torsdag 29 oktober 2015

Svensk hockeys stora lag på senare år kommer på besök

För, vad det känns som, hundra år sedan tampades Malmö och Skellefteå tillsammans i Hockeyallsvenskan och gick också upp vad det led. Den svenska andraligan var då något helt annat än vad den är i dag, Malmö vann serien med Skellefteå som tvåa. Ner till tredje lag var det 23 poäng. Skellefteå hade då slitit för sitt avancemang under en räcka av år, men snubblat på målsnöret. Malmö var bara nere om och vände. Sen skildes de båda lagens vägar åt. Malmö skickade iväg stora delar av det lag som tog sig upp, medan Skellefteå behöll en stor stomme. Båda lagen tvingades till kval och Malmö föll ur igen medan Skellefteå höll sig kvar, lekande lätt. Skellefteå har sedan dess blivit en dominerande kraft i SHL, medan Malmö harvat och lidit i åtta långa år i andraligan.

Nu är det dags för de båda lagen att mötas igen. Malmö har sedan Björn Hellkvist kom till klubben försökt att spela en egen variant av Skellefteås spelsystem med, åtminstone i Hockeyallsvenskan, ganska stor framgång. Nu ska kopian mäta sig mot förebilden i ett dubbelmöte där Norrbottningarna kommer till Malmö imorgon. Skellefteå ligger just nu tvåa efter seriens för tillfället suveräna Frölunda. Oddsen ni ser här under beskriver ganska bra vilken klasskillnad det bär vara mellan lagen. Gästerna har en ruskig uppställning och man spelar som regel som en maskin tillsammans. Längst bak är gamle Malmömålvakten Markus Svensson en stabil sista utpost.

Malmö får givetvis ses som en ruskig underdog imorgon och än mer på lördag. Jag skulle tippa att utrymmet för misstag och bjudningar är om inte noll så nära nog. Vi är alla givetvis lyckliga över den fina skalpen i Örebro, men även i den matchen var bjudningarna för många. Jonas Gunnarsson gjorde antagligen sitt livs bästa match hittills och om det ska bjudas på liknande lägen imorgon, kommer han behöva vara ännu bättre faktiskt. Malmö får tillbaka en rutinerad räv i Kent McDonell imorgon. Han hade två framgångsrika säsonger i Skellefteå under deras andra och tredje säsong efter återkomsten till SHL. Samma två säsonger som även Erik Andersson gjorde sina två första säsonger i laget. Frågan är på vems bekostnad McDonell ska gå in, en inte allt för vild gissning är Jens Jakobs.

Med tanke på lagens ganska lika system, finns det förutsättning för en riktigt fartfylld och rolig match. För Malmö gäller det att försöka hålla upp passningskvalitén och inte åka på många vändningar i mittzon. Man bör också försöka hålla sig i från utvisningsbåset, med tanke på hur många matcher man förlorat just där. Bra stöd från publiken hade varit kul att höra, något som utan tvekan kommer att behövas imorgon. Biljetter till den matchen hittar ni här, just nu är det endast 6452 biljetter sålda. Det tycker jag ärligt talat är ovärdigt.

Odds från Unibet
IF Malmö Redhawks - Skellefteå AIK

1: 4.05    X: 4.60    2: 1.67

2 kommentarer:

  1. ovärdigt efter senaste prestationen mot Örebro ja men ser man till hemmamatchen mot HV så är det en bra siffra då prestationen då var urusel och gemene man går på senaste prestationen om de väljer att gå på hockey live eller sätta sig i soffan och se matchen på cmore istället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det kommer komma bottennapp är nog de flesta medvetna om. Hur man än vänder och vrider på det är Malmö ett något trimmat Hockeyallsvenskt lag. Ibland kommer de falla ur ramen fullständigt givetvis, men de behöver stödet för att kunna gå vidare. Annars kommer man bara stå och stampa och kanske trilla ur igen.

      Radera

Real Time Analytics