lördag 26 september 2015

Jobbig förlust mot Växjö

Växjö Lakers HC vs IF Malmö Redhawks 4-3
Seriematch SHL

Inför matchen hade vissa förändringar skett. Eric Himelfarb saknades och Christoffer Forsberg fick vara kvar i startuppställningen. Malmö drar sin vana trogen på sig utvisningar, boxplay innan två minuter gått av matchen när Johan Björk håller fast en Växjöspelare i isen. Boxplay klarar man av lekande lätt och direkt när man blivit fullt lag drar Växjö på sig en utvisning i offensiv zon. Malmö tackar, tar emot och tar ledningen genom Andreas Thuresson sjutton sekunder innan Växjö hade blivit fulltaliga. Frederik Storm har ett kanonläge att göra 2-0 när Växjö bjuder på ett friläge, men han fick inte upp pucken tillräckligt över armen på Stefan Steen som för dagen vaktade hemmakassen. Växjö drar på sig ytterligare en utvisning i offensiv zon, ännu en gång tackar Malmö för chansen och gör 2-0 genom Kent McDonell. Denna gång med sju sekunder kvar tills Växjö skulle blivit fullt lag. Annars var själva powerplayspelet inte speciellt imponerande, men det kan spela mindre roll om man får utdelning ändå. En mardrömsstart för de regerande svenska mästarna. En dråplig situation var nära att ge Växjö en reducering, men Oscar Alsenfelt var tät vid stolpen. Annars hade det blivit ett självmål. Storm drar på sig en tvåa en stund efter när Växjö kommer till ett fint läge. Malmö spelar bra boxplay och håller även rent denna gång. Nytt boxplay kom emellertid snabbt när Joey Tenute lägger armen på axeln hos en hemmaspelare, tydligen fasthållning. Oerhört tufft dömt måste jag säga. Växjö skaffar sig två bra lägen, men Malmö håller undan en tredje gång. Tvåmålsledningen efter den inledande perioden känns inte orättvis, även om Växjö kom lite mer mot slutet av perioden.

Andra perioden inleds med att Växjö radar upp några riktigt fina lägen, utan att få utdelning. Den stora skillnaden mellan lagen är annars att Malmö jobbar hårdare än hemmalaget, framför allt defensivt men när man har ett ganska stort övertag i skott som Växjö kommer målen oftast förr eller senare. Det gör det också efter drygt fem minuter när en puck mot mål styrs in och därmed var det rejäl match igen. Malmö hade så dags i matchen också börjat få strul i spelet med puck stundtals då laget blev långt. Olämpligt nog drar T.J. Galiardi på sig 2+2 för hög klubba, inte direkt optimalt när Växjö börjat ta över matchen på allvar. Malmö överlever tre minuter innan kvitteringen kommer. Eller överlever är kanske fel att säga, Växjö spelar ett fullständigt värdelöst powerplay och blir utbuade. Men, när väl målet kommer är det av yppersta klass. Tungt för Malmö att tappa en tvåmålsledning, men Växjö hade sannerligen förtjänat det i och med att Malmö tappat sitt spel till stora delar. Kontrollerat spel med puck existerar i stort sett inte från Malmös sida så här långt in i matchen. Man får några lägen, men det är bjudningar av Växjö. Närmast är Magnus Häggström som får pucken i slottet men drar den över målet. Istället väntar de flesta på 3-2 som också kommer, välförtjänt skall sägas, när Nils Andersson ger bort pucken vid offensiv blå och Richard Gynge får fri gata och aningen för enkelt kan dundra in ledningen. Andra perioden kan sammanfattas med kollaps av Malmös spel över stora delar av banan. Ledning med ett mål för Växjö känns faktiskt i underkant. Inte ok att gå från en rättvis tvåmålsledning till ett ettmålsunderläge som nog borde varit större. Nykomlingar, ja visst. Det är dock ingen giltig ursäkt när Malmö helt uppenbart inte spelar det spel man ska spela i andra perioden.

Malmö ger bort några halvchanser direkt i tredje perioden men lyfter sedan upp spelet. Storm har ett fint läge när han starkt bryter in framför mål under tung uppvaktning, pucken smiter precis utanför stolpen. Men så var det eländet med utvisningar, ny hög klubba denna gång på Stefan Warg. Malmö spelar ännu en gång bra boxplay och håller undan. Men, det dröjer inte många sekunder innan det är dags för boxplay nummer 4567 (ok, liten överdrift) för kvällen, Galiardi för fasthållning. Och hej vad det går, Häggström åker för slashing i samma boxplay. 3/5 ska man inte överleva mot ett lag som Växjö men det lyckas faktiskt Malmö med. Man måste greppa de små ljusglimtarna. Dessvärre orkar man inte sedan när det övergår i 4/5 och vad som blev spiken i kistan dundrades in av Växjö. Malmö får emellertid ett powerplay när Växjö drar på sig en hög klubba i offensiv zon och spelar precis som innan bättre powerplay än hemmalaget. Henrik Hetta slår in 3-4 mitt i slottet för kvällens tredje powerplaymål. Detta väcker Malmö och hemma laget drar på sig ännu en utvisning för fasthållning. För första gången överlevde dessvärre Växjö. Malmö försöker med 6/5 men kommer inte ikapp och inkasserar en nollpoängare.

Växjö vinner ändå rättvist och kunde vunnit med större siffror om de spelat bättre powerplay. Malmö är visserligen betydligt bättre i första perioden och spelar hyggligt lika i tredje, men i andra är man i stort sett inte med i matchen. Dessutom har Malmö en väldigt svag offensiv om vi bortser från powerplay. 12 skott på 60 minuter är åtminstone 10 för lite, med tanke på hur effektiva man är kunde det betytt mycket. Oerhört bra utdelning i powerplay, det är nog det främsta man ska ta med sig från denna match. I övrigt var det inte i nivå med vad vi ska förvänta oss. Växjö är givetvis ett oerhört skickligt lag, ännu större anledning att inte ge dem så mycket gratis som i framför allt andra perioden. Man kan inte heller fortsätta att dra på sig så mycket utvisningar. Dubbelt så många som Växjö dag, vilket är ohållbart. Hade inte Växjö spelat så uselt powerplay i första perioden, hade nog inte heller förlusten stannat vid uddamålet.

Samtidigt kan jag inte låta bli att se förlusten som onödig. Malmö gav bort mycket is utan kamp i andra perioden, hade man inte gjort det känns det ganska troligt att man kommit hem med åtminstone poäng. Man kan inte heller hålla på och bjuda på sådana lägen man gör vid 3-2 på denna nivån heller Speciellt inte när det var helt onödigt. Jodå, det finns MASSOR att lära för vårt kära lag och det gäller att lära sig snabbt. Serien väntar inte på akterseglare. Nästa prövning är inga mindre än Färjestad. 19:00 på torsdag, hemma på Malmö arena. Biljetter till den fighten skaffar ni här.
http://clk.tradedoubler.com/click?p(81376)a(2457032)g(17810842)url(http://www.ticnet.se/event/malmo-redhawks-farjestad-bk-biljetter/375707)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics