onsdag 28 oktober 2015

Mördarveckan inleddes på allra bästa sätt genom tre poäng

Örebro HK vs IF Malmö Redhawks 1-3
Seriematch SHL

Malmö inledde alltså denna galet tuffa vecka på bortais mot Örebro, ett lag som hittills inte kammat noll på hemmais under säsongen. Som alltid har Örebro dessutom ett fullständigt galet hemmastöd från sin publik, alltså fanns det inte mycket som talade för Malmö överhuvudtaget. Örebro sätter också tung press mot Malmös försvar från start. Men även Malmö får till lite halvchanser och båda lagens försvar hade fullt upp första fem minuterna även om det var något jobbigare för Malmö. Jonas Gunnarsson hade efter starten utan tvekan svettats in kläderna efter tio minuter spelade. Matchen var oerhört ren fram till powerbreak, inga utvisningar och mycket få avblåsningar. Känslan var att det tänktes någon hundradel för länge i Malmölägret, fina lägen togs för sent för att bli riktigt farliga. Samtidigt gjorde man lite för enkla misstag i egen zon och kom under press helt i onödan. Mot slutet av perioden blev misstagen snabbt fler från Malmö och Örebro tackade och tog emot och ökade pressen rejält. Att det fortfarande stod 0-0 efter tjugo minuter ska Malmö vara oerhört lyckliga över. Skotten blev mäktiga 19-3 för hemmalaget. Gunnarsson kändes lugn och stabil, nästan som en helt ny målvakt jämfört med förra säsongens går det så går det spel.

Andra perioden hinner knappt börja innan matchens första utvisning drabbar Malmö genom Joey Tenute. Det syntes att det var ett dåligt powerplaylag mot ett dåligt boxplaylag, även om Örebro hade några snabba spel tog man få avslut. Samtidigt låg Malmö fel väldigt ofta och hade troligtvis släppt in ett mål igen mot ett bättre powerplaylag. Nu blev det ett ribbskott som var närmast. Hur som helst, Malmö ska INTE ta utvisningar alls som det ser ut. Boxplay är ruskigt dåligt just nu. Malmö får testa sitt powerplay efter knappt sex minuter när Erik Andersson trippas, aningen tveksam utvisning tycker jag. Malmö är inte riktigt lika dåliga i powerplay som i boxplay, men Örebro är däremot väldigt stabila i boxplay och hemmalaget har inga stora problem att freda målet. Malmös avslut är fortsatt svaga. Det mesta av det heta Malmö skapar händer när Tenute och Frederik Storm finns på isen och det är de också när Malmö tar ledningen genom Derek Meech. Snyggt spel men Örebro fick bara mer energi av det, de kände sig antagligen rånade då de så klart hade kunnat ha ledningen med ett flertal mål. Kvitteringen kommer därför inte ens trettio sekunder senare genom en snygg styrning precis framför Gunnarsson. Malmö gör en bättre andra period men avsluten är fortsatt mer än lovligt tama och allt för många puckar slås bort till okänd adressat. Dock är 1-1 borta mot Örebro efter fyrtio minuter så klart en framgång, så är det.

Malmö tar ledningen på nytt efter knappt fyra minuter när äntligen Mattias Persson får någon form av utdelning på alla chanser han tagit sig fram till eller fått under hösten. Målet kom till efter en vändning i mittzon där Nicklas Jadeland snabbt vänder och lägger över till Persson som lyfter in den vid bortre stolpen. En kedja som haft det svårt att få ut något av sitt slit som är väl värda att få producera. Målet stör Örebro som under några minuter känns lite darriga, men de tuggar igång igen och det gällde för Malmö att vara mycket noggranna i sin defensiv och se upp för hemmalagets blixtsnabba vändningar. Björn Svensson blir helt ren framför Julius Hudacek efter en lysande backhandpass från Henrik Hetta men skjuter utanför stolpen. Malmö borde haft powerplay efter knappt fjorton minuter när just Hetta, icke tacklingsbar, åker på en smäll upp mot huvudet. Men ok, udda kan ju vara jämnt eftersom det powerplay man fått var mycket tveksamt. Efter femton och en halv minut har Örebro ett stolpskott. Det är väl som man säger, en målvakt i zonen har marginalerna på sin sida. Efter 17:10 händer det man väntat på sedan Hedenhös tid, T.J. Galiardi gör mål fram till 3-1. Något jag nästan gett upp hoppet om. Det är Eric Himelfarb som spelar fram till amerikanen. Han gjorde en ok match i övrigt, även om jag fortsatt tycker att han slänger bort för många puckar. Örebro tar direkt ut Hudacek och jobbar på en reducering. Men Malmö håller undan och vinner andra matchen mot Örebro också.

De tre poäng man tar i kväll är givetvis oerhört viktiga, jag sa inför matchen och veckan att poäng överhuvudtaget skulle ses som en framgång. Nu tar man tre direkt och därmed bör man kunna spela utan speciellt mycket press mot Skellefteå gånger två till helgen. Ska man gnälla på något kan det vara att man fortsatt är ganska trubbiga vid sina lägen. Det var lite för mycket skott utanför i helt klara lägen. Nu blev det seger trots det vilket så klart är en styrka och att man bara släpper in ett mål kan man tacka Gunnarsson för. Det fanns en hel del mycket heta lägen för hemmalaget, men Gunnarsson var i den där zonen man brukar se killar som Henrik Lundqvist befinna sig i stundtals. Skulle Gunnarsson spela på denna nivå jämt blir det svårt att skicka honom till Pantern igen. Men, en match är ingen match. Ser fram emot liknande insatser mot Skellefteå också.

Oavsett vilken som skall stå i Malmö, måste försvaret bli bättre. Det bjuds fortsatt på onödiga lägen genom dåliga och/eller slarviga beslut. Framför allt de lägen man bjuder på när det finns gott om tid att göra rätt. Det blev billigt ikväll, men har bestraffats och kommer ofta bestraffas hårt i SHL för Malmö. Laget jobbar bra som man oftast gör, men det är givetvis mycket roligare att slita hårt om man också får betalt för det i form av poäng. Kan inte nog poängtera hur viktiga poängen var ikväll och det kan tyckas att jag gnäller lite väl mycket. Men det finns fortsatt mycket att jobba på, så är det bara. Sen hade det varit otroligt roligt om Malmö kunde få samma stöd från framför allt sittplats som Örebro får. På fredag har Malmöpubliken chansen att försöka hjälpa Malmö att skrälla på hemmais mot giganterna från Skellefteå, biljetter hittar ni här och just nu är endast 6232 biljetter sålda så det finns gott om plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics