tisdag 24 november 2015

Malmö nollade Karlskrona för tre viktiga poäng

Karlskrona HK vs IF Malmö Redhawks 0-3
Seriematch SHL

Det blev ytterligare manfall för Malmö innan matchstart. Nicklas Jadeland kunde som väntat inte spela och dessutom hade Magnus Häggström fått lämna återbud. Detta innebar att Erik Andersson fanns uppsatt som forward och med fanns också Oscar Nord som extraforward. Idag hade man alltså haft nytta av att ha Jens Jakobs och Johan Björk med till Karlskrona. Matchen började senare än tänkt, på grund av dålig koll på nätet i en av målburarna. När matchen väl började är det synd att säga att Malmö var med. Första bytet var riktigt blekt men hemmalaget drar på sig matchens första utvisning genom en idiotisk interference i mittzon. Det borde kanske inte spelat någon roll med tanke på Malmös bedrövliga powerplay. Men hör och häpna, Malmö gör 1-0 direkt genom Mattias Persson ur nästan ingen vinkel alls men med helt öppet mål. Karlskrona är ganska nära en kvittering efter dåligt försvarsspel, istället vänder Malmö och skapar fullständigt kaos i hemmazonen där Peter Mueller enkelt kan styra in 2-0 på passning från Jens Olsson. Malmö får nytt powerplay när Karlskrona går bort sig i defensiven igen. Vi får se ett ganska bra om än lite långsamt powerplay som inte ger utdelning men väl ett stolpskott, något av en Malmö-specialitet som vi vet. Matchen går lite i stå efter Malmös mål, något jag inte tycker gynnar Malmö. Karskrona skaffare sig också ett fint läge efter en lång passning och friläge som Jonas Gunnarsson klarar. Strax efter drar hemmalaget på sig sin tredje utvisning, ännu en gång efter slarv med klubban i defensiven. Ganska dåligt powerplay, men Karlskrona fortsätter uppträda dåligt i defensiven och drar på sig en ny tvåa direkt man blivit fulltaliga. Otroligt odisciplinerat av hemmalaget och givetvis helt ohållbart i längden. Men som vi vant oss vid blir det ingen utdelning för Malmö i powerplay, ett gissel naturligtvis. Hemmalaget spelar desperat och ligger på sista halvminuten, men 2-0 för Malmö stod sig in i paus. 2-0 var för övrigt klart i underkant och lite av en bjudning för hemmalaget, matchen borde nog varit i praktiken avgjord efter tjugo minuter.

Det var viktigt att Malmö fortsatte köra, en ledning med två mål är snabbt inhämtad om man lutar sig tillbaka vilket vi såg vid förra mötet mot Karlskrona. Knappt två minuter hade gått när Nils Andersson tacklas in i sargen när han är otacklingsbar, där hade hemmalaget tur att man inte drog på sig ännu en tvåa. Annars är det väldigt mycket krig på isen, kamp och begränsat med konstruktivt spel och mycket på chans under inledande fem minuterna. Persson får ett lysande läge serverad av Mueller, men avslutet är mitt på målvakten. Malmö drar på sig sin första utvisning efter riktigt dåligt spel i egen zon, en så kallad nödvändig förseelse av Derek Meech. Första minuten i boxplay ställde inga som helst krav på Malmöförsvaret, under andra minuten blev det några avslut från hemmalaget men ingen utdelning. Efter drygt nio minuter blev det spel med en huvuddomare på isen efter att Pehr Claesson drabbats av en skada och utgick för matchen. Efter halva matchen var det lite för mycket Karlskrona för att jag skulle känna mig nöjd. Malmö borde utnyttja det faktum att hemmalaget visade desperation betydligt bättre. Det finns flera fina lägen, men avsluten är allt annat än skarpa om det ens blir några avslut. Dessutom är det stundtals oerhört slarvigt i defensiven. Persson har ett friläge och lyckas träffa målramen, den borde han förvaltat bättre tycker jag. Malmö fortsätter att göra det oerhört svårt för sig själva i egen zon, fullständigt onödigt och ger så klart hemmalaget massor av gratisbränsle. Lite gruff framför Malmömålet ger spel fyra mot fyra efter knappt sexton minuter. Detta spel innebar lite av ett powerplay för hemmalaget, mer dåliga beslut från Malmö i spelet utan puck gav det resultatet. Man kan säga att all den dominans Malmö hade i första perioden hade till stora delar utraderats av hemmalaget under slutet av andra perioden. Svårt att gnälla allt för mycket efter 0-0, men en bra bit från nivå man ska förvänta sig av Malmö måste sägas.

Det är mycket defensiv av Malmö inledningsvis. Men man skaffar sig två ganska bra chanser tack vare slarv av hemmalaget signerade Frederik Storm och Andreas Thuresson men utan utdelning. Det är fortsatt det här med effektiviteten som är frånvarande, därför är givetvis defensiven nästan orimligt viktig just nu. Allt som oftast är det också bra och uppoffrande spel i spelformen från Malmö, men ett desperat hemmalag krigar till sig för många lägen för att det ska kännas bra. Vill man vara lite elak, kan man också säga det ganska klart framgick av händelserna på isen att det var två bottenlag som möttes. Efter knappt tio minuter är det Gunnarsson och hans stolpe i läget direkt efter som håller kvar Malmö vid 2-0. Malmö fortsätter att ge bort chanser genom korkade beslut i egen zon, 1-2 kommer men döms bort för hög klubba utan videogranskning helt korrekt. Men det hängde i luften och Malmö hade dessutom tur med domslut när man slapp ifrån utvisning just efter. Malmös offensiv är bara små sporadiska gästspel i offensiv zon, inget kontrollerat spel eller tryck. Till slut drar då Malmö på sig en utvisning efter en klantig interference av Kim Rosdahl framför eget mål efter drygt fjorton minuter. Första minuten är helt menlös från hemmalaget, men sedan får de på lite tryck men inga avslut. När det väl blev avslut var det med fri sikt för Gunnarsson som enkelt räddade. Det är också för hans nolla laget borde kämpa i detta läget. När man inte kan få till något eget spel, får man hitta något annat att jobba för så att säga. Hemmalaget plockar sin målvakt med två minuter och trettionio sekunder kvar. T.J. Galiardi är några centimeter från att göra 3-0 från egen zon med drygt en minut kvar. Det kommer istället genom Olsson med en halv minut kvar efter en usel passning från hemmalaget i mittzon. Det går inte att säga annat än att Malmö är värdiga vinnare ikväll. Noll insläppta mål talar sitt tydliga språk. Men jag anser fortsatt att man bjuder på för mycket genom det egna spelet. Mot just Karlskrona spelade det ingen roll, man mot alla andra lag i serien hade det nog kostat mer.

Segern var viktig inte minst eftersom Modo slog Djurgården och de tre poängen häll därmed Malmö framför med just tre poäng. Som grädde på moset fick bandyklubben stryk hemma mot Linköping och därmed är Malmö bara en poäng bakom. Med tanke på de tre klara poäng man gav bort i senaste mötet mot dem är det seger som gäller på torsdag. Det kommer så klart krävas betydligt mycket bättre beslut med puck i egen zon som sagt, för jag tror inte att Malmös effektivitet plötsligt blir så mycket större. Det gäller alltså att hålla tätt genom bra spel i egen zon och bra målvaktsspel. Trevligt att Mueller gör 1+1 ikväll, mer produktion från honom oftare hade varit oerhört bra för laget. Tråkigt att Persson bränner två så fina lägen som han gör, hade kunnat bli stor hjälte med hattrick ikväll. Han gjorde i varje fall det matchavgörande målet, men han hade verkligen behövt en massiv islossning för att få spela mer. Nå väl, de tre poäng man skulle bärga är hemma och i morgon är det ändå ingen som minns denna match. Nu är det derby som gäller inför en åtminstone nära nog fullsatt Malmö arena. Hoppas att hela hallen verkligen bär fram Malmö och inte bara sitter och myser. 11482 biljetter är sålda, de få som finns kvar hittar ni här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics