning för tackling i ryggen knappt fem minuter kvar. Men boxplay är något som Malmö inte bara behärskar till fullo utan nästan gjort till en konst i sig. Malmö spelar faktiskt sevärt boxplay, bara en sådan sak. Man får ta tillvara på de få ljusglimtarna en skitmatch som detta. Matchen går, givetvis höll jag på att säga, till förlängning.

Förlängningen tar Malmö hand om direkt. Oskarshamn tvingas dra på sig en tvåa och ett utmärkt läge att avgöra. Om det inte varit för den lilla detaljen att hemmalagets bås drar på sig en tvåa för att inte få ut spelarna på isen och fördröjning av spelet var ett faktum. Klantigt givetvis, men även det symptomatiskt för matchen. Bäst chans i förlängningen har tveklöst Jens Jakobs som kommer fri, men tyvärr studsar pucken lite när han tar emot den och när han fått kontroll på den träffar han bara plocken på Kroselj.

Straffarna gick med tanke på matchbilden förvånansvärt enkelt för Malmö. Hovinen räddade samtliga från bortalaget och Jakobs fick äntligen göra det målet han säkert velat gjort i förlängningen. Med kontroll och ensam med Kroselj satt pucken där den skulle, i nätet.

Det absurda med kvällens mycket bleka insats av hemmalaget, var att den räckte för att ta tillbaka serieledningen! Malmö var nämligen det enda topplag som överhuvudtaget tog poäng, otroligt nog. Karlskrona förlorade hemma mot Björklöven (som ångar på). Västerås Förlorade hemma mot Timrå(!) och Karlskoga fortsätter att förlora, nu hemma mot Mora. Detta innebar att Karlskoga inte ens är topp fyra längre, bandyklubben tog över den platsen. Med 21 poäng kvar att spela om och ett derby kvar, är de nu bara 6 poäng bakom Malmö. De sju sista omgångarna lär bli en rysare i den högre skolan!

Hur gick det för de nya då? Nja, Christoffer Forsberg inledde piggt och gjorde inte bort sig alls. Framför allt tekade han som en gud, tappade bara en av tretton. Fabian Brunnström å andra sidan har jag MYCKET större förväntningar på. Han gjorde en ganska slätstruken insats. Hoppas verkligen att man kan hitta rätt under de nio dagar man nu får nöta och träna. Otroligt viktiga dagar, inte minst för Malmö. I en blek match som denna, var det fullt rimligt att även domarinsatsen var blek och på gränsen till riktigt dålig. Massor av klara utvisningar missades och det var INTE jämt fördelat mellan lagen om vi säger så. Nog om det. Tyckte för övrigt att Stefan Warg är en av de bästa i laget idag, helt klart på rätt väg. Tobias Ericsson fortsatt företagsam, bra och med mycket istid. Ingen spelare är direkt dålig, men som lag gör man en match långt ifrån den nivå vi ska förvänta oss vid denna tidpunkt av säsongen. Uppehållet kommer lägligt som sagt, vi hoppas att man kommer ut pånyttfödda för upploppet torsdagen den 12 februari uppe i Timrå. Laget får åtminstone fira uppehåll som serieledare, otroligt nog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics