söndag 8 mars 2015

Livet går vidare och är fullt av möjligheter för Malmö.

Under flera år i början av 2000-talet gick Skellefteå AIK under benämningen "sämst när det gäller". Man försökte under en hel uppsjö av år att ta sig till Elitserien utan att lyckas. Man dominerade kraftfullt i Allsvenskan, bara för att kollapsa i Kvalserien. Nu kan det mycket väl bli så att Malmö får ikläda sig den mindre smickrande titeln. Förra säsongen dominerade man Hockeyallsvenskan och vann serien, för att falla igenom i Kvalserien. Denna säsong gick det inte alls lika bra i Hockeyallsvenskan som vi alla vet, man blev "bara" trea (vilket är OTROLIGT mycket bättre an alla de år man inte ens lyckades ta sig till kvalet). Idrott går ut på att vinna och få minns en förlorare, det måste vara därför en del menar att Malmö aldrig varit så dåliga som i år och en massa annat helt galet jag läst på nätet det senaste dygnet. Skriver man det, kan man omöjligt ha följt Malmö Redhawks längre än ett år. För jag minns säsonger inte alls långt bort som får årets att framstå som en ren framgångssaga. För fyra säsonger sedan, hade Malmö spelat klart efter 52 omgångar. Åtta i serien och fyra poäng ifrån att ens klara sig till förkvalet. Bakom storheter som Mora och Almtuna och LÅNGT bakom Rögle. Så, lite perspektiv hade inte varit dumt kan jag känna. Här kan jag bara rekommendera er att läsa Mattias Olssons inlägg, mycket bra text!

Sen är det inte tal om något annat än att Malmö hittills under 2015 har misslyckats med mycket. Vad det beror på kommer så klart diskuteras och har diskuterats både inom och utom laget. Mycket beror säkert på att man tappade turbon i Joey Tenute, det är klart att han är en absolut nyckel offensivt sett. Det är den viktigaste säsongen på många, många år och sista chansen att kvala in till SHL med ett "normalt" Hockeyallsvenskt lag. Jag tror att man måste ha ett betydligt starkare lag framöver för att ta sig upp. Antagligen ett i det närmaste komplett SHL-lag. Men, vad vi också måste minnas är att Malmö fortfarande trots allt har allt i egna händer. Det är inte lätt men vem har sagt att något skall vara lätt? Vi kan hopas att laget på något sätt kan bygga en positiv kraft av alla prövningar man gått igenom, det finns fantastiska möjligheter för laget trots allt.

Något som absolut blir viktigt i matchen mot Björklöven imorgon, är att Jeremias Augustin är tillbaka som försvarsgeneral. Han var defintivt saknad igår, även om han givetvis inte hade bidragit till någon seger hade han kanske kunnat hjälpa laget att inte släppa in några kassar och därmed gett den hackande offensiven mer tid. Nu när man släpper till så mycket mer lägen än inledningsvis under säsongen, är det av än större vikt att man utnyttjar sina lägen framåt. Där var Malmö också svårt sargade igår. Jens Olsson är alltid bra offensivt och att Eric Himlefarb försvann gjorde det ännu tunnare framåt. Med dessa båda samt Tenute borta har Malmö tappat väldigt mycket av sin spets, mycket mer än man har råd med faktiskt. Som läget är, måste jag se Björklöven som favoriter imorgon. Malmö har två förluster av två möjliga i Slutspelsserien. Man har gjort minst mål av alla lag (1,5/match) och släppt in flest (4/match) och ändå har Niko Hovinen gjort två stormatcher. Så ni som inte sett matcherna, får förstå att Malmö just nu inte mår bra. Som jag skrev igår, kommer det krävas något utöver det vanliga imorgon.

Björklöven har just nu den tredje och sista kvalplatsen, utan att ha tagit någon trepoängare under de inledande två omgångarna men också utan att kamma noll. Även om Björklöven var ett enkelt lag för Malmö inledningsvis med 6-1, 3-0 och 4-2 som resultat, så kom också en storförlust i det senaste mötet när Västerbottningarna vann med 6-3 på hemmais. En match där Löven just hade tagit en meriterande hemmaseger mot Västerås och kunde surfa vidare på den vågen. Björklöven var också ett av de absolut bästa lagen i serien efter nyår och jag har som sagt svårt att se det på något annat sätt än att de är favoriter imorgon.

I min bok får alltså Malmö för första gången under säsongen gå in i en hemmamatch som underdog, hur overkligt det än må låta. Malmö MÅSTE vinna, Björklöven kan spela på Malmös misstag och känna sig väldigt nöjda och glada. Även om viktiga matcher passerat i klasar under senare tid, är matchen i morgon helt utan tvekan den absolut viktigaste matchen Malmö spelat denna säsong hittills. Ett trendbrott är ett absolut måste och det är nu lagets karaktär kommer testas på allvar. Kan man älska läget, eller kommer man gå under av trycket som ligger på samtliga spelares axlar? Jag måste säga att det ska bli mycket intressant att se.

Oddsen talar om Malmö som favorit och jag tycker helt seriöst att oddset på bortaseger är sjukt högt med tanke på hur Slutspelsserien inletts. Vill ni stötta Malmö nu i lagets svåraste stund? Ta er då till arenan genom att köpa biljetter här, det lär bli glest på läktarna (endast 4133 biljetter sålda just nu) men förhoppningsvis kommer folket på plats stötta. För det är nu när laget kanske förtjänar klang och jubel som minst, man också behöver det som mest. Vad man defintivt inte behöver, är att även ha publiken som motståndare.

Odds från Unibet
IF Malmö Redhawks - IF Björklöven

1: 1.52    X: 4.75    2: 4.85

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics