onsdag 18 mars 2015

Ännu ett självmål avgjorde i matchseriens andra match.

IF Malmö Redhawks vs Leksands IF 2-3 sd
SHL-kval 2:7 (1-1 i matcher)

Efter den antagligen chockartade förlusten senast för Leksand, fanns det en förväntan att dalmasarna skulle trycka gaspedalen i botten för att snarast visa vilka som har SHL-status för tillfället. Inledningen blev jämn, men nog syntes det att Leksand ville sätta lite hårdare press på Malmö. Det var fler tacklingar och mer närkontakt, bortsett från när Malmö vände spelet. Då fortsatte Leksand att backa oerhört långt och ge Malmös forwards mycket is och mycket tid. Vid ett sådant tillfälle plockar Henrik Hetta pucken som godis från Jonas Frögren och serverar, jodå, Eric Himelfarb som inte gör några misstag och 1-0 till hemmalaget. Trettio sekunder senare tappar Malmö Johan Björk när han får en axel mitt i planeten, hjärnskakning och troligen borta ett längre tag. Toni Kähkönen får givetvis matchstraff och fem minuter powerplay till Malmö. Dessvärre får man inte in pucken, eller man får in en puck men då hade domaren blåst för blockering. Närmast blev istället Leksand när Niko Hovinen stal ett friläge från Jon Knuts. Det stärkte Leksand att klara så långt boxplay och efter att lagen blivit fulltaliga blev det lite mer puck åt bortalaget, man fick lite längre anfall men Malmö uppträdde disciplinerat och så bra man kan defensivt sett. Första perioden var Malmös, men 1-0 kändes som lite dålig utdelning på vad man haft.

Andra perioden blev aningen annorlunda, Malmö drar på sig massor av onödiga utvisningar och ger därmed Leksand mer av spelet. Tre boxplay blir det för Malmö och samtliga går på kontot fullständigt onödiga. Jeremias Augustin för roughing, ett boxplay Malmö överlever med den äran. Lite senare är det Stefan Warg som blandar sig i ett bråk mellan Björn Svensson och Frögren och åker på nästa korkade tvåa. Ännu ett boxplay som Malmö genomför mycket bra. Just efter detta boxplay vänder Malmö spelet och Christoffer Forsberg gör 2-0 och arenan lyfter. Malmö får ett powerplay här, något man inte alls lyckas med att få till. Tyvärr får även målet räknas som Forsbergs amortering på det han gör tre minuter senare då han drar på sig en idiotisk tvåa i offensiv zon. I detta powerplay kommer Leksands reducering, rakt in på Forsbergs konto. Annars så gör Malmö en bra period, men Leksand närmar sig konstant. Givetvis beroende på att Malmö efter Björks skada rullar på fem backar varav en är orutinerade Johan Ivarsson. Frågan är om Malmö skulle orka genomföra resten av matchen utan att tappa för mycket i defensiven? Känslan efter andra var att det stod och vägde, 2-0 hade känts så mycket bättre att ha med sig ut till paus. Inte minst med tanke på förutsättningarna för hemmalaget.

Malmö går ut med inställningen att vara ruskigt disciplinerade i tredje perioden och gör det fantastiskt bra. Speciellt som Leksand långsamt men säkert börjar få upp det tempo de garanterat tappade under sitt långa uppehåll. Men Malmös fem backar och forwards sliter stenhårt för att inte släppa till något bakåt. Men Leksand har en sylvass spets, lägen kommer och efter elva minuter och femtiotre sekunder kvitterar bortalaget. Frågan var, skulle Malmö kunna lyfta upp spelet igen? Något som absolut skulle behövas för att bärga en seger. Istället drar Malmö på sig en tvåa för sex man på banan och jag såg framför mig hur Leksands sylvassa powerplay skulle avgöra detta. Men hemmalaget spelar ännu en gång bra boxplay och har inte allt för stora bekymmer att döda av dessa två minuter. Malmö lyfter upp spelet något, men har inte alls lika lätt att få till det där tunga trycket man hade innan. Man får slutligen med sig ett powerplay (en hög klubba hade släppts på Leksand tidigare i perioden) och första uppställningen får på en mördande press, men det har gått lite troll i powerplay dessvärre. Andra uppställningen är dessutom i det närmaste helt harmlös. Bäst chans har Mattias Persson som bombar mot mål men Oscar Alsenfelt plockar trissan. Malmö har ett fint läge just före slutsignalen, men Mathias Tjärnqvist rivs ner framför mål utan åtgärd. Inget "slutspel" utan sudden death! Känslan var inte överdrivet positiv, Malmö går på kort om folk och Leksand skulle nog kunna nöta ut hemmalaget. Eller hade Malmö något ess i skjortärmen?

Det blev mycket Leksand, med ett Malmö som fortsatte att försöka hålla tätt bakåt samt sticka upp i strökontringar. Men nog märktes det att krafterna tröt, passningsspelet såg felprocenten öka dramatiskt. Enkla passningar blev helt galna. Men Malmö hade sina lägen, få men dock. När man så fick powerplay efter drygt nio minuter förstod nog de flesta att detta skulle vara Malmös chans. Men ännu en gång havererade powerplay och en kille som Fabian Brunnström slarvade bort pucken så många gånger att jag tappade räkningen. Leksand överlevde boxplay, utan att sättas på några allvarliga hot överhuvudtaget. Om det var detta som knäckte ryggraden på Malmö låter jag vara osagt, men Leksand fick in en puck drygt två minuter senare när Hovinen räddat ett läge och som av en händelse vallar Brunnström in den. Snyggt, men i fel bur.

Det var ytterligare en jämn match, denna gång drog Leksand det längsta strået. Visserligen tappade Malmö Björk och fick spela på fem backar. Powerplay avgör inte matchen totalt sett men 25% på Leksand och tunga 0% på Malmö, då är det riktigt svårt att vinna denna typ av match. Leksand bröt alltså tillbaka serven och man får väl kanske säga att rättvisa skipades, i och med att ett självmål också avgjorde där uppe. Nästa fråga är givetvis om Malmö kan vinna en match till uppe i Leksand, något man måste om man ska vinna serien. Tung förlust, men ska man se det positivt kan Malmö hålla jämna steg trots vattentunn backlinje i nästan hela matchen. Björk är antagligen inte tillbaka mer denna säsong, gissar jag. Däremot är David Liffiton tillgänglig nästa match och förhoppningsvis Nils Andersson frisk igen.

Nästa hemmamatch spelas på tisdag, mer folk och ännu bättre tryck hade varit önskvärt då. Biljetter finns här.

---

Lite glädje blev det trots allt i Malmö under onsdagen. Pantern slog SSK på Kirseberg med 5-3, en rejäl skalp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics