fredag 28 augusti 2015

Kölns hajar mumsade i sig slitna Malmöhökar

IF Malmö Redhawks vs Kölner Haie 1-6
Försäsongsmatch

Malmö var fast beslutna om att denna turnering gick ut på att spela boxplay vad det verkade som inledningsvis, utvisning i offensiv zon innan det ens gått 30 sekunder. Man spelade bra boxplay men med med 15 sekunder kvar tar Köln ändå ledningen efter ett hopslag framför Oscar Alsenfelt. Därmed hans första insläppta mål i återkomsten till Malmö och mer skulle det bli. Därefter får vi se böljande spel där Malmö såg förvånansvärt pigga ut med tanke på matchen i går kväll. Malmö får vädra sitt powerplay efter knappt fem och en halv minut. Ett powerplay som faktiskt såg riktigt trevligt ut, men dessvärre utan utdelning. Strax där efter vänder Köln och kommer fyra mot två och kan lite för enkelt göra 2-0, snyggt spel men Alsenfelt skulle nog velat gjort det bättre gissar jag. Nytt boxplay efter ännu en utvisning i offensiv zon, dock en tveksam sådan. Som vi vant oss vid spelar Malmö bra och koncentrerat boxplay som håller tätt. Malmö kommer i kontring när man blir fulltaliga och Nicklas Jadeland åker in i målvakten och visst, ännu en tvåa. Men som oftast, boxplay behärskar Malmö till fullo och varför inte dra på sig en tvåa till? Jodå, visst gör man det och visst klarar Malmö det lätt igen. Men ärligt talat, det är inte lätt att vinna ishockeymatcher om man ska sitta utvisade så mycket och inte blev det lättare av att Köln gjorde 3-0 med en omarkerad spelare framför Alsenfelt. Ledningen beskriver inte direkt matchbilden, men å andra sidan kan man inte hålla på och dra på sig så mycket utvisningar som Malmö gör, oavsett hur bra man är i boxplay.

Andra perioden inleds med en riktigt fin chans för Köln att göra 4-0 men Alsenfelt är tät. Patrik Hager i hemmalaget drar på sig en femma för hög klubba på Jens Olsson. En ren olycka men också en bra chans för Malmö att gnaga sig in i målprotokollet så klart. Då ska man så klart inte släppa en två mot nolla som Malmö gör, men Alsenfelt räddar laget från större underläge igen. Bortsett från denna fadäs spelar Malmö ännu en gång bra powerplay men med oskärpa i avsluten. Särskilt var det roligt att se Joey Tenute styra och ställa i powerplay på denna nivån också. Det är också han som passar fram Andreas Thuresson som hittar luckan och reduceringen till 1-3. Efter det långa boxplayspelet för tyskarna kommer de tillbaka och får på lite snurr i Malmös zon, Alsenfelt får komma upp och göra fler räddningar och gör det bra här. Ännu en fin räddning tvingas han göra när Nils Andersson passar rakt i gapet på en framstormande Kölnspelare men strax efter blir det nytt friläge och 4-1 sitter klockrent i krysset för Köln. Malmö har lite tryckt i anfallzon en halv minute eller så med några halvchanser. Men så tappar Magnus Häggström pucken i egen zon och Köln kan riktigt retfullt enkelt göra 5-1, Malmö straffas obarmhärtigt vid minsta misstag. En bra lektion inför SHL må jag då säga. Malmö får strax efter tyskarnas femte mål ett nytt powerplay och har några snygga kombinationer och avslut, men Köln håller tätt. Det blir snabbt nytt powerplay och ett mindre lyckat sådant, överlag dåligt spel. Malmö avslutar perioden med att dra på sig en nödvändig tvåa för att förhindra öppet mål för Köln. Inför sista fanns det ingenting som tydde på att Malmö skulle kunna vända, det riktiga bettet saknas och det är kanske inte helt ologiskt trots allt.

Malmö inledde alltså i boxplay och gjorde et bra i de 51 sekunder de behövde innan Köln drog på sig en tvåa. I det efterföljande 4/4-spelet gör tyskarna 6-1 där Kim Rosdahl som siste man lämnar Alsenfelt ensam och en retur kan slås in. Malmö bränner ett friläge, eller om man hellre vill räddar Kölnmålvakten. Skärpan fanns inte alls så här långt in i matchen och det var sega ben och huvuden av vad man kunde se. Johan Ivarsson gör sitt för att tända till den nu trötta matchen genom att sätta in en kanontackling och blir påhoppad av tre Kölnspelare. Polsk riksdag en stund innan spelet 5/5 fortsatte, hur utvisningarna delades upp har jag ingen som helst aning om faktiskt. Kring tiominutersstrecket började det synas på allvar att bensinen var slut, för första gången i matchen såg 5/5 ut som powerplay för tyskarna ett tag där. Malmö åker på ett väntat boxplay och jag måste erkänna att jag hade förväntat med ännu ett mål i baken där, men Malmö klarar det med en del flyt. Nej, tre matcher på tre dagar tog ut sin rätt och det syntes riktigt rejält i tredje perioden. Dessutom överglänste målvakten i Köln klart Alsenfelt som gör sin blekaste insats i Malmötröjan hittills, även om förlusten inte på något sätt är hans. Malmö får ett sista powerplay när en Kölnspelare inte tycker om att bli tacklad av Björn Svensson och vill kramas lite. Svensson håller sig lugn och bara tysken åker ut, även i powerplay tacklar Svensson och ännu en gång blir en tysk ledsen. Malmö avslutar i 5/3 men klarar inte av att reducera.

Tre matcher blev alltså två segrar mot schweiziskt motstånd och storstryk mot tyskt, igen får jag lägga till. Dessbättre är det bara försäsong och vi kan glömma matchen omgående och se fram emot ny match redan på söndag. Då väntar HV71 och DET får man säga vara ett riktigt test, igen. Då finns det förhoppningsvis inga rimliga ursäkter heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics