torsdag 24 september 2015

Malmö slet till sig en poäng mot sylvasst Frölunda

IF Malmö Redhawks vs Frölunda HC 4-5 e.str
Seriematch SHL

Ganska direkt i inledningen av kvällens match får vi se en bjudning av Stefan Warg till Spencer Abbott men Oscar Alsenfelt höll tätt. Direkt där efter hade Malmö fina chanser genom Nicklas Jadeland som till slut missade öppet mål när han inte fick upp pucken och Lars Johansson fick klubban på den. Ytterligare chans därefter genom Eric Himelfarb när Kent McDonell kastat pucken på mål. Det blev kalabalik vid Alsenfelt efter drygt fem minuter där Frölunda kunde hålla sig kvar i anfall en bra bit över en minut och Malmö gick ner sig rejält. Malmö åkte också på kvällens första utvisning till publikens stora missnöje och där tar också Frölunda ledningen, ytterst rättvist får man säga. Malmö tappade konceptet aningen i sitt boxplay, men framför allt är Frölunda sylvassa och skickliga. Matchen kändes här väldigt lik den mot Brynäs, det saknades intensitet i defensiven framför allt och Frölunda fick lägen alldeles för enkelt och utan kamp. 0-2 kommer också strax efter periodens powerbreak efter en snygg frispelning och klasskillnaden var här monumental. Malmö fick på bra tryck igen när Christoffer Forsberg kom in och gjorde sitt första byte. Men hemmalaget bjuder trots detta på ett friläge för Abbott som är millimeter från att göra 0-3, men Alsenfelt lyckas avvärja. Malmö lyfter upp spelet efter detta och får till slut utdelning när Peter Mueller gör sitt första mål, eller poäng över huvud taget. Stenhårt backskott från Derek Meech och Björn Svensson står i ansiktet på Johansson. Mueller kan enkelt lägga returen i öppet mål. Det var dessutom ytterst nära 2-2 direkt efter men efter kalabalik lyckas gästerna blockera. Kvittering kommer istället efter ett av få misstag från Frölunda och Malmö vänder på egen blå där till slut Andreas Thuresson smäller upp pucken efter pass från McDonell. 2-2 efter första 20 var inte rättvist, men väl viktigt för matchen. Frölunda vann skotten med 16-10 men framför allt var Malmös defensiv långt ifrån godkänd första perioden. Rejäl uppryckning var helt nödvändig för en trevligare fortsättning.

Frederik Storm bryter in snyggt mot Frölundas mål, efter en litet konstverk på väg fram, direkt i andra perioden men det är fortsatt lite svårt och slarvigt defensivt sett inledningsvis. Precis som i första perioden vaknar Frölunda upp efter ungefär fem minuter av perioden. Malmö har dock bättrat sig i positionsspelet, detta till trots tar Frölunda på nytt ledningen efter ett jätteskott av Lukas Bengtsson som Joel Lundqvist styr in framför en skymd Alsenfelt. Malmö blir sedan ödmjukt bjudna på ny kvittering av gästerna. Man får en spelvändning där Svensson störtar på mål och styr in pucken efter pass från T.J. Galiardi. McDonell får ett grymt fint läge efter bra jobb av Himelfarb i kombination med ett ruskigt dåligt byte av Frölunda, men Johansson håller undan. Ett par byten senare är det mer tur än skicklighet att inte Frölunda tar ledningen igen, tur är inget jag alls har något emot i detta fall så klart. Malmö får sitt första powerplay efter att Frölunda haft halva laget på isen. Ett powerplay som blev pannkaka så behöver jag inte nämna mer om det. Direkt efter att Frölunda blivit fulltaliga och Johan Björk och Johan Ivarsson hade fått sätta några fina tacklingar åker Malmö på en utvisning i offensiv zon genom Mueller. Om Malmös powerplay var menlöst var Frölundas tvärt om intensivt och farligt. Malmö håller undan med en del flyt och en del skicklighet. Andra perioden var betydligt bättre än första av Malmö, framför allt spelar man bättre defensivt och det var helt öppet inför tredje.

Domarna har en tuff start på tredje perioden där man först missar en jätteslashing på Frölunda och sen plockar Jadeland när hans klubba blir fasthållen under armen på en av gästerna, inte direkt SHL-klass dessvärre. Domarna blåser dessutom av Frölunda för offside i målgården under deras powerplay, lika felaktigt. Malmö håller undan i sitt boxplay, dessbättre. Malmö tar för första gången i matchen ledningen efter drygt fem och en halv minut när man håller sig kvar i zonen. Mueller går runt kassen, vänder om siktar och gör sitt andra mål för kvällen i ett nästan icke existerande hål högt på Johansson. Kvitteringen kommer knappt två minuter senare direkt på tekning när en puck går igenom från Bengtsson som dessutom styr på klubban tillhörande Himelfarb. Ren tillfällighet men sådana räknas också och det var väl dags för Frölunda att ha lite flyt. Det blir nytt boxplay för Malmö i offensiv zon när Thuresson olyckligt trippar en motståndare. Ännu en gång överlever Malmö boxplay, men Frölunda är skickliga och är nära ny ledning. Alsenfelt får briljera lite och håller Malmö kvar vid lika läge när Nils Andersson säljer sig billigt i egen zon. Frölunda för matchen och är obehagligt skickliga, Malmö får här koncentrera sig på att hålla sina positioner och försöka kontra. Med knappt en minut är domarna ännu en gång givmilda till gästerna när Johansson flyttar sin målbur, helt ohotad efter skott från Mueller. Direkt på tekningen vaskar Malmö fram några chanser att avgöra, men 4-4 står sig 60 minuter. Mycket starkt av Malmö att plocka poäng i denna match mot ett riktigt skickligt Frölunda.

Nytt för i år är att förlängning spelas i 3/3, vilket jag personligen tycker är jippo och inte har mycket med ishockey att göra om än ganska underhållande. Underhållningen som blev stod Malmö för som lekte och mös mest hela tiden. För att ytterligare underhålla lite tog Frölunda time out med 24 sekunder kvar men inga mål föll. Så visst, efter lite 3/3 jippo var det väl lika bra att även köra straffjippo? Ni som följer bloggen vet att jag är för att lagen skall få en poäng var om man inte kan avgöra efter fem minuters förlängning. Beror säkert på att jag är gammal och sur. Straffarna vinner Frölunda till slut i fjärde omgången då Robin Figren lurar Alsenfelt, Malmö gör inga mål alls. Rättvist får man säga sett till hela matchen, Frölunda var det klart bättre laget precis som det ska vara. Men, det går inte att komma ifrån att Malmö var väldigt nära att vinna matchen trots bortalagets skicklighet. Malmö kommer inte heller ut som man ska i matchen och det går inte att sluta fundera på hur det gått om man kommit ut som man ska.

Ikväll kom den så kallade förstakedjan igång rejält och gjorde en riktigt bra match, oerhört skönt att Mueller fick göra två mål. Hoppas att det ger honom en rejäl injektion av självförtroende. Tycker att Björk gör en gedigen insats och är en av de bättre backarna defensivt sett. Bröderna Andersson hade det tuffare idag däremot. Publiksiffran var verkligen inte imponerande med endast 7378 åskådare vilket inte känns på nivå när ett topplag är på besök. Malmö åker nu vidare till den svenska mästaren Växjö på lördag. Ett lag som haft en oerhört jobbig start på serien och parkerar på 0 poäng efter de inledande tre omgångarna. Kommer bli en batalj där Växjö måste börja vinna och Malmö gärna vill det samma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics