lördag 10 oktober 2015

Malmö fick stopp på blödningen i jumbofinalen

Karlskrona HK vs IF Malmö Redhawks 4-7
Seriematch SHL

Malmö fortsatte med Jonas Gunnarsson i mål, vilket måste betyda att det finns något skadebekymmer med Oscar Alsenfelt. Nog syntes det inledningsvis att det var ett bottenmöte, låg klass på passningsspelet och svåra beslut. Men det var hur som helst hemmalaget som tog tag i det mesta av det som var bra. Strax innan sju minuter kommer Malmös första riktiga chans när Frederik Storm så när får in pucken. Det kommer en chans till direkt vilket ger Malmö matchens första powerplay. Ett tämligen misslyckat sådant får man säga då Karlskrona hade bästa chansen att få in en puck. Hemmalaget får sitt första powerplay efter drygt tolv minuter. Ett överläge som blir bättre än Malmös men utan utdelning, inte minst tack vare två rejäla räddningar av Gunnarsson. Efter att Malmö blivit fulltaliga har hemmalaget en halvchans innan Malmö får på lite tryck i offensiv zon. Det ger utdelning när Jens Olsson drar pucken på mål och den letar sig in. Karlskrona får powerplay igen när Peter Mueller åker ut för hakning. Dessvärre åker Eric Himelfarb, som dittills varit grym i boxen, ut för hög klubba vilket ger 5/3 i några sekunder men Malmö håller undan och dessutom även i följande 4/5. 1-0 till Malmö kändes skönt, men det kunde varit hur som helst. Det såg bättre ut än mot Linköping, men inte riktigt som man vill se Malmö.

Storm får sin utdelning drygt tre och en halv minut in i andra, väl värt då han var en av de absolut bästa på isen i första perioden. Gunnarsson står för en ny rejäl räddning när Karlskrona vänder spelet vid ett mindre lyckat Malmöbyte. Men bara sekunder senare bjuder Malmö ändå på en reducering när Derek Meech vallar pucken på en skridsko rakt till en fristående hemmaspelare i slottet. Ännu ett i raden av dåliga beslut under de senaste två matcherna. Malmö bjuder hej vilt och snart kommer också kvitteringen, pinsamt beteende givetvis. Man kan inte ge bort mål helt utan kamp, det håller inte ens i Hockeyallsvenskan. Det blir för övrigt lite andraseriespel minuterna som följer. 2-3, 2-4 och 3-4 kommer inom knappt två minuter och det kändes som lite hej baberiba. Malmö gör sedan 5-3 i powerplay när Björn Svensson styr in en kanon från Andreas Thuresson. Det målet gör att hemmalaget byter målvakt och det hinner inte gå många sekunder innan Malmö gör en klassiker, tar en utvisning med för många spelare på isen. Malmö håller tätt och Karlskrona drar på sig en tvåa strax efter. Inte speciellt bra powerplay, bästa chansen är när Svensson får ett friläge som med lite flyt räddas utanför. Defensivt en dålig period, bortsett från boxplay, av Malmö men med den utdelningen man får framåt gör det inget i efterhand. Men uppträdandet när 2-0 blir 2-2 är under all kritik.

Malmö spelar betydligt mer kontrollerat inledningsvis i tredje, men utan att sluta spela offensivt. 3-6 kommer i en spelvändning drygt fem minuter. Joey Tenute hittar en ren, framstormande Erik Andersson som gör sitt första SHL-mål i Malmö. Karlskronas bästa chans dittills kommer när en Malmöback får ett felskär och faller, men friläget går tack och lov utanför stolpen. Periodens första utvisning drabbar Malmö efter drygt elva minuter när Thuresson får sätta sig. Borde snabbt blivit spel 4/4 när Olsson blir fasthållen i en kontring, Malmö vaskar fram en chans till i boxplay, utan att få in pucken men man håller tätt och det är huvudsaken. En stund senare kommer 3-7 och det innebar också att Svensson fick ett välförtjänt hattrick på sitt konto. Karlskrona får inte till något som helst tryck i tredje perioden, men gör ändå 4-7 som vi får sätta på Gunnarssons konto. Det var givetvis av akademisk betydelse för Malmö fick äntligen en trepoängare igen i detta jumbomöte. Nog syntes det att det var två bottenlag ikväll också, det bjöds friskt om vi säger så. Offensivt kan man inte gnälla över sju mål givetvis, men att släppa fyra är faktiskt inte godkänt om man nu ska gå in på detaljer. Matchen kändes annars väldigt allsvensk till sin karaktär.

Man kan egentligen inte ta med sig något mer än effektiviteten från denna matchen till nästa. Man kommer troligtvis inte undan med poäng med en insats som i kväll när Luleå kommer på besök på tisdag. Men huvudsaken att man fick alla tre poäng med sig idag, det var första steget Förutom alla som på ett förtjänstfullt sätt bidrar framåt vill jag ge ett stort plus till Christoffer Forsberg som jobbar som en gris över hela banan. Redan på tisdag är det alltså dags för Luleå att besöka Malmö. Biljetter till den matchen hittas här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics