lördag 14 mars 2015

Nu börjar det roliga, kan Malmö skrälla i Leksand?

Detta inlägg blir ett av de trevligare jag skrivit på länge inför en match. Det var ett tag sedan jag kunde känna ett visst hopp om framgång. Det har varit mycket bleka insatser, mycket nerver och betonghänder. Det har varit mycket stolpe ut, men igår blev det till slut stolpe in när det behövdes som mest. Dessutom ställde den ganska fåhövdade publiken i Malmö arena upp som aldrig förr och verkligen bar fram laget i tredje perioden, precis så som alla vill ha det. Trots att Malmö kom under ganska tung press, gav givetvis publiken den energi man behövde för att orka hela vägen in i mål. Nu blir det alltså så att Malmö får spela om en plats i SHL, inte via den Allsvenska finalen som man ville men dock. Ett lag som så många gånger förut stått i vägen för ett avancemang för Malmö möter upp, Leksands IF.

Jag har inte följt SHL mycket mer än att jag sett något resultat då och då. Serien har helt enkelt inte intresserat mig. Dels för att Malmö inte är en del av den, men också för att serien i sig inte innehåller någon som helst spänning längre med bara ett streck av något värde. Då blir matcherna mer ren underhållning och då ser jag givetvis mycket hellre på NHL-hockey. Hur som helst slutade Leksand näst sist i serien. 15 segrar lyckades Dalmasarna skarpa ihop (plus tre i sudden) på 55 omgångar, så det här med att vinna är inget man varit speciellt bra på. Laget gjorde minst mål i serien, 116 stycken vilket blir 2.1 mål/match. Man släppte även in flest mål, 179 vilket blir 3.3 insläppta/match. Leksand var däremot fjärde bäst i powerplay i hela serien, där få lag verkar vara bra överhuvudtaget. Eller om det kanske är defensiven som är så mycket bättre där uppe? Leksand gjorde mål i 19.6% av sina numerära överlägen. Jämför detta med Malmös 27.1% mot visserligen sämre motstånd.

Hur som helst finns det en hel del bra spelare i Leksand givetvis och hur man än vänder och vrider på det, får självfallet Leksand gälla som favoriter. I en matchserie om bäst av sju, ska det ändå ganska mycket till för att ett lag från Hockeyallsvenskan skall slå ett SHL-lag. Men, skulle det bli så att Malmö får en bra start på serien. Då kommer det självfallet bli än mer nervöst i Leksand. Det är ändå Dalmasarna som slåss för att inte förlora något man just nu har, en åtråvärd och inkomstbringande SHL-status. Medan Malmö bara har något att vinna. Intressant med de spelare som bytt klubb under säsongen också. Fabian Brunnström (som slutade sjua i Leksands interna poängliga trots att han bara spelade 38 matcher) och Eric Himelfarb (trettonde poängbäst i Leksand trots bara 21 matcher) som har gått söderut och givetvis vill visa att Leksand gjorde fel som släppte dem. Sen har vi Jon Knuts som inledde säsongen som assisterande lagkapten i Malmö, blev skadad och längtade tillbaka till Dalarna. 7 matcher blev det i Malmö som bara gav ett mål, sedan återkomsten till Leksand har det blivit fyra poäng på 37 matcher. Dessutom har Leksand Oscar Alsenfelt som förstemålvakt, en kille med IK Pantern som moderklubb och flera säsonger i Malmös juniorlag.

Det som blir allra mest intressant inför första mötet imorgon, är om det faktum att Malmö tog sig vidare gjort att nerverna släppt? Skulle det vara så att man fortsatt håller allt för hårt i klubborna, kommer med ganska stor sannolikhet Leksand käka upp Malmö. Men om man nu kunnat få lite mjukare axlar och handleder, tror jag absolut att Malmö kan ge Leksand en match om det. Jag tror om inget annat att det passar Malmö utmärkt att inte vara favorit, att inte förväntas att ta tag i taktpinnen och föra matcherna. En känsla jag har är att detta Malmö gör sig bättre som underdog än seriefavorit.

Oddsen talar för första gången denna säsong tungt för motståndarlaget och det är precis som det skall vara. Leksand är skyhöga favoriter och det måste sägas vara en liten skräll, eller ganska stor skräll om Malmö lyckas vinna redan i första mötet.

Odds från Unibet
Leksands IF - IF Malmö Redhawks

1: 1.57    X: 4.40    2: 4.75

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics