lördag 24 oktober 2015

Malmö förlorade hemma som kändes som borta

IF Malmö Redhawks vs HV71 1-4
Seriematch SHL

Om det beror på det hjärnsläpp Kim Rosdahl fick igår och därmed är avstängd låter jag vara osagt, men idag var T.J. Galiardi med i uppställningen igen. Givetvis skulle det bli intressant att se om han hade för avsikt att bidra till laget eller köra sitt eget race som han gjort på slutet. Som väntat startade också Jonas Gunnarsson ikväll, något jag tror han gjort oavsett hur det gått för Mika Noronen igår. Matchens första rejäla chans får Nicklas Jadeland precis framför mål, men ingen utdelning. Angående Galiardi kan man snällt säga att hans första byten var, usla. HV fick på bra press efter några minuter men Malmös försvarsarbete var mycket bra. Precis som igår gör Malmö 1-0 efter en spelvändning av Eric Himelfarb som hittar Nils Andersson som drar mot mål där Christoffer Forsberg blir sist på pucken. Direkt efter har Björn Svensson fritt läge till 2-0 men WENTSEL gör en monsterräddning i HV-kassen. Matchens första powerplay blir Malmös efter att just Forsberg blivit hakad. Första halvminuten kan HV lätt spela undan innan Malmö kan komma in med pucken i kontroll. Det blir några avslut på, eller mot mål men inga större farligheter. Galiardi känns fortsatt seg och vinner få närkamper. Malmö klarade sig från några större bjudningar fram till den femtonde minuten då Henrik Hetta bjuder HV på ett jätteläge som Gunnarsson precis lyckas styra utanför. Jag tror att Malmö pratat en del om defensiven, att den är prio ett. Det var väldigt disciplinerat i försvarsarbetet under första perioden. Himlefarb åker på en tvåa för slashing efter drygt sjutton minuter. I detta boxplay har Magnus Häggström en oerhört stark sekvens där han ensam är starkare än en hel hoper HV-spelare. Men HV har en vass spets och är bara ett stolpskott i från en kvittering. Malmö håller undan och kliver av med ledning efter tjugo minuter. Framför allt defensiven ska Malmö vara nöjda med.

HV satte upp bra spel i inledning av andra men Malmö fortsatte att spela lugnt och disciplinerat i defensiven. Malmö får ett powerplay till skänks av domarna som tycker att HV är sex man på isen, vilket jag tyckte var oerhört tufft dömt. Men, sådant brukar som sagt jämna ut sig över en säsong. Vi fick se ett längre avbrott innan pucken släpptes på grund av ett plexiglas. När pucken väl släpps sätter Malmö upp ett bra powerplay, möjligen med för lite avslut och HV håller tätt. Får betecknas som rättvist med tanke på hur tveksam utvisningen var. I en spelvändning får HV 2/1 efter att en Malmöspelare fallit och Gunnarsson gör en galen räddning. Hade HV-spelaren fått träff på pucken hade också kvitteringen varit ett faktum. Kanske var det den tveksamma utvisningen tidigare som stoppade domarna från att ta matchens dittills klaraste tvåa när Nils Andersson blev jättehakad. Istället kom tvåan några sekunder senare för en hög klubba och nytt powerplay för Malmö. I detta powerplay gör Jens Olsson bort sig som siste man när han går framåt ensam mot två HV-spelare och kvittering i boxplay mellan benen på Gunnarsson. Ett mål Olsson får ta på sig helt och hållet. Faktum är att HV är närmre 1-2 i detta powerplay än Malmö 2-1 där efter. Ställningen är dock fullt logisk, HV skrapar fram fina lägen med sina spetsspelare. Malmös defensiv började bli lidande och gästernas avslut blev farligare och farligare. Med drygt två minuter kvar av perioden får Frederik Storm upp klubban i ansiktet på en en HV-spelare vilket kostar 2+2 minuter. Något man oftast inte har råd med mot de spelare HV förfogar över. Malmö reder ut första delen och får gå till pausvila med 1-1. Knappt två minuter återstod av boxplay inledningsvis i tredje. Galiardi tillför fortsatt mindre på isen än killar som Forsberg. Ohållbart.

Man ska som sagt inte ge HV powerplay och de gör mycket riktigt 2-1 efter en styrning när det bara gått 33 sekunder av tredje perioden. Ett mål som borde dömts bort eftersom en HV-spelare helt klart sätter en armbåge i huvudet på Gunnarsson innan pucken går förbi honom. Det videogranskades också utan åtgärd, obegripligt men ett faktum. Man kan verkligen säga att det mesta grinar emot för Malmö just nu. Å andra sidan är Malmö alldeles för svaga offensivt och missar hellre mål än träffar detsamma vilket inte underlättar. HV är oerhört nära 3-1 men ännu en gång står Gunnarsson i vägen för sitt gamla lag. Det är i matcher som dessa den förväntade spetsen från Galiardi och Peter Mueller hade behövts. När den uteblir helt är det oerhört svårt för den hockeyallsvenska stommen att behöva stå för allt spel, faktiskt till och med orimligt. Här möter inte bara laget ett starkt HV, den tysta Malmöpubliken blir fullständigt förnedrade av de tillresta HV-supportrarna. Ståplats försöker, men när övriga sitter och surar blir det inte mycket till tryck. Det kändes som att matchen gick i Jönköping när Malmö behövde stödet som mest, ovärdigt. Malmö åker på en utvisning för sex man, solklar till skillnad från den HV åkte på tidigare i matchen. För att verkligen slå in spiken i kistan, drar Derek Meech en puck out också. Här spelar faktiskt Galiardi ett bra boxplay, skönt att han bidrar med något positivt till slut. Men givetvis kan man inte stå emot 3/5 i nästan två minuter mot HV som bombar in 3-1 och därmed avgör matchen. Det är ännu en match som Malmö gör ganska bra, men laget är så tunt när när rutinerade pjäser som Andreas Thuresson och Kent McDonell saknas i laguppställningen. Dock är det ännu en gång svårt att gnälla på spelet. Man har bara en handfull missar defensivt vilket är mycket bra. Men man måste få avsluten på mål, det bör även spelare som är nybörjare på nivån klara av. Ett bra exempel är det powerplay Malmö får just innan slutet där puckarna viner kring buren, men dock utanför buren och där blir det aldrig mål. Istället gör HV 4-1 i tom kasse och det är fullständigt rättvist.

Därmed går Malmö poänglösa från veckan, oerhört tungt givetvis. Inte minst efter de tre poäng man gav bort i Ängelholm. Ja, det är så här det kommer se ut hela vintern. Laget är för svagt för att kunna mäta sig över tid mot rena SHL-lag. Det gäller helt enkelt att ta de poäng man kan stjäla samt vinna fler än man för förlorar mot de båda andra allsvenska lagen samt MODO som också känns svaga. Men som sagt, det känns svårt att gnälla på laget. Man gör en del misstag men det kommer man alltid göra och det var inte oacceptabelt många ikväll. Däremot blev de oerhört kostsamma. Olssons bjudning i powerplay, Storms höga klubba och puck out av Meech blev riktigt dyra misstag som faktiskt kostar Malmö poäng ikväll. Sen kör de gästande supportrarna fullständigt över Malmöpubliken, trist för de få men tappra på ståplats och sittplats som faktiskt vill vara den sjätte spelaren. Nog hade jag hoppats på bättre jobb efter åtta långa år i Hockeyallsvenskan. Å andra sidan är inte Malmö direkt känt för att stötta lag som behöver stödet. Det är självspelande piano som får stödet annars får det vara, tydligen. Nästa chans för Malmö att ta några poäng är borta mot Örebro, dessvärre är även då Kent McDonell borta och gissningsvis också Andreas Thuresson. Vad Malmös medicin än, ja det är att göra mål helt enkelt och att inte ta utvisningar. Det första borde vara lättare att åtgärda än det senare, för utvisningar får man oavsett hur disciplinerade man är. Men avsluten måste bli mycket bättre och framför allt på mål. Det blir som väntat en säsong i gruvan, något som förhoppningsvis stärker laget i det långa loppet. Även Skellefteå var där när de gick upp, det är något man måste gå igenom helt enkelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics