måndag 23 februari 2015

Nu gäller det, laget med kallast nerver vinner.

Mina vänner, det drar ihop sig för den viktigaste veckan sedan Kvalserien förra året. Malmö har tre kanontuffa uppgifter framför sig och den första är Västerås, på bortaplan. Oändligt mycket står på spel och på förhand känns det som den absolut viktigaste matchen i årets Hockeyallsvenska. Förutsättningarna är att Malmö parkerar på andra plats med 89 poäng, medan Västerås ligger trea på exakt samma poäng. Det som främst skiljer lagen åt är att Malmö har 20 plusmål på Västerås, så en förlust för hemmalaget blir i det närmaste dödsstöten i kampen om topp två. Snacka om att det kommer finnas nerver på isen, frågan är vem som hanterar dem bäst?

Västerås har plockat 8 poäng senaste fem matcherna med en målskillnad på 12-13. Man visade dock styrka i senaste hemmamatchen genom att vända mot Karlskoga i tredje perioden, låt vara att den matchen kunde och borde varit avgjord lång innan. Joel Gistedt i kombination med en trubbig offensiv gjorde matchen spännande långt in i den avslutande perioden. Nu tog man poängen och gav sig därmed chansen att plocka andraplatsen. Hade man förlorat, skulle jag nog nästan vilja påstå att loppet hade varit kört. En styrka och garanterat en våg man kommer försöka surfa på imorgon.

Malmö gjorde en riktigt bra vecka och med ett resultat vi garanterat varit nöjda över, innan det drog ihop sig. Nu kan jag känna en vis uppgivenhet över att man inte kunde plocka åtminstone poäng mot Karlskrona som måste sägas vara seriens just nu bästa lag. Men innan den matchen hade Malmö gjort två lysande insatser, främst genom att vara defensivt enorma. Enkelt och bra backspel gjorde det till angenäma matcher för Niko Hovinen. Allt det var som bortblåst mot Karlskrona och säkert delvis för att Malmös backar helt enkelt inte hann med riktigt. Istället för att hjälpa Hovinen, stjälpte man honom genom att styra in puckar och skymma utan att blockera skotten. Säkert ingen tillfällighet dock, blir det fler möten mot KHK måste Malmö ha löst denna ekvation igen. Malmö senaste fem matcher har också inbringat 8 poäng med målskillnaden 18-14. Mot Västerås har Malmö ett minuspoäng men två segrar och en förlust. Detta eftersom båda segrarna krävt förlängning respektive straffar för att avgöras. Den interna målskillnaden är 7-6 i Malmöfavör.

Men allt sådant är glömt imorgon och betyder inte ett dyft. Imorgon är det verkligen en match med alla förutsättningar att hålla slutspelskaraktär. Seriens målgladaste lag (Malmö) mot seriens tätaste gäng (Västerås) i en direkt kamp om den åtråvärda andraplatsen. Jag skulle nog vilja påstå att Västerås får vara favoriter i matchen. Inte bara för att de spelar på hemmaplan utan också efter vad man gått igenom under säsongen. Sett över de senaste tio omgångarna har Västerås också bara en nollpoängare och ser ut att vara i en något bättre form än Malmö. Men som sagt, den katastrofala inledningen av säsongen och den resa man gjort. Den måste ha givit en hel del råg i ryggen åt hela laget. Malmö som förvisso inte gått som tåget, har inte haft några som helst bekymmer om man jämför med Västerås. Det kan faktiskt ha gått lite för bra för Malmö sett till prestationerna rent ut av. Detta är givetvis bara spekulationer från min sida, jag håller VIK som marginella men dock favoriter imorgon.

Jag skulle gärna vilja säga att jag är opåverkad och känner mig lugn inför det som komma skall, men det hade varit en stor lögn. Dels eftersom det är den säsongen det är, det känns som den sista realistiska chansen att gå upp med "ett allsvenskt lag". Framöver tror jag det kommer krävas att man spelar med ett betydligt bättre lag än något lag i Hockeyallsvenskan denna säsong mönstrar för att kunna gå upp. Så insatsen kommer öka markant, samtidigt som jag misstänker att Hockeyallsvenskan i sig kommer tappa intäkter och därmed även lagen däri. Jag är för att tala klarspråk, skitnervös!

Malmö kommer troligen ställa upp ganska likt föregående match, småförändringar kan förekomma givetvis men på det stora hela tror jag inte på stora förändringar. Oddssättarna anger också VIK som favoriter, även om det är marginellt. Jag skulle personligen aldrig våga tippa på denna match, så feg är jag.

Odds från Unibet
VIK Västerås HK - MIF

1: 2.40    X: 3.90    2: 2.50

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics