torsdag 19 februari 2015

Urstark defensiv och Niko Hovinen knäckte Mora.

Mora IK vs IF Malmö Redhawks 1-7

Malmö inleder ganska annorlunda jämfört med Skånederbyt, som väntat. Man tar inte tag i taktpinnen utan går hårt in för att vara på rätt plats och snabbt vända. Inledningsvis fungerar det mycket bra och Mora får svårt att komma in på målet. När Malmö får med sig en mycket billig utvisning, utnyttjar man det med sitt pånyttfödda powerplay efter bara 21 sekunder. Tobias Ericsson ska bomba på mot mål och klubban går mitt av. Men pucken når ändå fram till mål i måttlig fart och det ställer Jacob Johansson något i hemmakassen. Det blir en retur som Björn Svensson som vanligt tar hand om och skickar i nät. Fram tills powerbreak har sen Malmö riktigt bra kontroll på händelserna men direkt efter åker Malmö genom Johan Björk på en tvåa. Malmö sätter igång med sin paradgren, boxplay, men denna gång blir det tuffare än normalt. Mora är snabba med klubborna och Malmö kommer inte åt pucken och blir trötta av sin enorma press i defensiven. Man överlever men är aningen tagna av de tuffa två minuterna. Mindre än två minuter senare tvingas Jens Olsson dra på sig en tvåa för att hindra ett baklängesmål. Ännu en gång överlever Malmö och får dessutom lite hjälp av att Mora drar på sig en tvåa för sex man på isen. Det korta powerplay Malmö får, ger ingenting. Perioden går till Mora på poäng, men Malmö gör målet och leder matchen vilket är det som betyder något. Niko Hovinen fortsatt lysande i Malmökassen och bidrar stort till att man inte släpper in några puckar första tjugo minuterna. Malmö var tvungna att komma upp något åtminstone i andra perioden för att det skulle kännas hanterbart i längden.

Malmö kommer ut ungefär som i första men får med sig ett powerplay direkt, något som givetvis fick Mora lite ur slag och det dröjde ända till Malmö drog på sig en utvisning som följdes av en till. Här var det Hovinen-show, med god hjälp av utespelarna. Men Hovinen såg verkligen till att Malmö fortsatt hade ledningen här med två helt sjuka räddningar. Det ska sägas att även Malmö har några riktigt rejäla lägen i powerplay och lika manskap, men Johansson är också med i matchen. Blir en märklig utvisning på Henrik Hetta som antagligen blev felaktig, vilket också gjorde att han fick en tia. Inte helt optimalt att bli av med den viktige lagkaptenen tills en bit in i tredje perioden. Det måste också sägas att Malmö verkligen inte ger Mora någonting gratis, de får verkligen slita för att få skott på mål. Trots ett ganska stort spelövertag från hemmalaget, mycket tack vare många powerplay, är det faktiskt Malmö som vinner skottstatistiken i andra perioden. Och Svensson skickar in sitt andra mål för kvällen till 2-0 lite drygt en minut från periodslutet. Snygg passning från djupt i egen zon av David Liffiton till Mathias Tjärnqvist som direkt lägger till Svensson som går på avslut och sätter den tätt intill stolpen. Tyvärr drar Björk på sig ännu en tvåa efter riktigt dåligt spel vid sargen då han bara ska knacka pucken en missar den helt. Må så vara att den hoppar men under press ser man till att vara säker på sin sak eller backa. Han gjorde ett fint derby men efter två perioder i Mora var han tillbaka på en allt för låg nivå, tyvärr. Malmö fixar de första fyrtio sekunderna lekande lätt och fick gå till vila med 2-0. Skulle Malmö göra en av sina lysande tredje perioder eller vad väntade?

Ja, mycket riktigt så blir tredje perioden en uppvisning av Malmö. Man överlever boxplay ännu en gång och utan några stora bekymmer. Strax efter kommer Fabian Brunnström igenom och lägger in 3-0 och där är matchen faktiskt över. Ytterligare fyra puckar får Johansson vittja. Svensson fullbordar sitt hattrick i powerplay. Nils Andersson dundrar in ännu ett mål i powerplay så att vattenflaskan flyger. Nästa kommer när Christoffer Forsberg åker ifrån sin back och kan friställa Tjärnqvist som inte gör några misstag. Sen avslutar Brunnström fyrverkeriet i ytterligare ett powerplay. Ett powerplay som ikväll är över 57% och det utan både Mattias Persson och Joey Tenute. Givetvis gör Tobias Ericsson poäng när han får chansen. Efter de två inledande perioderna är det helt otroligt att det jag grämer mig mest över var att Hovinen tyvärr inte fick hålla en välförtjänt nolla. Med 33 sekunder kvar får han kapitulera när Malmö tappar i sin i övrigt lysande defensiv, kändes onödigt. Sen måste jag säga att det efter den fina insatsen i derbyt känns tråkigt att Björk ikväll helt klart är Malmös svagaste kort på backsidan. Det är något som saknas jämfört med i fjol, kan det vara sämre sommarträning? Hur som helst känns det ofta väldigt osäkert när han finns på isen ikväll.

Matchen vinner Malmö dels med ett sylvasst powerplay samt ett som vanligt stabilt och energiskt boxplay. När man trots allt blev genomspelade vid några tillfällen fanns Hovinen där. Faktum är att han hittills har fått både Pontus Sjögren och Jonas Gunnarsson att se ut som glada amatörer och det syns verkligen på backarna. Man litar på att Hovinen finns där och det blir sällan stressigt kring målburen längre. Det blir så mycket lättare att spela bra försvarsspel när man litar på målvakten till 100%, något man givetvis inte gjorde med någon av de andra två. Men ikväll vinner ännu en gång defensiven matchen åt Malmö skulle jag säga. Mora för matchen i fyrtio minuter och har stundtals bra med tryck. TROTS detta vinner Malmö skotten under dessa två perioder och det knäcker ryggraden på Mora så klart. När man trots spelövertag, puckinnehav och betydligt mer powerplay inte kan få igenom skotten. Till slut vågade man knappt skjuta längre.

Jag känner mig helt säker på att Malmö har precis alla förutsättningar att verkligen ta steget nu, OM man verkligen ger allt defensivt. Gör man det kommer samtliga motståndare få en riktigt obekväm resa. Segern ikväll innebar att man äntligen återtog serieledningen igen. Man har gett sig själva ett bra utgångsläge för de avslutande, tuffa omgångarna. Men inte någonting är avgjort och på ett sätt är det antagligen bra att man måste slita son djur ända in i kaklet. Seger på lördag och man har gett sig möjligheten att tappa en match till, förlust och man blir troligen tvungna att vinna resterande tre för att klara topp två. En riktigt thriller och serien lever i högsta grad med fyra matcher kvar.

Slutligen, ska du på matchen på lördag? KOM I TID!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics