tisdag 24 mars 2015

Ny Malmöseger och helt jämnt i serien igen.

IF Malmö Redhawks vs Leksands IF 3-1
SHL-kval 4:7 (2-2 i matcher)

Jag skrev igår att matcherna hittills fortsatt som den föregående slutade och så blev det verkligen ikväll också. Malmö tog tag i det och vällde över Leksand och fick också utdelning omgående. Johan Björk slår en bra och uppmärksam passning till Jens Jakobs som drar pucken på mål och en skymd Oscar Alsenfelt kan konstatera att han bara fick hålla nollan i en minut. Smakstart för Malmö alltså och laget fortsatte välla över Leksand som knappt fick låna pucken inledande fem minuterna. Efter fem minuter började dock Leksand få låna pucken, åtminstone stundtals. Men de heta målchanserna uteblev i det närmaste totalt. Dels för att Malmö försvarade sig bra, men säkert också för att Leksand saknade en hel hoper duktiga spelare. Det släpptes en hel del misstänkta utvisningar på främst Leksand och jag satt som bäst och väntade på att Malmö skulle dra på sig något. Då trädde Finlandsfärjan Jonas Frögren in och gav Malmö ett välförtjänt powerplay, även om han egentligen borde haft 2+2 men det kan kvitta. Malmö fick äntligen utdelning i powerplay, 19 sekunder tog det. Jens Olsson drog en fin puck mot mål som Nicklas Jadeland styrde in framför mål. Oerhört rättvist här. Sen har Malmö ytterligare målchanser och det är rena tillfälligheter att man inte lyckas peta in 3-0 på något av dem. Viktigt för Leksand, trist för Malmö som ändå ska vara mycket nöjda med sin första period. 

Malmö inleder andra perioden som man avslutar första och radar upp fina chanser under drygt fem minuter, där blir det som i första perioden att Leksand börjar få lite mer puck. Därifrån och framåt blir det mer och mer Leksand och stundtals har dalmasarna rena lekstugan i Malmözonen. Malmö får bara slå ifrån sig och kämpa för att hjälpa Niko Hovinen i hemmakassen. Det ser länge ut som att Malmö trots allt ska kunna rida ut stormen, men ni vet vad som gäller i denna matchserie eller hur? Självmål! När Leksand mycket rättvist reducerar genom Jon Knuts (ni vet han som spelade med Malmö inledningsvis denna säsong men inte trivdes och åkte hem) var det Jeremias Augustin som styr in pucken i eget mål. Ännu en gång en puck som inte hade gått på mål alls i annat fall. Malmö hade också chanser, faktiskt sjuka chanser men Alsenfelt kombinerat med ineffektiva avslut gjorde att Leksand vann andra perioden med 1-0. Ni vet hur det sett ut i de tre matcherna tidigare, det lag som gjort självmål har också förlorat matchen. Det lag som har tagit ledningen har haft det riktigt svårt i slutet av matcherna. Skulle denna match se ut likadant, skulle det inte bli en trevlig tredje period för Malmö. Oavsett var det otroligt viktigt att Malmö kom upp i banan igen, en period som andra och det skulle tveklöst bli förlust.

Leksand drog på sig en utvisning i slutet av andra, 1:46 återstod av den när matchen blåstes igång till tredje perioden. Malmö får inte till något av värde i powerplay, istället drar man på sig sin första och otroligt nog enda utvisning i matchen för sex man på banan i just detta poweplay. Slarvigt, onödigt och inte speciellt bra så klart. Annars har Malmö aningen bättre kontroll på isen än i andra, även om det fortsatt är Leksand som äger väldigt mycket puck. Leksand får några riktigt fina lägen, inte helt sällan på grund av att Malmö spelare slarvar i egen zon. Ju längre tiden gick, desto mer desperata blev Leksand givetvis och efter ca fjorton minuter fick de på ett massivt tyck. Malmö fick inte tag på pucken och skotten lossades från blå gång på gång. Tills Nils Andersson går upp och snor pucken, mot sig har han Leksands snabbaste back Daniel Josefsson. Men han misslyckas med att stoppa Andersson och ensam med Alsenfelt hänger Andersson enkelt det förlösande 3-1. Det märktes direkt att nerverna lugnade ner sig för hemmalaget och Malmö kommer upp mycket högre igen. Leksand försöker och plockar målvakten men kommer aldrig nära. En oerhört viktig seger bärgas och Malmö bryter trenden att laget som gör självmål också förlorar. Malmö är också först i serien med att vinna med mer än ett mål.

2-2 i matcher och matchserien förnekar sig inte alls, på isen är det två jämna lag med lite olika styrkor och svagheter. Segern innebär glädjande nog också att det blir en match till i Malmö, vilket absolut blir säsongens sista hemmamatch oavsett vad som händer. Ikväll jobbar Malmö tillräckligt hårt för att vinna, men frågan är om det räcker på fredag? Då får Leksand garanterat tillbaka avstängde Toni Kähkönen och gissningsvis någon till. Malmö blev av med David Liffiton ikväll, det visar sig om han kan återkomma. Björk spelade riktigt bra ikväll, så han blir gissningsvis viktig framöver också. Tyvärr tycker jag fortfarande att Fabian Brunnström har det oerhört tufft med pucken. Han tappar den i helt fel lägen och känns stundtals riktigt obekväm. Men oavsett vilka som gör vad eller inte är det rent ut sagt skitkul att Malmö kan pressa ett SHL-lag så här hårt. Vi måste minnas att Malmö kom in i detta på ett bananskal och hade en bedrövlig form. Nu har man kommit upp hyfsat i nivå och spelar stundtals riktigt bra. Som sagt, nu har lagen följts åt genom serien. På fredag kommer garanterat ett lag att skaffa sig matchboll. Spänningen är, faktiskt, olidlig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics