torsdag 19 november 2015

Malmö lyckades vända 0-2 till straffseger mot Linköping

Linköping HC vs IF Malmö Redhawks 2-3 e.str
Seriematch SHL

Linköping är ytterst nära att göra 1-0 just innan två minuter gått av matchen, ett oskymt skott som passerar Jonas Gunnarsson men ringer klockrent i stolpen. Knappt en minut senare har Malmö en halvchans med en styrning framför mål av Henrik Hetta efter fint förspel av Christoffer Forsberg som verkligen tagit stora kliv i sitt spel. Hemmalaget får kvällens första powerplay när Derek Meech slår klubban ur händerna på en hemmaspelare. Linköping har någon halvchans, men fortsatt bra boxplay från Malmö som håller tätt. Malmö spelar annars ganska avvaktande och tempot är inte alls speciellt imponerande. Hemmalaget drar på sig en tvåa för crosschecking på Nils Andersson, kvällens första chans för Malmös ickefungerande powerplay. Bäst chans har Frederik Storm som får ett fint läge, men missar målet och därmed fortsatt kräftgång i spelformen. Linköping har ett riktigt hett läge efter dåligt passningsspel av Malmö i egen zon. Mattias Persson är ytterst nära att ge Malmö ledningen när han får fritt läge framför mål. På tekningen direkt efter är Meech nära att göra mål från blå när Marcus Högberg inte kan hålla pucken, men den går just utanför stolpen. Inga mål faller innan periodvilan och första perioden kan sammanfattas med ordet serielunk, ganska avslaget på både is och läktare.

Linköping får på lite halvtryck direkt i inledningen av andra. Men första heta chansen ligger Kim Rosdahl bakom när han vinner puck bakom hemmakassen och ger Magnus Häggström ett kanonläge mitt i slottet men Högberg räddar. Sådana målchanser bör Malmö utnyttja. Annars var känslan att Linköping började ta över aningens och då kom också 1-0 via ett höstlöv från blå med styrning. Drygt fyrtio sekunder senare kommer också 2-0 efter dåligt spel i egen zon av Malmö, helt utan press dessutom. Svårt att vinna matcher när man konsekvent vägrar göra mål och samtidigt släpper in mål som det andra ikväll. Efter det målet var det inget snack om att Malmö sänkte sig både ett snäpp för en stund, kanske ganska logiskt. Till och med Gunnarsson gjorde några ingripanden som inte alls var i nivå där mycket väl 3-0 kunde kommit. Faktum är att Malmö verkligen inte får något med sig gratis utan måste kämpa för varje millimeter. Laget hade behövt få ett skitmål, för att få se hur lätt det kan vara. Storm har ett kanonläge en och en halv minut innan periodpausen, men väljer att inte skjuta utan går runt kassen och passar istället. Perioden är relativt lik den första med den skillnaden att hemmalaget gör två mål. Där och då hade det gått fem perioder utan att Malmö kunnat göra mål trots bra spel och ganska många bra lägen under dessa.

Malmö får en bjudning tillbaka direkt i tredje perioden, men pucken träffar skridskorna på Forsberg och Högberg kan blockera. Storm har ytterligare ett helt fritt läge, men icke blir det mål. Rosdahl och Forsberg har ett två mot ett läge men Forsberg missar. En reducering kommer ändå just efter när Björn Svensson gör det på egen hand, ett rent viljemål. Skönt för Svensson och skönt för laget att se pucken gå i mål efter de fem mållösa perioderna. Ska man gnälla på något gällande Malmös uppträdande är det att man stundtals är lite naiva med puck i egen zon. Något som ger Linköping ett antal lägen. Storm var på väg igenom igen, men stoppas med en klubba och matchens andra powerplay för Malmö var ett faktum. Men powerplay är fortsatt fullständigt harmlöst, inget snack som helst om att detta faktum kostat Malmö åtskilliga poäng denna säsong. Dessvärre åker Joey Tenute på en tvåa efter knappt tolv minuter, dessbättre håller Malmös boxplay fortsatt rent men två minuter gick åt till försvar. Sen får Malmö sitt efterlängtade skitmål då Nils Andersson åker upp och skickar pucken upp i krysset från sargen, svårare än så behöver det inte vara. Malmö drar dock på sig en ny tvåa genom Andreas Thuresson när han oturligt trippar en hemmaspelare framför mål. Även denna gång håller Malmös boxplay rent, mycket viktigt givetvis. En solklar utvisning missar domarna när Storm trippas på väg igenom vid sargen strax innan periodens slut. Fin och stark upphämtning av Malmö dock, viktigt för självförtroendet.

Förlängning innebär som bekant TV-spels hockey med tre mot tre nu för tiden. Visst, lite småkul men jag anser fortfarande att det inte har något med ishockey att göra. Båda lagen har lägen att avgöra, men målvakterna håller rent. Därmed dags för nästa spektakel (ja, jag kommer alltid anse det och måste påpeka det varje gång också) när straffläggning tog vid. Statistiskt sett hade Linköping 50% vunna straffläggningar och Malmö 0% innan den började. Persson missar Malmös första och Gunnarsson klarar Linköpings första. Svensson missar Malmös andra och Gunnarsson behöver inte ingripa på Linköpings andra. Kent McDonell skjuter Malmös tredje rakt på Högberg och Linköpings tredje går också utanför mål. Jens Olsson tar Malmös första suddenstraff och lägger snyggt in den med en backhand via benskyddet på Högberg och Linköping missar sin. Därmed två ytterst viktiga poäng till Malmö, en vändning som jag tidigare skrev borde innebära en viss boost för självförtroendet.

Matchen i sig var kanske inte direkt någon VM-match, stundtals ganska seg och som sagt lite av serielunkskänsla. Men efter problemen Malmö drabbades av i andra perioden och den uteblivna effektiviteten tycker jag att man måste hylla laget som kan vända på steken. Det är en del fullständigt onödiga misstag som kunde kostat mycket under matchen, bland annat vid 2-0. Samtidigt bjuder hemmalaget också och jag trycker att Malmö borde gjort fler mål än två under sextio minuter. Men som läget är tackar jag bara ödmjukast för det man till slut får med sig. En förhoppning är att man kan få bort de onödiga lägen man bjuder på, där det egentligen inte ens förekommer någon press. Nästa förhoppning är att effektiviteten kan hålla sig på vettig nivå. Sista och viktigaste förhoppningen är att powerplay lossnar, något som känns helt avgörande faktiskt. Kanske redan tills på söndag då regerande svenska mästarna kommer på besök till Malmö? Just nu är 6212 biljetter sålda till denna kvällsmatiné som dessutom kommer spelas i speciella Movembertröjor. Tröjor man kan buda hem om så önskas och finanser tillåter via denna adress. Biljetter till matchen fixar ni via Ticnet här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics