lördag 17 oktober 2015

En riktigt batalj gav Malmö tre friska poäng

IF Malmö Redhawks vs MODO Hockey 1-0
Seriematch SHL

En hel del förändringar i Malmö inför matchen, T.J. Galiardi ut på kanten och in med Henrik Hetta som center. Björn Svensson och Hetta bytte alltså kedja. Matchen inleddes i ett frustande tempo men det dröjde till fjärde minuten innan en målchans uppenbarade sig där Kim Rosdahl hade en fin chans just framför gamle Malmöbekantingen Jonatan Bjurö i MODO-kassen. Hans första match från start under säsongen för övrigt. Gästernas första riktiga skott kom precis innan powerbrake efter en riktigt lång spelsekvens. Derek Meech gör en stormande åkning över hela banan, susar genom MODO som en höststorm men adressaten till hans passning framför mål missar pucken. Både Galiardi och Peter Mueller gör mycket på chans i offensiv zon, viket jag tycker är synd. Det innebär att man tappar puck onödigt när man kunde behålla tryck. Efter exakt sexton minuter åker Malmö på matchens första utvisning genom Jeremias Augustin. Lekande lätt boxplay för Malmö som inte sattes på några större prov av gästerna. Förstaperioden var nog en som Malmölägret var nöjda med, man bjöd i stort sett inte på någonting. Förvisso skapade man inte heller speciellt mycket, men jämfört med MODO som egentligen inte skapade någonting är man säkert mycket nöjda. Det gäller bara att visa tålamod när det ser ut så här.

Andreas Thuresson utgick under första perioden när andra började stod det klart att han inte heller skulle återkomma på grund av skada. Annars inleds andra med flera fina avslut av MODO direkt på tekning, men Jonas Gunnarsson håller tätt. Om Malmöledningen var nöjda med första perioden, var man antagligen inte alls nöjda med inledningen av andra där man lite för enkelt gav gästerna lägen. Joey Tenute har Malmös första chans efter tre minuter men missar målet. En stund därefter får Malmö sitt första powerplay. Ett par fina avslut blev det, men inte det rejäla trycket man vill få till och MODO höll enkelt undan. Men de hade inte mer än blivit fulltaliga innan de drog på sig en ny tvåa, lika onödig och lustigt nog med samma syndare. Powerplay var bra, så länge inte Galiardi och Mueller var på isen då det var helt menlöst. Med halva matchen spelad är det fortsatt 0-0 och Malmö har här tappat något och MODO är inte sena att hugga på de chanser som skapas. Som sagt, det gäller att ha massor av tålamod för Malmö. Målnollan knäcks äntligen efter en kvart av perioden. Tenute tar pucken bakom eget mål och vänder med Frederik Storm och efter några puckbyten är det dansken som drar in pucken snyggt. Skönt att man har dessa spelare när inte Galiardi och Mueller skapar som man ska förvänta sig. Meech höll på att bjuda på en kvittering när han utan press passar rakt på bladet på en gäst. Tre chanser blev det av den passningen men Malmö höll undan, med en del flyt skall sägas. Inför sista perioden måste koncentration och disciplin vara ledorden för Malmö.

Storm skapade en fin chans efter drygt 20 sekunder där han lade pucken till en framstormande Svensson som blev hakad och powerplay för tredje gången för hemmalaget. Men det blev verkligen inte tredje gången gillt gällande utdelning, det var matchens hittills absolut sämsta powerplay. Möjligen tyckte MODO synd om Malmö när man tog en tvåa direkt efter med sex man på isen, oerhört klumpigt så klart. Gästerna skaffar sig här ett 2/1 läge, men Gunnarsson håller tätt. Inget snack om att Malmö INTE har den koncentration som behövs och givetvis drar man också på sig en utvisning genom Nicklas Jadeland. MODO ställer upp ett ruskigt tryck och mitt i det skapar Malmö ett friläge genom Hetta. Dessvärre ett vattenblekt avslut som inte ens går på mål. Om de båda lagen spelade en bra ishockey med bra defensivt arbete i två perioder, kollapsade mycket inledningsvis i tredje. Spelare jag suttit och plussat i två perioder bjuder hej vilt, sådant spel man måste vara masochist för att orka titta på. Gissar att de båda tränarna INTE mådde speciellt bra av att se det som hände på isen och allra minst Björn Hellkvist. Ska jag säga något Malmö fortsatt gör bra, får det vara kamperna kring sargerna. Eric Himelfarb får en macka från Stefan Warg över hela mittzon och blir fri, men missar även han i avslutet. Efter knappt tretton minuter är det Storm igen som visar att han är en av lagets viktigaste offensiva hot. Ett skott som inte Bjurö kan hålla rullar igenom, går i stolpen och ut. Bjurö är utan tvekan en av isens absoluta giganter ikväll för övrigt. Efter sexton minuter får MODO grymt tryck när Malmö inte kan byta och lyckas slå till icing. Timeout från hemmalaget för att de halvdöda spelarna skulle kunna orka med att vinna puck och få ut den ur zon. Det lyckas man inte med, men däremot kan Gunnarsson till slut blockera och fräscha spelare kunde komma in. MODO är sedan så pass nära 1-1 att jag nästan skrivit det, men Gunnarsson lyckas på något sätt stoppa den under kroppen. MODO drar målvakten, är ännu en gång SJUKT nära att kvittera och efter ny Malmö-icing tar gästerna timeout. Pulsen, oräkneligt hög hos undertecknad. Återstående tid en minut och tre sekunder. Efter bra Malmöspel rullar tiden på, tills ca tjugo sekunder återstod då det blev ny icing men Malmö håller ut och gör det ruskigt bra. Inte minst med tanke på hur pass mycket man tappade i tredje perioden. Bara att gratulera de 7197 som tagit sig till Malmö arena, snacka om att de fick valuta för pengarna.

Trepoängaren tog Malmö förbi MODO och upp på tionde plats. Jag brukar säga att men efter ca tio omgångar kan se en viss tendens på tabellen. Förhoppningsvis stämmer det i år, då Malmö just nu är på säker mark och till och med på slutspelsplats. Nå, det är givetvis alldeles för tidigt att snacka om sådant nu. Vad man KAN konstatera är att Malmö gör en bra vecka med 4 poäng på två matcher. Snygg vändning mot Luleå och nu nollade man MODO som man tampas med i botten, precis så det ska se ut. Ska man däremot titta på smolk, är det att Galiardi och Mueller känns längre och längre i från det man vill se. Det borde vara tvärt om, men det börjar givetvis bli oroande. Storm och Tenute är riktiga klippor, det vet vi sedan tidigare. Men ärligt talat är det så klart pinsamt för de båda nykomna att bli överskuggade av dessa båda. Gunnarsson är givetvis stor matchvinnare idag, hållen nolla skojar man inte bort. Tycker även att Johan Björk gör en fin match, överskuggar klart Jens Olsson defensivt i inte minst tredje perioden. Warg är nästan aldrig dålig nu för tiden medan Augustin hade det ganska svårt, kanske inte så konstigt med tanke på hans begränsade istid.

Nu ska det bli skönt att pusta ut och känna glädje över denna viktiga vecka som gav den utdelning man kunde förvänta sig. Nästa vecka blir en helt annan story. Då blir det tre kanonsvåra matcher mot två andra bottenlag, ett väntat och ett kanske mer oväntat. Årets första Skånederby, på bortais. Alltid svåra matcher. Sen årets första så kallade "back-to-back" möte, hemma och borta mot HV71 dagarna efter varandra. Koncentrationen från kvällens två första perioder kommer troligtvis behövas i samtliga nio perioder för att man ska kunna knipa de poäng man vill. Men som sagt, ikväll firar vi en fin vecka och slappnar nu av. Energin lär behövas veckan som kommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics