fredag 23 oktober 2015

Misstag och boxplay fäller Malmö, igen

HV71 vs IF Malmö Redhawks 6-2
Seriematch SHL

Som väntat var inte T.J. Galiardi med upp till Jönköping efter sitt hjärnsläpp mot bandyklubben. Hur hans framtid i klubben ser ut beror givetvis på om han kan acceptera att laget är större än jaget, möjligen hjälper petningen. Lika väntat var det att Mika Noronen fick kliva in mellan stolparna vid första möjliga chans. Matchens första chans kommer efter en sådan felpassning man inte vill se signerad Stefan Warg som ger fritt läge för HV och Noronen får göra sin första räddning för laget. Det är hemmalaget som startar bäst och något förvånande är det Johan Björk som har Malmös första heta chans. Det är ändå Malmö som får matchens första powerplay när Frederik Storm blir regelvidrigt stoppad i anfallszon. Malmö ställer upp ett rörligt powerplay och tar också ledningen genom just Storm efter en smart passning av Peter Mueller. Just Mueller ser ut att trivas utmärkt tillsammans med Stom och Joey Tenute i inledningen och har en intelligent drop till Derek Meech vid en vändning lite senare där den senare skjuter just utanför stolpen. Malmö åker på sin första utvisning vid en vändning av spelet, en utvisning som får gå under kontot nödvändiga för Jens Olsson. HV ställer upp ett tungt powerplay som Malmö sliter fint under men kvitteringen kommer ändå genom ett snyggt, högt och distinkt avslut i krysset när Malmö inte orkar försvara sig aktivt längre. Malmö har några halvheta chanser innan man drar på sig en utvisning som däremot var onödig. Stefan Warg åkte för en eftersläng, förvisso borde också HV haft en tvåa men efterslängar är bara korkat. Vid detta boxplay ställdes däremot inte Malmö på några större prov och kunde enkelt spela av de två minuterna. Hemmalaget tar istället ledningen strax efter genom en styrning mitt framför Noronen som givetvis var chanslös. Riktigt dåligt spel av Eric Himelfarb som är den som ska stoppa HV-spelaren framför mål däremot, långt under acceptabel nivå. Malmö gör en hygglig förstaperiod och det spel hemmalaget har motiverar kanske inte en ledning. Däremot går det inte att säga annat än att hemmalaget har betydligt vassare spets, som väntat. Som jag skrev igår, man kan inte bjuda HV på någonting och det såg vi också under första tjugo ikväll.

Ledningsmålskytten drar på sig en utvisning efter bara tolv sekunder av andra perioden och ger Malmö chansen att kvittera under två minuter. Man får på ett par avslut men hemmalaget håller tätt och utökar istället sin ledning till 3-1 någon minut senare, ett skott Noronen däremot absolut skulle stoppat med fri sikt och ett inte speciellt skarpt avslut. Man såg också på honom att han var ytterst missnöjd med sitt ingripande. Läget var i sig också en bjudning, så man kan säga att allt blev fel från Malmö vid målet. Det ger en oerhörd energi till hemmalaget och Malmö viker ner sig en del. Nytt Powerplay för Malmö när Mattias Persson blir trippad i offensiv zon. Ett ganska blekt powerplay där det bästa läget kommer mot slutet men chansen slarvades bort. Kim Rosdahl får ett ypperligt läge men lyckas på något sätt missa mål vilket i läget borde varit svårare än att träffa. I detta läge av matchen går det 2-3 Malmöläge på varje HV-läge, men effektiviteten är undermålig i avsluten. Malmö sätts under massiv press när man inte lyckas byta och man kommer undan med tur och en blockering av Noronen. Magnus Häggström bjuder HV på ännu ett galet läge, men Noronen räddar. 4-1 kommer ändå och är ett rent flytmål men med stor vilja. Samtidigt efter riktigt dåligt kampspel av Malmöförsvaret där en liggande HV-spelare kan få in pucken mot ett antal stående Malmöspelare. Jag vet inte vad jag ska skriva, det går inte att bjuda på så enkla mål givetvis. Man ska givetvis inte få lov att göra så enkla mål som 3-1 och 4-1. Malmö spelar lika naivt som Karlskrona gjorde mot HV härom dagen. Smålänningarna behöver inte svettas för sina mål och det är det värsta sättet att bjuda sin motståndare på enkla mål. Defensiven är givmild och offensiven trubbigare än en bruten blyertspenna, ett helt ohållbart läge mot ett lag fyllt av så skickliga spelare som HV.

Malmö låter Jonas Gunnarsson komma in i tredje och en reducering kommer ganska snabbt vid en avvaktande utvisning genom Jens Jakobs som slår in en retur precis framför mål. Malmö fortsätter att ge bort öppna lägen för HV och Gunnarsson får börja jobba direkt. Rosdahl bränner ännu ett fint läge efter snygg passning av Mueller, jobbigt för den unge talangen att inte få med sig något offensivt. Dessutom drar han på sig ett matchstraff efter en vårdslös tackling mot ryggen, oacceptabelt oavsett om man är talang eller ej. Fem minuters boxplay och oerhört kostsamt beteende för laget, smartare än så måste man vara. HV gör också både 5-2 och 6-2 så nog var det en hel säck med minus in på kontot för Rosdahl. Malmö drar på sig en till men överlever 3/5 och det följande 4/5 också. Men med bara drygt fem minuter kvar av matchen var det givetvis kört. Oerhört synd, det hade varit kul att se vad Malmö hade kunnat göra då man spelade riktigt fint efter den tidiga reduceringen. Det var inte mycket att se på slutet, Malmö drar på sig en sista tvåa efter dåligt spel av ännu en talang i Johan Ivarsson. Men ska man misslyckas är det väl ok när en match ändå är körd. För Malmö var det bara att knyta nävarna inför morgondagen. Det känns fullständigt orimligt att HV gör sex mål efter det spel man visar upp i kväll. Hade Malmö spelar klokt och inte bjudit på lägen, hade det med stor sannolikhet inte heller blivit så. Nu gör man det och därmed är segern odiskutabel oavsett hemmalagets spel. Skillnaden mellan lagen är effektiviteten och misstagen. Malmö gör många fler enkla och ointelligenta misstag, samtidigt som man inte alls kan utnyttja sina lägen.

Match direkt i morgon som sagt och vi kan nog räkna med Gunnarsson från start då. Hur övriga laget ser ut återstår att se. Vi kan konstatera att för att slå HV kan man inte dra på sig många utvisningar och man får inte heller bjuda dem på fria lägen. Tar man bort det, är det helt öppet. Men då ska man ju också göra det. Också värt att notera är att samtliga Malmöanfallare utom Mueller ikväll var hockeyallsvenska föregående säsong. Det kommer bli som de flesta av oss trodde, en lång vinter full av blod, svett och tårar för Malmö. Förhoppningsvis räcker det för att hålla sig borta från den plats som det av allt att döma handlar om. Mycket tyder på att 14:e platsen redan är vigd åt Karlskrona, då gäller det alltså att undvika 13:e platsen. Det är inte kul, men vi har haft hela sommaren på oss att vänja oss vid tanken att slåss i botten. Trots det är det inte roligt, det kostar på helt klart. Måtte laget ha vad som krävs för den kampen åtminstone. Stödet kommer så klart bli än mer viktigt. Jag vet att Malmö inte är känt för att stötta förlorande lag, men om man någon gång ska göra det är det nu. Biljetter till morgondagens match finns här. Just nu är 8023 biljetter sålda och MINST 1000 av dem är HV-supporters.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics