söndag 15 mars 2015

Malmö öppnade starkt och friskt i kampen om SHL-platsen.

Leksands IF vs IF Malmö Redhawks 3-4
SHL-kval 1:7 (1-0 till Malmö)

Så var det då äntligen dags för Malmö att skrinna in mot SHL-motstånd och mäta sina krafter. Måste känts skönt för spelarna efter den senaste månades elände. Det var inte heller oväntat att Malmö tog tag i taktpinnen direkt. Efter drygt 20 sekunder har Frederik Storm ett skott i ribban, ner och ut. Malmö trycker på och Leksand ser inledningsvis närmast chockade ut av farten, men hemmalaget har trots allt en SHL-trupp och det ska snabbt visa sig. Defensivt sett är Malmö fortsatt ganska slätstukna inledningsvis och i ett Leksandsanfall efter drygt två minuter säljer sig Tony Romano mycket billigare än man har råd med mot denna typ av motstånd. Tomi Sallinen får gata runt och kan helt fri dra pucken i mål efter att Hannes Hovinen inte hunnit över. Domarna missar sen en mastig interference på Nicklas Jadeland i ett Malmöanfall, Leksand vänder och får powerplay med sig istället. Detta powerplay ger inte utdelning, men det berodde i stort sett bara på att Leksand var ineffektiva. De hade öppna mål, skott i stolpen och det ena med det tredje. Jag satt bara och väntade på 2-0, men det kom aldrig. Malmö hann också vädra sitt powerplay i perioden och det såg ganska bra ut, men inte bra nog. Leksand vinner den första av minst 16 perioder, men Malmö hade som sagt inga problem att hinna med. Skulle man kunna spetsa till sig lite samt skärpa till defensiven, borde man absolut kunna störa dalmasarna.

Andra perioden fortsatte som den första slutade men efter drygt två minuter åker Mathias Tjärnqvist på en billig tvåa och ännu en gång vädrade Leksand sitt vassa powerplay. Dessvärre gör Johan Björk ett ingripande som inte alls platsar på nivån när han lyfter pucken över sarg. I spel fem mot tre dröjer det bara drygt 20 sekunder, där Malmö dessutom tappade en klubba så det var snarare fem mot två, innan 2-0 är ett faktum vilket kändes rättvist då. Strax därefter trippas Magnus Häggström solklart, men det släpps av båda domarna. Just här kändes det som att det var lite väl mycket hemmadomare, något som förhoppningsvis jämnar ut sig i längden. Malmö kör på och börjar dessutom bete sig bättre i egen zon, men spetsen saknas känns det som. När Malmö strax efter powerbreak får powerplay får Malmö till slut utdelning. Ett riktigt skitmål där Leksand inte lyckas blockera pucken och det blir full kamp tills Björn Svensson gräver in den. Mycket viktigt för Malmö som efter det börjar smaska i sig Leksand ganska glupskt. Målen uteblir men Malmö släpps in väldigt enkelt offensivt och får nästan välja lägen utan kamp. Det kommer också en kvittering när Eric Himelfarb bränner förbi sin gubbe, blir frispelad av Storm och inga misstag. Målet kommer med fem sekunder kvar och kändes här fullständigt logiskt.

Leksand får en drömstart på tredje perioden, 3-2 efter drygt en minut när ett skottförsök friställer Mattias Guter som inte gör några misstag. Malmö låter sig dock inte påverkas nämnvärt utan fortsätter spela sitt spel. Sitt spel innebar som innan att man gav Leksands backar ett litet helvete så fort man fick ner pucken i offensiv zon. Det är lite samma när Leksand kommer offensivt, med den stora skillnaden att Malmöförsvaret är milsvid mer aggressiva än Leksands dito. En annan märkbar skillnad är att Malmö hade det svårare att träffa buren, puckarna visslade kring Leksandsburen men företrädesvis utanför. Tiden gick och det kändes som att Leksand kanske ändå skulle kunna rida ut stormen. Men, släkten var verkligen värst ikväll. Himelfarb kommer med fart på vänsterkanten och får pucken. Ostörd sätter han pucken högt på Oscar Alsenfelt och gör sitt andra mål på sin före detta arbetsgivare. Båda lagen försöker vara noggranna och inte släppa till något, men det är fortsatt Malmö som står för det mesta av det kreativa på isen. Stundtals får man snurra länge och ostört i Leksandzonen och leta efter sina lägen. För en gång skull har Malmö det flyt med sig man så sällan haft i vinter. Med endast en och en halv minut kvar drar man pucken mot mål och en olycklig Leksandsback lyckas med att först ta den på benet och sen peta in pucken i eget mål med klubban. Målet får en överlycklig Mattias Persson då han var sist på pucken i Malmö. Givetvis timeout av Leksand som helt klart var i chock. Malmö ger inte Leksand någon bra möjlighet förrän det bara återstår några sekunder och klarar att stänga butiken utan några större problem.

Malmö vinner alltså den första matchen och uppträdandet på isen var mil ifrån det vi fick se i Slutspelsserien. Visst såg det ut som hönsgård vid ett antal tillfällen i det defensiva arbetet, men vi ska minnas att Leksands forwards verkligen håller hög klass jämfört med vad Malmö mött under säsongen. Däremot tycker jag Leksands defensiva strategi var i det närmaste obefintlig. Man backade undan och gav bort is på ett sätt jag sällan sett i Hockeyallsvenskan denna säsong. Möjligen med undantag för Vita Hästen, men då backar hela laget medan Leksand bara backar med sina två backar som ger Malmö gott om alternativ offensivt sett. Jag har inte sett Leksand spela alls i år, men hade absolut trott att de skulle vara betydligt bättre än de var ikväll. Nu har de visserligen varit spellediga ett tag, medan Malmö var i hetluften så sent som i förrgår. Det kan ha inverkat, för Malmö var helt klart det piggaste laget ikväll. Det faktum att Leksand nu inte vunnit sedan strax innan andra världskriget, kan också spela in så klart. Det lär visa sig i nästa match på på onsdag om det var en tillfällighet, eller om Malmö faktiskt är det lag med mest fart. Ikväll kändes segern till slut helt i sin ordning, Malmö förtjänade den genom att helt enkelt spela ishockey bättre än hemmalaget.

På onsdag går serien alltså vidare, i Malmö och om publiken kan ge den energi man gjorde mot Mora senast kommer man om inget annat ge spelarna energi så att det räcker och blir över. Biljetter till detta dramas andra akt, hittar ni här. Skön start, vet inte om jag riktigt hade vågat tro att Malmö skulle bli så bra när tyngden på deras axlar släppt med tanke på hur det sett ut på slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics