tisdag 31 mars 2015

Malmö tog det till sjunde och avgörande genom en fantastisk hemmaavslutning.

IF Malmö Redhawks vs Leksands IF 6-3
SHL-kval 6:7 (3-3 i matcher)

Bildspecial från matchen här.

Match sex i serien skulle bli den absolut mest galna hittills och det inleddes direkt. Först satte Leksand en enorm press under ca två minuter. När Malmö fick tag på pucken blev det ombytta roller och Malmö satte en sjuk press på Leksand. Sen behöll Malmö initiativet fram till nio minuter, mycket tack vare ett powerplay som inte gav utdelning. Sen fick Leksand på ett massivt tryck under ett par minuter fram till powerbreak. Där börjar det galna målfyrverkeriet i matchen. Direkt efter avbrottet är det tekning till höger utanför offensiva blå. Malmö vinner tekningen, Nils Andersson får pucken och lägger över till Jeremias Augustin som nog bara menar att dumpa in från röd men den går in bakom en simmande Oscar Alsenfelt. Osannolik målskytt och ett fullständigt osannolikt mål, helt galet. Men inte blir glädjen långvarig, en indianare i egen zon ger Jon Knuts fritt läge i slottet och 1-1 omgående. Ganska direkt efter kvitteringen drar Leksand på sig en tvåa och efter exakt en minut bombar Andersson in 2-1 och ny eufori i Malmö arena. Efter målet lugnar det ner sig lite och lagen byter några halvchanser fram tills 17:31 då Leksand går bort sig helt i egen zon och Nicklas Jadeland serveras fritt läge av Mattias Persson som han förvaltar. 3-1 och Malmö har bra kontroll på det, men en mycket tveksam utvisning på Magnus Häggström förvaltar Leksand med endast 13 sekunder kvar av perioden. En vansinnig period och pausen gick åt till att pusta ut. Inget av lagen kan vara jättenöjda med det defensiva arbetet efter första perioden, men kul var det att titta på om än nervöst.

Andra perioden inleds som den första slutar fast tvärt om. Leksandsutvisning efter 20 sekunder och 4-2 efter 41 sekunder av Mathias Tjärnqvist som serveras läckert av Jens Jakobs. Men som vanligt i denna match blev det inte långvarig glädje. Malmö drar på sig en utvisning och även denna utnyttjar Leksand efter en rejäl försvarstabbe av Malmö och 4-3, sju mål på knappt elva och en halv minut. Helt galet. Däremot började det bli mer och mer tydligt att Malmö var det lag som tänkte jobba hårdast, ivrigt påhejade av en publik som absolut var med på noterna i kväll. Så mycket stöd som laget fick från läktaren, hela läktaren, tror jag inte att man fått under hela säsongen. Just innan powerbreak gör Niko Hovinen en mäktig räddning, båda lagen tyckte nog att några sekunders rast var välbehövligt. Efter detta uppehåll får Leksand på ett massivt tryck med flera vansinniga chanser där Hovinen gör en ännu värre räddning. Faktum är att den är så svettig att det är obeskrivligt med ord. Han räddar med blocken och stöter ut pucken med densamma, magisk helt och hållet magisk. Leksand fortsätter pressa tills Malmö lyckas jobba ut pucken och får med sig en utvisning. En utvisning där Malmö blir bestulna på ett regelrätt mål genom ett riktigt dåligt domslut. Det underkänns på grund av spelare i målgården, men Tjärnqvist blir inknuffad av Leksandsspelare och det skulle absolut varit mål. Publiken låter domaren höra att den där nivån inte är acceptabel. Sista minuterna av perioden tar Malmö över mer och mer och Leksands anfall blir färre och färre. 4-3 inför den tredje perioden och ännu en gång krävdes det att man pustade ut, ordentligt.

Inledningsvis i tredje sticker Leksand upp lite då och då, men det är Malmö som står för tycket i skridskoåkningen och får mer tryck än bortalaget genom detta. Efter knappt sex minuter får Malmö powerplay igen, men ingen utdelning. Däremot så behöll Malmö initiativet och Leksand kunde inte alls få till någon press för att kvittera matchen. Bortalaget får dessutom mer och mer problem med att hinna med i tempot. Men det var bara ett mål och det räcker med ett misstag som vi vet. Leksand gör inte ett direkt misstag, utan det är mer frukten av att inte längre orka med Malmös tempo som ger Malmö 5-3. Johan Björk drar pucken från blå i sargen och Jakobs tar emot pucken när den studsar ut och sätter den mellan benen på Alsenfelt. Rättvist att Jakobs gör målet då han fick sitt regelrätta mål bortdömt tidigare i matchen. Här borde Leksand komma ut och ge allt för att få till en reducering, men de har det oerhört tufft och Malmö är så här dags i matchen helt enkelt det klart bättre laget. I en två mot etta där Malmö vänder i mittzon tvingas Kevin Kapstad dra på sig en tvåa för att förhindra en målchans. Då återstår det drygt fyra minuter av matchen och publiken inser hur det kommer sluta. Malmö förtar sig inte i powerplay utan spelar på 100% säkerhet. Med knappt två minuter kvar plockar Leksand Alsenfelt och försöker reducera. Leksand misslyckas medan Tjärnqvist lyckas och gör 6-3 i tom kasse i spel tre mot fem, arenan exploderar i eufori.

Malmö avslutar hemmasäsongen på absolut bästa sätt och tar denna fantastiska serie till en sjunde och helt avgörande. Allt annat hade känts helt fel. Malmö spelar utan David Liffiton medan Tobias Ericsson finns ombytt men han spelar inget. Johan Ivarsson växer av förtroendet vilket är kul att se, visst slarvar han ibland men i stort är han riktigt bra. Jens Henrik Tönjum går in istället för Tony Romano som fick se matchen från läktaren och det kändes som ett vettigt byte. Romano har haft det tufft och inte fått till sitt spel mot Leksand. Hur Malmö tänker ställa upp eller kan ställa upp i säsongens absolut sista match på torsdag återstår att se. Spelar man som ikväll, ja då har man mycket god chans att gå segrande ur denna batalj. Men Leksand är fortsatt farliga i sin offensiv, de mattades kraftigt allt eftersom matchen gick och verkar fortsatt inte alls trivas när de sätts under så hög press som ikväll. Kan Malmö upprepa kvällens spel även borta? Ja, det kommer nog krävas för att ta sig till SHL åtminstone.

Jag älskade att vara på plats ikväll, det var nog topp fem på min lista över matcher jag sett på plats. Fantastisk inramning och publiken uppträdde som jag vill att den ska göra. När publiken ställer upp för laget så här, då förlorar Malmö väldigt sällan. Publiken gav utan någon som helst tvekan Malmö den energi man behövde. På torsdag tar säsongen slut, vilket känns tråkigt när det är som roligast. Ett av lagen kommer om tre dagar inte vara speciellt glada, medan det andra befinner sig i himlen. Vilket lag som tar det? Den som lever får se!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics