torsdag 5 mars 2015

Malmö förlorar derbyt efter pinsamt spel utan puck.

IF Malmö Redhawks vs Rögle Bandyklubb 2-5
Slutspelsserien 1:5

Vi minns förra derbyt, där Malmö i stora drag bestämde det mesta ute på isen. Ikväll blev det svårare och bandylaget från utmarkerna tog tag i händelserna inledningsvis och hade målchans redan efter 10 sekunder. Malmö drog på sig en tidig utvisning, men kunde lekande lätt döda ett faktiskt uselt powerplay från bortalaget. Men när det väl var lika manskap igen, blev det ännu en gång mycket defensiv och endast korta besök i offensiv zon för hemmalaget. Almen Bibic hann givetvis vara inblandad i lite smått och gott. Tryckte in Jens Jakobs i sargen som fick gå ut en stund med smärtor i knät. Men Bibic fick också en smäll lite senare och fick själv utgå med blodvite i ansiktet, till hemmapublikens stora glädje. Men, det absolut värsta i perioden står kanske lite oväntat Jacob Lilja för som sätter en stenhård crosschecking mot nacken på Jens Olsson bakifrån. Olsson går rakt ner och får nackkrage på innan han får åka ut på bår. Givetvis hade Lilja spelat färdigt för kvällen (och förhoppningsvis åtminstone för säsongen) och i den del av femminutersöverläget som utspelade sig i första perioden tar Malmö ledningen via ett skott från blå från Tobias Ericsson. Men, Malmö var givetvis tvungna att göra en betydligt bättre andra period än vad den första var.

Malmö inleder med powerplay, men spelar fantastiskt dåligt och inget mer händer. Men Malmö spelar aningen bättre än i första och spelet jämnas ut lite. Hemmalaget fortsätter dock att bjuda på en massa märkliga misstag, framfört defensivt. Detta är något som gör mig lite orolig faktiskt, att man spelar så pass darrigt när det ska vara som absolut roligast att spela ishockey på hela säsongen. Malmö får ett powerplay efter drygt tolv minuter av perioden, som man utnyttjar. Eller om man vill vara hård, som bandyklubben bjuder på genom genomuselt boxplay. Fabian Brunnström hittar en helt ohotad Frederik Storm i slottet som även hann ta några skär närmre mål och enkelt göra 2-0. Men, Malmö fortsätter att bjuda på obegripliga lägen i en för kvällen allt annat än skärpt defensiv. Till slut åker Eric Himelfarb på sin andra utvisning och bandyklubben kan reducera. Malmös normalt sett stabila boxplay ser ut som något hittepå från skridskoskolan och till slut blir målet helt öppet för bortalaget. Hastigt och mycket olustigt är bortalaget med i matchen på allvar igen. För att jag skulle bli glad, borde Malmö höja sig ytterligare. Framför allt var defensiven absolut tvungen att komma upp i åtminstone något som var i närheten av förra derbyt.

Men istället kommer det bli så att Malmö skämmer ut sig fullständigt i matchens sista period. Man är ytterst nära att ta ledningen med 3-1 när Jacobs kommer fri men inte kan överlista Lars Volden. Malmö har fler fina lägen, men vad man också gör är att bjuda något helt sinnessjukt i egen zon. Känslan var att Malmö inte skulle kunna vinna denna match om man inte kom upp i åtminstone anständig nivå, men det gjorde man inte. Bjudningarna haglade konstant under periodens första tio minuter men utan att bandyklubben gjorde mål. Det som gör mig vibrerande förbannad är att man bjuder på det TROTS att man kontrollerar mycket av spelet. Men så fort man blir av med pucken uppträder Malmö som ett gäng curlare på isen, långt ifrån värdigt ett lag som vill uppåt. Kvitteringen kommer efter knappt elva minuter och två och en halv minut senare ledningen, som kändes väntad och fullt rättvis. Malmö plockar Niko Hovinen, som gjorde en strålande match och på egen hand höll kvar Malmö länge vilket så klart är ovärdigt i en match som denna, med oceaner av tid kvar och släpper efter det ganska snabbt in ett mål. Av någon obegriplig anledning väljer man att plocka Hovinen en gång till, med resultat att målskillnaden blir ännu sämre. Härdsmälta även i båset alltså.


Kul match kanske många skulle säga och det var det så klart om man ser till spänningen, men för Malmös del var det en fullständigt ovärdig och bedrövlig match. Vill man uppåt, ska man vid detta läget spela 100% i egen zon. Ikväll spelar man en av sina absolut sämsta matcher försvarsmässigt under hela säsongen. Känslan just nu är absolut att Malmö inte alls har vad som krävs, oavsett vilket lag man skulle ställas mot i ett eventuellt kval. Visst gör det inte saken bättre att man är utan en klippa som Jeremias Augustin redan när matchen börjar och Olsson försvann ju efter J.Liljas idiotiska upptåg. Men man måste kräva att bjudningarna skall vara räknade på ena handens fingrar så här dags, inte på hela lagets alla fingrar.

Men ok, det var derby och i dessa matcher kan allt hända. Jag kan gå med på att glömma den men tar för givet att Malmö kommer spela defensivt perfekt i resterande matcher av Slutspelsserien. Ikväll ska man så klart skämmas över att ha skänkt bort ännu en seger mot bandylaget i en kvalmatch. Ovärdigt, uselt och inte mindre än pinsamt. Men det finns ingen anledning att fundera över det längre än tills imorgon. Redan då är det dags att ta sig samman och göra sig klara för att köra över Vita Hästen, inget annat får vara aktuellt nu. Frågan är, hur mycket allt klöddande med kedjor har kostat? Att det inte finns något trygghet för laget att luta sig mot? Ikväll känns man långt ifrån ett slutspelslag, mer som ett lag som spelar träningsmatch inför en säsong. Det finns tid kvar att visa vad man har, men klockan klämtar onekligen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics