tisdag 24 februari 2015

Malmö räcker helt enkelt inte till mot topplagen just nu.

VIK Västerås HK vs IF Malmö Redhawks 3-2

Inledningsvis i denna för båda lagen mycket viktiga match var det ett högt tempo, men efter några minuters spel var det ändå hemmalaget som fick ta tag i taktpinnen. Malmö var dock med i defensiven och de gånger man misslyckades fanns Niko Hovinen där med allehanda skydd och klubba för att freda kassen. Efter drygt sex minuter fick hemmalaget powerplay, något Malmö boxade ut bra och gediget. Men Västerås stod fortsättningsvis för det offensiva spelet medan Malmö mer höll sig inom marginalerna. Malmö fick powerplay men det blev enkelt nedplockat av Västerås i sin tur. Dock kom Malmö in liter mer i matchen över hela isen efter sitt första powerplay och fick ganska snart ett till till skänks. Men ännu en gång får man inte till det, samtidigt som Västerås gör det bra. Första 20 slutar alltså 0-0 och det är inte mycket att säga om, skulle något lag haft ledningen var det Västerås.

Malmö spelade ett kort powerplay inledningsvis i andra men så fort Västerås blev fulltaliga sköljde de över Malmö fullständigt. Hovinen med god hjälp av backarna var det som såg till att det dröjde ända till lite drygt fem och en halv minut in i perioden innan hemmalaget tog ledningen. Genom ett misstag vid ett byte blev Erik Andersson helt utan markering och det var intet att snacka om. Sen vankades det boxplay, först fyra mot fem efter en idiotisk och onödig utvisning på David Liffiton. Det blev dessutom tre mot fem efter att även Nicklas Jadeland åkte ut. Malmö överlevde, med både tur och skicklighet. Efter ca tolv, tretton minuter började Malmö växa in i matchen igen och började få lite chanser och halvchanser. Dessvärre drar Jens Henrik Tönjum på sig en tvåa mitt i pressen. Boxplayspelet går som en dans, med stor hjälp av ett bedrövligt powerplay av Västerås. 1-0 känns full rättvist och Malmö var tvungna att spela hela tredje som man avslutade andra för att göra match av detta.

Malmö börjar också bra och får snabbt utdelning i powerplay genom Frederik Storm och där efter börjar Malmö äta ordentligt på Västerås som tappade konceptet som gjorde dem så bra innan i matchen. Men, det finns en stor skillnad mellan lagen just nu. Västerås har hittat "slutspelsformen" medan Malmö känns som ett lag i mängden inte minst när man måste jaga. För Västerås får in ett skitmål, någon som givetvis inte borde påverkat ett topplag. Men Malmö faller ihop som ett korthus och släpper omgående in ett skitmål till när Västerås-spelare får knalla in och peta in en lös puck helt utan uppvaktning. Oerhört onödigt, oerhört dåligt och oerhört ovärdigt ett lag som "skall vinna serien". Ett lag som skall vinna serien kan överhuvudtaget inte reagera så på ett skitmål i baken. Ett topplag bara maler på och ägnar inte sådant en tanke. Malmö får in ännu ett mål genom Storm men kommer inte närmre.

Det skall sägas, att uddamålsförlust mot Västerås är acceptabelt i normala fall. Idag är det givetvis dåligt, eftersom man SKULLE vinna. Men ska jag vara ärlig, borde Västerås vunnit denna matchen klart. Det var Hovinen med god hjälp av trubbiga hemmaspelare som höll tillbaka siffrorna i matchens första två perioder och målen hemmalaget får i tredje kan ses som retroaktiv utdelning. Västerås hittade ofta rätt med sina passningar, medan Malmö fick slita mycket mera ont för att få till något spel. Jag kan inte gnälla på Malmöspelarnas inställning. Man såg verkligen att man ville och försökte, men man räcker inte till helt enkelt. Man är inte tillräckligt bra som lag just nu och att vinna mot mer "allsvenskt motstånd" som Mora och bandyklubben ger visserligen poäng, men man måste spela snabbare och bättre för att slå de bästa lagen. Man har inte den tryggheten som lag att alla vet exakt vad man ska göra och när. Det har antagligen "klöddats" alldeles för mycket i kedjor under tiden, faramför allt ska det inte "klöddas" nu så här långt in i serien. Nu skulle allt varit på plats och alla känt sin uppgift i ryggmärgen. Men nu är det som det är och det är bara att gneta på, med lite flyt släpper det annars blir det en fortsatt existens i gärdsgårdsserien.

Dessbättre blev det klart ikväll att Malmö blir sämst trea i tabellen efter att just bandyklubben fått stryk av Oskarshamn. Det kan tyckas som en klen tröst, men om man nu ska missa finalen är det åtminstone viktigt att man får max antal bonuspoäng i playoff-serien. Två matcher kvar, där det då som sagt kan kvitta hur det går om man är nöjd med tredjeplatsen. Vill man ge topptvå en ärlig chans, kommer det krävas vinster mot dessa två betydligt mycket mer hanterbara motstånd. Varken Karlskoga eller AIK är i närheten av Västerås eller Karlskrona. Personligen känns det mer och mer osannolikt att man någonsin hittar det spel som hjälpte laget att mosa motståndet innan nyår. Frågan är om man kan hitta något som åtminstone ger seger? Just nu efter att ha sett ännu en ganska slätstruken insats, åtminstone offensivt, mot ett topplag i en måstematch så känns Malmö än mindre som ett "slutspelslag". To be continued.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics