torsdag 17 september 2015

Malmö fick en rejäl lektion i SHL-ishockey av Brynäs

Brynäs IF vs IF Malmö Redhawks 6-3
Seriematch SHL

Malmö inledde sin SHL-återkomst med att förlora den inledande tekningen och nog såg man att det var lite nerver. Man drog också slarvigt på sig en utvisning när man var en man för mycket på isen. Boxplay har varit ett adelsmärke för Malmö hela försäsongen och det var ingen skillnad vid första tillfället ikväll heller. Strax efter att man blivit fulltaliga får Malmö testa på att spela powerplay i SHL. Inte heller Malmö gör mål i spelformen, men strax efter att Brynäs blivit fulltaliga gör Malmö 1-0 när Mattias Persson får en perfekt passning från Johan Ivarsson och blir ren i slottet. Glädjen #90 utstrålade gick inte att missuppfatta. Några minuter senare räddar Oscar Alsenfelt ett friläge när en slumpchans uppenbarar sig för hemmalaget. Nytt boxplay när Andreas Thuresson åker ut för att ha åkt ihop med en hemmaspelare? Kändes mycket tveksam och det kostade dessutom en kvittering när en puck styrdes in framför Alsenfelt omgående. Bra tryck för hemmalaget direkt efter kvitteringen och Malmö känns stundtals stressade. Här kom man bara upp i spridda kontringar och får samtidigt slita riktigt ont i defensiven. Brynäs tar ledningen efter knappt 17 minuter, efter att Ivarsson passar rakt till en hemmaspelare. Hela bytet var en smärre katastrof för den unge backen som gick bort sig gång på gång. Bara sekunder senare kommer 3-1 i ett nytt friläge det är också helt rättvist, Malmö blir bortspelade gång på gång. Man får avsluta perioden med powerplay i några sekunder, men får inte ut något av det. Snacka om att Malmö fick en SHL-lektion första 20 minuterna ikväll och det var INTE över.

Malmö inledde alltså med powerplay, man hade en puck inne men det var redan avblåst för offside i målgården. Helt i sin ordning dessutom. Brynäs hade knappt hunnit bli fulltaliga innan 4-1 kom, fullständig kollaps och ridå? Nja, direkt efter nedsläpp reducerar Malmö när Kent McDonell slår in en retur efter att Björn Svensson lagt en puck på mål. Ett viktigt mål givetvis, men Malmö har fortsatt stora problem med hemmalaget. Man är lite för smånätta och reagerar oftare än agerar, framför allt defensivt. Precis så är det när 5-2 kommer, ingen går på och Anssi Salmela kan enkelt prickskjuta in målet. Möjligen att den tog på något, annars borde nog Alsenfelt tagit den. Jag skrev igår att det inte skulle bli så målrikt som vid senaste mötet i seriesammanhang (7-5 till Malmö), plötsligt kändes det inte så långsökt längre. Speciellt inte när Malmö reducerar till 3-5 i powerplay genom McDonell, igen. Snygg styrning på skott från Nils Andersson som krävde videogranskning då frågan var om klubban var hög när han träffade pucken. Nytt powerplay var på gång, men Bernhard Starkbaum lyckas få ut Svensson när han låtsas bli påkörd. Borde antagligen varit 5/3 för Malmö i två minuter istället. I spelet 4/4 har Eric Himelfarb ett kanonläge men träffar stolpen med öppet mål. Här har Malmö repat sig en hel del och lyckas pressa hemmalaget som får slå ifrån sig. Men Malmö drar på sig ett nytt boxplay med knappt en minut kvar. Ett boxplay man klarar första hälften av. Andra hälften av perioden är ett fall framåt. Det kändes inte lika uppgivet att se matchen längre.

Malmö inledde alltså i boxplay vilket man dessvärre inte överlever och Alsenfelt har ingen chans på skottet från blå, ser ingenting på grund av flera spelare i skottlinjen. 7-3 är nära när Stefan Warg lägger en puck till hemmaspelare i slottet men Alsenfelt håller undan. Helt klar att det snabba målet knäckte ryggen på Malmö, inte roligt att se och aningen deprimerande. Jag tycker inte att man får sluta köra någonsin, oavsett vad resultattavlan säger. Brynäs får göra lite som de vill i Malmös zon som bjuder friskt och givmilt. Nytt boxplay för Malmö när T.J. Galiardi åker ut. Detta 5/4 förvandlas till 5/3 när Derek Meech åker ut, helt i sin ordning det också. Här gör Johan Björk, Warg och Himelfarb ett grymt boxplay i 50 sekunder, något att ta med sig från denna match för Malmö förutom målen. Resterande del av matchen spelas mest av utan någon större organisation från något av lagen. Alsenfelt får dessutom rada upp några svettiga räddningar i bombardemanget. Malmö får avsluta med ännu ett boxplay när Ivarsson åker ut, här drar en Brynässpelare en klubba rakt i huvudet på Alsenfelt utan åtgärd. Boxplayspelet var här ruskigt dåligt men Alsenfelt håller tätt på egen hand.

Nej, det var verkligen en lektion Malmö fick sig idag. Att göra tre mål på bortaplan är så klart bra, men att släppa in tre gånger så många mål man vill är förkrossande. Malmö som av hävd ska släppa få skott och täcka bort många får alltså 44 skott mot sig och många av dem i helt rena lägen. Jag var på förhand något orolig för defensiven och fick väl dessvärre se mycket av det jag var rädd för. Kortfattat kan man säga att det under inga omständigheter håller att spela som idag mer än ytterst, ytterst sällan. När man spelar som ikväll, kommer man inte kunna vinna utan en ohygglig massa tur. Betänk gärna att Brynäs inte lär vara ett av de absoluta topplagen! Man måste ge målvakten MYCKET bättre stöd än i kväll, kan inte lämnas ensam gång på gång.

Positivt överraskad av Himelfarb, McDonell och Svensson som jag tyckte var bästa kedja. Helt slätstruken insats av Thuresson, Peter Mueller och Galiardi som jag tycker är sämsta kedja. Man kan egentligen bara ta med sig kvällens match som en lärobok i hur man inte kan uppföra sig i SHL. Men det kanske också är i sin ordning, det finns så mycket att lära. Så många av spelarna har aldrig någonsin satt sin fot i SHL och det syntes tydligt. Det får inte synas speciellt länge, helst inte alls på lördag men det kanske är för mycket begärt? På förhand såg jag Brynäs som en lättare match än Örebro, vi hoppas att det inte är så men jag tvivlar. Åk till Malmö arena och stötta laget, det kommer behövas. Biljetter här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics