fredag 13 mars 2015

Malmö vände, vann och kvalar till SHL mot Leksands IF.

IF Malmö Redhawks vs Mora IK 2-1
Slutspelsserien 5:5

Två lag med allt att vinna och allt att förlora, upplagt för ett nervdaller utan dess like. Innan matchen blev också Nicklas Jadeland uppmärksammad då han valts till "Årets rödhök" av Redhawkssupport, det är han väl värd den gode Jade. När väl matchen startade fick Malmö absolut sämst tänkbara start. Mora drar en puck på chans i högen av spelare, som går in. Matchens första skott, 21 sekunder och nattsvart för Malmö. Visserligen var det en misstänkt offside i målgården, men målet godkändes efter granskning. Tuff start för att lag med självförtroendet nere i skidskosulorna och nog märktes det direkt. Moras snabba anfall ställde till enorm oreda i Malmös defensiv som var farlige nära kollaps ett antal gånger. Mora bjöd dock tillbaka genom att köra med för många spelare och i powerplay är Malmö fortsatt farliga. Det tar knappt en minut innan Nils Andersson har ett öppet mål att prickskjuta på och enkelt kvitterar. Detta var lite som en omstart av matchen och Malmö höjde sig märkbart ganska omgående. Fortsatt kunde det se stelt och arbetsamt ut i defensiven, men det beror givetvis också på att Mora har duktiga offensiva spelare. Offensivt börjar Malmö få till allt längre och tyngre anfall ju längre perioden led. Absolut bäst chans till att göra 2-1 hade dock Stefan Warg (av alla) när han gick själv och drog Moras sistagubbe så att det sjöng om det. Dan Bakala i Morakassen gör dock en helt galen räddning när han släppt pucken mellan benen men lyckas styra den utanför med skridskon. Faktiskt helt vansinnig räddning, världsklass. Skulle något lag kunna handskas med pressen på ett positivt sätt i andra perioden?

Malmö får powerplay direkt i andra perioden när domaren tröttnar på Johan Alcén, powerplay som följer har dock Mora den bästa chansen i så det är inte mycket att skriva hem om. Malmö spelar dock fortsatt bra och med fart i offensiven. Men det bjuds något helt galet nere i egen zon, så det kändes verkligen som att det bara skulle vara en tidsfråga innan ett misstag skulle kosta. Malmö åker på boxplay och överlever, hyggligt men nervöst spel från hemmalaget. David Liffiton kliver in i handlingen med en tackling där armarna är uppe i ansiktet på Moraspelaren som får utgå. Jag blev givetvis fullständigt galen, sätta en sådan idiottackling när det står så mycket på spel är bara så uselt. Tack och lov bjuder Mora tillbaka genom en dålig passning där Lukas Bengtsson tvingas stoppa Magnus Häggström ojuste för att inte ge Malmö friläge. Malmö har några fullständigt galna målchanser. Mattias Persson lurar upp Bakala på läktaren, går ostörd runt buren och lägger pucken...utanför. Dock får Malmö äntligen utdelning i spel 5-5. Tony Romano jobbar stenhårt bakom mål, vinner dueller mot dubbelt så stora motståndare och får pucken till Fabian Brunnström. Björn Svensson står i ansiktet på Bakala som bara ser rött och 2-1 är ett faktum. Malmö har bud på mer och här släpps det ett antal tveksamma och mindre tveksamma utvisningar på Moraspelare. Istället blir det som vanligt, Jadeland åker ut när han utan klubba måste stoppa sin spelare med armarna. Solklar utvisning, men det känns aldrig bra när annat nyss släppts. Mora får på bra tryck och sätter en klockrent i stolpen men Malmö överlever perioden, med tjugofem sekunder kvar på utvisningen med sig in i tredje. I detta läget är Malmö klara för SHL-kval mot Leksand. Skulle man vinna över sina nerver i den tredje perioden?

Tredje perioden blev en äkta "valiumperiod" för undertecknad. Mora är ett bra lag med mycket skickliga offensiva spelare som sagt, så för mig kändes det farligt så fort de kom in i zon. Men Malmö spelade betydligt bättre defensivt sett än tidigare, man var mer noggranna men jag måste säga att Liffiton kändes osäker. Han fick inte heller mer än en dryg minut i perioden tack och lov. Malmö fortsatte på sin inslagna väg och brände ett antal rejäla lägen. En kille som Frederik Storm som ofta är säkerheten själv framme vid mål, missade målet fullständigt i ett öppet läge. Mora låg på och kastade mycket mot mål men drog tack och lov på sig en tvåa efter knappt åtta minuter. Malmös powerplay var inget att skriva hem om, tiden användes mest till att säkerhetsspela och vila kändes det som. Sen blev det åka av igen och ett tag kändes det lite som Mora mot Niko Hovinen som sin vana trogen uppträdde lugnt, sansat och säkert. Tiden gick, Mora tog timeout och jag satt här bara och väntade på att en skitpuck skulle trilla in. Malmö kämpade hårt, men visst var det nerver hos spelarna också. Man förlorade massor av tekningar och fick aldrig riktigt kontroll. Mora drog Bakala och med en minut och trettio sekunder kvar av perioden, åker Mathias Tjärnqvist på en hög klubba. 90 sekunder i spel 4/6 och ca här hade jag slut på fingrar att tugga på. Men på något otroligt sätt, med vilja, tur och lugnt agerande av Hovinen överlever Malmö eldstormen. Man klarar det, man vinner matchen med 2-1 och man kunde höra hur flera ton av kollektivt tryck mot ett helt lag, en hel förenings axlar släppte och dånade ner i golvet på Malmö arena. Eller så var det bara publiken i extas, eller en blandning av de två?

Malmö hade alltså satt sig i en omöjlig situation i Slutspelsserien, man släpper in en skitpuck i matchens första byte men vänder på steken. Det känns spontant som att den press som tyngt hela laget, borde vara helt borta nu. Nu finns det inte den typen av press längre, nu är det bäst av sju matcher. Ingen tabell, inga målskillnader och inga andra lag som måste hjälpa Malmö (tack bandyklubben). Nu finns det bara Leksands IF, det är det enda som står mellan Malmö och SHL. Malmö har varit uträknade så många gånger här på slutet, men lyckats resa sig trots alla motgångar. Det är ändå en viss styrka. Frågan är nu, kan man omvända det till handling mot Leksand? Tre spelare kommer hur som helst tycka ett denna serien blir väldigt speciell. Jon Knuts som lämnade Malmö då han inte trivdes i staden. Samt givetvis Eric Himelfarb och Fabian Brunnström som inte platsade i Leksand. Aningen revanschsugna eller vad tror ni? Helt klart en krydda till serien.

Biljetter till Malmös hemmamatcher är släppta, ni hittar länkar till biljetter för samtliga matcher under "Malmös matcher". Här köper ni biljett till match till match 2 på onsdag, i Malmö. Nu är det bara att gasa, finns INGET att spara på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics