torsdag 12 november 2015

Ny lysande förstakedja ledde Malmö till storseger

IF Malmö Redhawks vs Luleå HF 5-1
Seriematch SHL

När Malmö nystartade serien fick Johan Björk och Eric Himelfarb sitta på läktaren, Jens Jakobs är som bekant på lån hos Mora och saknades också. Inget av lagen lyckades få till något tryck offensivt under matchens första fem minuter. Närmast var Kent McDonell som blev ganska frispelad på sin kant men missade målet grovt, han skulle få fler chanser. T.J. Galiardi har en backhand i stolpen några minuter senare när han håller bort sin back. Frederik Storm har en puck i samma stolpe alternativt axeln på målvakten någon minut efter det när han ganska enkelt går förbi sin spelare från sargen. Efter drygt en kvart kommer matchens första powerplay när Luleå tar en klumpig utvisning i offensiv zon. Powerplay blir emellertid oerhört kort, domarna lyckas hitta ett fördröjande av spelet på Galiardi. Huruvida det är korrekt eller ej kan jag omöjligt avgöra på bilderna. Joey Tenute ger därefter Malmö ledningen i spel 4/4 när Daniel Larsson gör ett mindre lyckat ingripande vid sargen för Luleå. Mer nätkänning blir det inte även om Luleå har några projektiler mot slutet av perioden. Första perioden var en riktigt kamp, inget av lagen kunde få till några längre anfall. Malmö kändes stabila, koncentrerade och spelsugna under matchens första tjugo minuter.

Den nya förstakedjan med McDonell, Andreas Thuresson och Galiardi som gjorde en riktigt fin förstaperiod fick även utdelning efter elva sekunder av andra perioden där McDonell till slut hade helt öppet mål. 3-0 kommer knappt fem minuter senare genom Galiardi när Luleå gör en Malmö, alltså ett riktigt dåligt byte. Galiardi har två spelare med sig men de är borttäckta, så han gör som man ska och bombar in den själv. Malmö får ny chans att spela powerplay när Jan Sandström håller Storm mot sargen när han inte är puckhållare. Men powerplay såg inget vidare ut, Galiardi vaskar fram en bra chans mot slutet men returen går rätt för Luleå. Det blir dock powerplay ganska snabbt igen när Emil Sylvegård övertänder och drar på sig en klantig tvåa i offensiv zon. Även detta powerplay är ganska dåligt, eller om man så vill bra boxplayspel med hög press från Luleå. Några halvchanser skrapar hemmalaget fram men utan utdelning. Fortsatt svag utdelning i powerplay alltså. Tredje chansen kommer nästan direkt igen, ännu en gång efter en fullständigt hjärndöd utvisning av Luleå. Nicklas Jadeland ruffar med en Luleåspelare och båda är uppe på handen från domaren, då kommer en andra Luleåspelare och lägger sig i. Sanslöst korkat givetvis. Men, man kan faktiskt vara ännu mer korkad än så. Luleå drar på sig en till tvåa på grund av en spelare för mycket på isen, i boxplay. Fullständig kollaps för gästerna här i matchen. Då kommer 4-0 av McDonell efter en välavvägd passning från Peter Mueller i spelet 5/3. I det efterföljande 5/4-spelet fanns det inte mycket att skriva hem om för hemmalaget. Luleå får sin första chans i powerplay efter femton och en halv minut av perioden när Malmö är för många spelare på isen. Luleås spel i numerärt överläge var inte heller något att skriva hem om, Malmös boxplay sattes inte på några prov över huvud taget. Men en för gästerna livsviktig reducering kommer strax efter Malmö blivit fulltaliga. Man missar markeringen på Johan Forsberg som ensam framför målet enkelt får in den bakom Jonas Gunnarsson. Kändes faktiskt onödigt, jag tycker inte att Luleå dittills gjort sig förtjänta av att göra något mål. Givetvis en lysande period från hemmalaget men det sena målet gav lite syre åt gästerna.

Det blev ingen snabb utdelning för Malmö i tredje perioden, men efter första halvminuten hade man redan kastat tre puckar mot mål. Inga direkta farligheter, men dock bra att lägga på mål. Luleå får dock powerplay när Galiardi drar på sig en onödig hakning. Även denna gång mer än lovligt blekt powerplay av gästerna som inte tackade och tog emot. Dock betydligt mer vilja från gästerna i inledningen samtidigt som Malmö föll tillbaka i lite gamla synder med tveksamt passningsspel. Efter lite drygt sju minuter får Malmö chansen i 5/4 igen. Malmö spelar till sig några halvchanser men inte ny heller någon utdelning. Trots mer puckinnehav och mer press från gästerna hade de inte lyckats få mer än ett skott mot Gunnarson efter tio minuter spelade. Christoffer Forsberg trollar lite med Luleåförsvaret efter elva minuter, dessvärre utan att laget får något mål med sig. Strax efter har Luleå en bra chans att reducera på nytt, men pucken hamnar under Gunnarssons ben till slut. Malmö har en ännu galnare målchans när Thuresson kommer fri men misslyckas och Galiardi har ett lysande läge utan att få in den när inte pucken blockeras av Larsson. Malmö kontrollerar händelserna på isen ganska bra och Luleås chanser lyser med sin frånvaro, precis det man vill se som tränare när man ska kontrollera sina tre poäng. Luleå drar målvakten tidigt, med tre och en halv minut kvar. De håller pucken ganska mycket, men chanserna lyser fortsatt med sin frånvaro och till slut går det som det brukar. McDonell slutför sitt hattrick med en puck i tom kasse med lite drygt en minut kvar av matchen. Med god hjälp av Henrik Hetta som kunde skjutit själv, så agerar en riktig kapten.

Verkligen en drömstart efter landslagsuppehållet för Malmö. Man gör det bra och segern är ohotad, Luleå har inte många målchanser över sextio minuter. Man lyckas dessutom kontrollera ledningen på ett ganska bra sätt i tredje perioden. Den nya förstakedjan med McDonell, Thuresson och Galiardi var flera stora utropstecken. Om Galiardi kändes tveksam innan ikväll, kändes han fullständigt given efter matchen. Kan den kedjan fortsätta som den började har man hittat sin givna leading line som det så vackert heter. Ska man gnälla på något är det att powerplay fortsatt ser mindre bra ut. Låt vara att Luleå spelade bra boxplay, men jag tycker att man ska förvänta sig mycket mer i spelformen. Det är viktigt att få utdelning där.

En match är ingen match. Redan på lördag har Malmöpubliken en ny möjlighet att se Skånes stolthet skrinna in på isen. Då blir det en betydligt mycket tuffare nöt än ett svajigt Luleå. Tredjeplacerade Brynäs kommer på sitt första besök till Malmö denna säsong och jag vågar säga att insatsen måste hålla minst lika hög kvalité som i kväll. Förhoppningsvis kan den nya förstakedjan ta ytterligare steg. Thuresson sköt mest i Malmö ikväll, men utan utdelning. Kan man våga hoppas på nätkänning mot hans forna lag? Har ni möjlighet att besöka Malmö arena, ta den. Just nu 7162 biljetter sålda vilket får anses som ok. Era biljetter köper ni här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics