fredag 27 mars 2015

Leksand tog första matchbollen efter bra genomförd match.

Leksands IF vs IF Malmö Redhawks 2-1
SHL-kval 5:7 (Leksand leder med 3-2 i matcher)

Leksand ville givetvis ta tag i matchen och gör det också inledningsvis, i varje fall så tillvida att man har mycket puck. Malmö spelar nämligen en helt makalöst disciplinerad och välavvägd defensiv och gör det oerhört svårt för Leksand att komma till de riktigt heta lägena. Däremot har Malmö inledningsvis mer eller mindre inget offensivt spel alls att tala om, man koncentrerar sig 100% på att stänga ute Leksand. Efter ca fem minuter mattas Leksands offensiv av och spelet jämnar ut sig. Båda lagen blir nu mycket försiktiga och chanserna är lätträknade fram till powerbreak. Det är bara när någon spelare försöker sig på en soloraid som det händer något. Exempelvis som när David Åslin skickar iväg unge Johan Ivarsson till korvkiosken, men Niko Hovinen var tät. En stund efter powerbreak får Leksand på ett bra tryck och Nicklas Jadeland tvingas dra ner en vitbå för att hindra en allt för het målchans. Inledningsvis i boxplay är det Malmö som kommer upp och Nils Andersson får en fin chans. Han hinner sen tillbaka för att jobba defensivt men blir neddragen vid sargen, efter fallet trippar han en hemmaspelare och tre mot fem blir ett faktum. Just spelet med två man mindre fixar Malmö lekande lätt när man fullständigt stänger Leksands fem man. Men med sjutton sekunder kvar i spelet fyra mot fem kommer 1-0 för hemmalaget. Mer tillfällighet än bra powerplay, men målen räknas. Efter målet höjer Malmö intensiteten rejält och får tung press på Leksand ett antal gånger. Men kvitteringen kommer inte i press utan i en kontring. Henrik Hetta hittar Eric Himelfarb som trampar ifrån och ensam med Oscar Alsenfelt ganska enkelt sätter den högt. Dessvärre åker Malmö på en tvåa till med endast åtta sekunder kvar av perioden, ännu en tveksam sådan dessutom. Mathias Tjärnqvist går omkull och Leksandspelaren åker på hans fot och trillar. 1:52 återstod på den när andra perioden drog igång.

Dessa 1:52 leker Malmö lätt bort, eller om man så vill Leksand genomför ett uselt powerplay. Sen är perioden ett långt ställningskrig där Leksand får till en del längre anfall värda att skriva hem om. Malmö sticker mest upp i strökontringar men har otroligt bra kontroll på defensiven och ger inte Leksand mycket tid. Det är egentligen bara Ivarsson som med sin orutin går på någon luring då och då, men han gör också mycket bra ute på isen och skall inte klandras för någonting. Sen får det sägas att med tanke på vad Tjärnqvist åkte för i första perioden, är det ytterst märkligt att något av lagen någonsin spelar med fullt manskap. En "aningen" märklig nivå från domarna om vi säger så. Sen drar Malmö istället på sig två idiotutvisningar i perioden, en för sex man på isen och en för snack från båset. Det håller inte i längden, även om man fortsatt spelar ett nära nog lysande boxplay och gör det galet svårt för Leksand ringer det förr eller senare. Malmö skulle behöva komma upp något i tredje perioden för att sätta press på Leksand också. Helt klart kändes det som att nerver skulle bli en ganska stor faktor i tredje perioden.

Jag fick dock helt fel i mitt förutsägelse att nerver skulle ha något med det att göra, det blev aldrig några nerver faktiskt. Istället blev det en soloraid som skulle komma att avgöra. Leksand kunde nämligen ta ledningen igen efter knappt tre minuter när Patrick Cehlin gick runt mål med hög fart och fick in pucken under Hovinens benskydd. Efter detta kunde Leksand kontrollera matchen utan allt för mycket problem. Malmö hade förtvivlat svårt att få till något mot ett Leksand som verkligen uppträder som ett SHL-lag på allvar för första gången. Från målet och fram till powerbreak får Malmö egentligen inte till något vettigt anfall. Efter avbrottet börjar Malmö långsamt men säkert lyfta upp styrkorna, men fortsatt mot ett otroligt tight Leksand som sällan släpper till något. Dessutom får Leksand till bra kontringar, vid ett sådan tillfälle är det Stefan Warg som med en fullständigt lysande brytning bakifrån kan förhindra en mycket vass målchans. Malmö får tillslut ett powerplay i matchen också när Jonas Frögren drar en hög klubba på Jadeland. Malmö får inte riktigt till något vasst powerplay dock, främst för att man söker det perfekta läget istället för att desperat bara bomba målet. Malmö plockar ut Hovinen på slutet men får inte in någon kvittering och det är Leksand som kniper seriens första matchboll. Det får sägas vara rättvist också, Malmö mötte ett för dagen riktigt bra Leksand. Egentligen för första gången kändes det som att de var starkare och kunde stänga Malmö bättre, något de inte lyckats med i så stor utsträckning i någon match tidigare. Tyvärr måste det sägas att det fortsatt är Fabian Brunnström som har det absolut svårast på isen i Malmölaget och inte alls får till sitt spel och snarare stjälper än hjälper.

Jag kan inte gnälla på Malmös insats, man gör så gott man kan och med lite flyt kunde man utan tvekan kvitterat. Leksand var en för bra motståndare ikväll helt enkelt, inte mycket men dock bättre och det räckte ju för dem.

Pressen är nu på Malmö som måste vinna på måndag om säsongen skall fortgå och chansen på SHL skall finnas kvar. Det är givetvis inget omöjligt på något sätt, så pass lika är lagen ändå. Drömmen var att Malmö skulle ha möjlighet att vinna en SHL-plats på hemmaplan inför en förhoppningsvis fullsatt Malmö arena (äntligen). Nu blir det istället en strid för att förlänga säsongen och det gör inte matchen mindre viktig att besöka. Det blir Malmös absolut sista hemmamatch för säsongen, det kan vi konstatera. Just nu är 9687 biljetter sålda, så ännu finns chansen att säkra sin plats i säsongens sista och absolut viktigaste hemmamatch. Har du inte redan din plats, in och skaffa den nu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics