onsdag 1 april 2015

Avgörandets stund är här, upp eller kvar för Malmö?

Ja, mina vänner. Detta blir min sista text inför en match innevarande säsong. Det känns lite vemodigt att det måste ta slut när det är som allra roligast. Men slut kommer det ta och det blir himmel eller helvete. Lite väl drastiskt kanske, det blir mer sanningsenligt himmel eller som vanligt och Hockeyallsvenskan är faktiskt en riktigt rolig liga att följa så det är inte det. Man får se mycket kommande talanger och stjärnor födas. Man får även se rutinerade hemvändare som vill hjälpa sitt lag till framgång. Så Hockeyallsvenskan är inte alls något dåligt alternativ, men det är ju det där med att bli bäst i landet. Det hägrar och är något man som supporter vill uppleva igen. Att vinna Hockeyallsvenskan är kul men mer på ett avslappnat och på inget sätt euforiskt sätt. Att kunna slåss om SM-guld och ännu hellre lyckas med det är, ja jag har ärligt talat glömt hur det känns.

Men, att ta steget upp i SHL är så nära känslan av ett mästerskap man kan komma på Malmös nivå. En nivå man nu befunnit sig på konstant i åtta år, så även de äldsta rävarna (som jag) tycker nog inte längre att Malmö är ett SHL-lag som råkat hamna på fel nivå. Malmö ÄR ett hockeyallsvenskt lag, varken mer eller mindre. Malmö har CHANS att bli ett SHL-lag imorgon men man är det inte, långt ifrån. Jag har sagt det förr, jag har inte följt SHL alls under säsongen. Jo, jag har tittat i tabellen då och då men inga matcher har intresserat mig överhuvudtaget. När Malmö var som allra bäst i serien just innan nyår, då kändes det som att man skulle kunna konkurrera i SHL med det man har. Efter att nu ha sett ett antal matcher från finalspelet, kan jag bara kallt konstatera att OM man tar steget upp. Då kommer det krävas ett rejält jobb för att bygga ett lag som inte blir en slagpåse. Den upplaga av Malmö som just nu har chansen att ta sig upp, hade tveklöst varit i Leksands eller Modos skridskor nu om man spelat i SHL.

Därmed inte sagt att Malmö är ett dåligt lag. Malmö är ett bra lag, bara inte bra nog för den nivån. Uppskattningsvis måste man byta ut omkring halva laget vid ett avancemang. Å andra sidan kommer antagligen en lika stor del av truppen bytas ut om man inte kan välta Leksand imorgon. Då blir det tvärt om, den bättre hälften drar och det kommer också då krävas ett rejält jobb för att ersätta vad som försvinner. Oavsett utgången imorgon, blir det spännande att följa lagbygget. Allt handlar om fingertoppskänsla och att värva rätt personligheter. Tänk ändå, om mindre än två dygn är silly season igång igen.

Men först en match som sagt. Säsongens viktigaste, igen. Det har bara varit sådana matcher ett längre tag för Malmö så laget reflekterar väl inte ens över det längre. Så många gånger man haft kniven mot strupen nu och ändå kommit ut med huvudet ovanför vattenytan är nästan galet. Det är nog Malmös stora fördel i matchen, bortsett från att man faktiskt kan rubba Leksand och det rejält. Kan Malmö hålla uppe tempot i matchen och bara köra känns det som att chanserna är riktigt goda. Skulle det dessutom vara så att Leksand drabbas av stora nervdallret som för första gången spelar med kniven mot sin strupe på allvar, är ännu mer vunnet. Leksand är fortsatt det något skickligare laget om man slår ut det, men man är också väldigt känsliga för hög press och lider därför svårt i egen zon när Malmö spelar med just hög press och fart. Annars finns det inte mycket att säga, det är sjunde matchen lagen emellan och det finns inga hemligheter längre. Inget lag har visat att man är betydligt bättre än det andra, så det gäller att jobba hela vägen in i kaklet som det så fint heter.

Statistiken berättar att Malmö gör lite fler mål än Leksand. Att Leksand är lite bättre i powerplay och boxplay. Niko Hovinen är lite bättre än Oscar Alsenfelt. Malmö har spridit ut sitt målskytte på tio olika spelare, Leksand har bara haft fem målskyttar. Det är alltså statistiskt sett det. Det betyder kanske eller kanske inte någonting imorgon. Det vet vi först efter att matchen spelats klart. Oddsen är i Leksandsfavör, men inte lika tydligt som vid föregående hemmamatcher. Är det någon mer än jag som börjar känna hur rysligt spännande detta ska bli? Det finns fortfarande möjlighet att åka med till Leksand om ni vill. Läs mer om det här. Vi håller alla våra tummar för att det denna gången är Malmös tur uppe i Leksand. Vi hoppas på att det blir scener som denna efter matchen, oj vad det hade varit skönt och oj vad vi har väntat länge på det. Så j*vla länge!
Oj vad jag hoppas att Jadeland och co är lika glada imorgon kväll.
Odds från Unibet
Leksands IF - IF Malmö Redhawks

1: 2.17    X: 3.80    2: 2.85

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics