lördag 21 mars 2015

Spelmässigt sämsta matchen hittills avslutades med drama.

Leksands IF vs IF Malmö Redhawks 4-3
SHL-kval 3:7 (2-1 i matcher till Leksand)

Efter förra matchen var jag givetvis lite fundersam på om det kanske kunde vara så att Leksand kommit igång efter sin lilla semester. Inledningsvis i match tre såg det absolut ut så, Leksand var lite snabbare på plats utan puck och gav inte Malmö sådana tomma oceaner av is man gjorde inledningsvis av denna serie. Malmö slarvar i det defensiva jobbet direkt och Mattias Guter får istället oceaner i slottet och 1-0 innan en minut passerat. Sen har Leksand fortsättningsvis bra och snabba pucköverlämningar och pressar Malmö ganska hårt stundtals. När Malmö väl är samlade i defensiven fungerar det ändå ganska bra och Leksand har svårt att komma till skott. Efter drygt elva minuter åker Malmö på en tvåa när Eric Himelfarb lite oturligt trippar en Leksandspelare. Men här kommer Malmö igång på allvar och spelar ett disciplinerat och mycket bra boxplay. Leksand skapar i stort sett ingenting. Spelet jämnar ut sig något efter utvisningen och Malmö sätter högre press. Men det blir boxplay igen när Himelfarb försöker stoppa en Leksandspelare med en liten tröjdragning, som domaren ser. Ännu ett lysande boxplay av Malmö som är närmare en kvittering än utökad ledning för hemmalaget. Henrik Hetta kommer i en två mot etta och prickar kryssribban. Malmö kom verkligen igen och avslutningen av perioden kändes som tidigare, helt jämn. Dock måste det sägas att Leksand kändes betydligt spetsigare vid sina lägen.

Andra perioden blir en ruskig period för Malmö. Man spelar bättre än inledningsvis i första, men samtidigt har Leksand blivit mycket bättre defensivt sett. Det är ganska få målchanser i perioden i stort. Malmö bränner ännu ett friläge, denna gången av Mattias Persson. Leksand bränner ännu en gång ett powerplay, även om det var det bästa för kvällen. Trots att perioden är en helt jämn tillställning utan att något lag tar tag i det, vinner Leksand med 2-0. Första målet är inte ens en målchans. Leksandspelare slänger ner pucken bakom mål som studsar ut på andra sidan. Guter slänger pucken mot mål som Hovinen har koll på, om det inte varit så att Christoffer Forsberg styrt pucken högt mot den stolpen den inte skulle kommit till och seriens tredje självmål är därmed ett faktum. Leksand gör också 3-0 och där är det inget snack. Hovinen räddar men får ingen hjälp med pucken som en Leksandspelare kan slå in. Mycket säkert på grund av att Himelfarb vikarierar som back, något han inte är speciellt bra på. Leksand har en riktigt bra målchans till, men träffar då stolpen. Nej, det kändes här som en sådan dag. Stolpe ut samtidigt som motståndarlaget gör mål på lägen som inte ens är chanser, då vinner man inte helt enkelt.

Tredje perioden blir också en udda period där Mats Lusth ville att Malmö skulle komma ut och visa att man åtminstone har något att tillföra, inför framtiden. Men inledningsvis ser det ut som denna matchen i mångt och mycket sett ut. Två lag som i ganska lugnt tempo åker fram och tillbaka, ingen som sätter någon direkt press. Efter ungefär åtta minuter bestämmer sig Magnus Häggström för att något måste hända och åker sönder hela arenan, men pucken går fel offensivt sett och Guter får friläge och får in den mellan benen på Hovinen. Hattrick för Guter och jag är säker på att Hovinen gärna velat ha den, det är sällan han släpper frilägen. Med 4-0 i ryggen tycker Leksand nog att man varit just så pass mycket bättre, vilket var långt ifrån fallet, och de börjar lalla. På drygt sex minuter går då Malmö upp till 3-4 och kör fullständigt över Leksand som inte alls hinner eller orkar med. 1-4 genom Forsberg som styr in en puck i rätt nät efter skott lossat av lysande defensivgiganten Jeremias Augustin. 2-4 var kvällens största tavla av en målvakt när Oscar Alsenfelt släpper in ett helt oskymt skott från blå signerat Nils Andersson. 3-4 kommer rättmätigt till Häggström som sin vana trogen slet som ett as där ute. Malmö har fler chanser mellan och efter sista målet. Jens Jakobs lurar bland annat ner Alsenfelt och kan så när lägga in pucken i tomt mål, bra jobb av Leksandsförsvaret där också. Malmö drar ut Hovinen och får till några lägen till mot ett då fullständigt slutkört Leksand.

Men det är så att målen räknas och Leksand gör ett mer än Malmö idag och har nu 2-1 i matcher, vilket så klart inte är någon katastrof. Malmö gör inte någon dålig match alls, bara inte bra nog. Leksand gör inte heller någon direkt stormatch, men de är effektiva. Samt att när Malmö går aningen långsammare än vanligt, då blir det lättare för Leksand som därför framstår som bättre defensivt. Malmöspelarna måste ha fått någon form av aha-upplevelse när de såg hur man kunde rada upp målchanser ganska enkelt bara man höjer spelet. Man kan ta med sig avslutningen av tredje perioden och boxplay som var bra ikväll även om det också berodde på att Leksand inte gör någon jättematch i powerplay och det blir då lätt för Malmö att försvara sig givetvis.

Jag vill gärna inte jämför med andra matchserier denna vår, men nog känns det otroligt tråkigt att ett av dessa två lag inte får spela SHL kommande säsong. Det är bra matcher, jämt och tätt. Men däremot var det absolut inte hårt ikväll, som man kunde trott efter förra mötet. Det var snällt och nästan helt befriat från någon form av gruff, åtminstone med tanke på matchens vikt. Givetvis blir det intressant att se om Malmö också kan vinna egen serve som Leksand ikväll? Förlust i kväll men säsongen lever i högsta grad. Alla till Malmö arena på tisdag, 5843 sålda biljetter just nu! Biljetter här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics