söndag 1 november 2015

Mina tankar om hösten, efter ännu en tät match mot Skellefteå

Skellefteå AIK vs IF Malmö Redhawks 2-0
Seriematch SHL

Malmö avslutade alltså första etappen av säsongen med en planenlig förlust uppe i Skellefteå. Två matcher på rad lyckades man på något sätt hålla siffrorna jämna mot de gulsvarta giganterna. Noll poäng är så klart noll poäng men helt ärligt, 3-6 i dubbelmöte mot Skellefteå är inget att skämmas för givetvis. Det har varit ett par matcher under dessa inledande omgångar där Malmö utan tvekan slarvar bort poäng, mot lag som inte håller den klass Skellefteå gör just nu. Malmö borde vunnit sin match borta mot Växjö och även derbyt borde varit tre poäng.

Dessvärre har boxplay och powerplay inte alls varit i den nivå man faktiskt ska kunna förvänta sig, vilket åtminstone i derbyt blev löjligt dyrt. Även andra matcher har utvisningar slagit undan benen, men det har man absolut börjat putsa till här på slutet. Defensiven har också fått en rejäl uppryckning och framför allt de tre avslutande matcherna ger rejäl mersmak. Hade Malmö haft sex poäng till just nu, hade jag varit fullt nöjd med inledningen. Nu får man säga att inledningen varit ok, men inte mer.

Det tog tid att vänja sig vid SHL, en stor del av truppen har liten eller ingen vana av serien och det är givet att det tar tid. Ta bara en krigare som Henrik Hetta som har fått slita rejält för att komma in i kostymen. Samma sak gäller också Nicklas Jadeland, Mattias Persson och faktiskt Jens Olsson. Samtliga av dessa herrar har stundtals bidragit, men också stundtals sålt sig väldigt billigt mot de mycket skickligare motståndarna på nivån.

Målvaktssituationen blev inte alls som förväntat, tack vare skador. Jonas Gunnarsson har verkligen växt och putsat bort mycket av det som gjorde honom till en chansning förra säsongen. Det är ingen överdrift att säga att Malmös målvaktssida kommer vara stark när samtliga är hela igen. Det kommer bli en tuff uppgift att avgöra vilka två som ska spela. Men det känns på förhand som att Pontus Sjögren kommer vara fyra, det känns givet. Övriga tre har potential att bli vinnare för Malmö. En som vill upp och två ruskigt rutinerade, i åtminstone teorin en ren dröm.

T.J. Galiardi och Peter Mueller är de två spelarna man måste få ut mycket mer av. Sen måste så klart Andreas Thuresson bli hel, Malmö har inte direkt råd att vara utan honom. Nu får man säga att laget klarat sig hyggligt utan honom, men nej. Han är utan tvekan en av de viktigaste spelarna i laget och behövs på isen i varje match. Joey Tenute har gått upp i SHL helt utan friktion, en av de spelare jag är absolut mest imponerad över. Jag var lite orolig att han inte skulle räcka till, men han har visat att han inte bara räcker till utan dessutom är en ledande spelare även en våning upp. Mycket imponerad av Kent McDonell också, det visar antagligen hur oerhört mycket rutin kan vara värd. Han är inte bättre än många ut den allsvenska stommen, men hans rutin har gett honom en stor fördel inledningsvis. Frederik Storm visar också mycket tydligt att han hade spelat i SHL, med eller utan Malmö.

En del vill göra gällande att bandyklubben gjort en bättre inledning och det är sant, men det är på grund av Malmös dåliga boxplay mot just bandyklubben. Hade Malmö tagit den trepoängare jag tycker att man förtjänade där uppe, hade lagen legat på samma poäng idag. Det är marginaler och poängen i dag är oväsentliga egentligen. Bandyklubben har vunnit fler poäng på bättre målvaktsspel, något Malmö har kommit upp i också mot slutet. Det viktiga efter uppehållet blir att den allsvenska stommen fortsätter att tro på det man gör, att de fortsätter att ta kliv framåt. Laget ska fortsätta spela sitt spel och tro på det man gör. Inte under några omständigheter börja laborera förutom med små detaljer som kan behöva rättas till. Sen är det självklart viktigt att Mueller och Galiardi bidrar till mer på isen, annars kanske man måste se över om de verkligen har vad som krävs just nu.

Slutligen måste jag säga att det är skitroligt att se Malmö i SHL igen. Jag var helt inställd på att det skulle bli mycket fler förluster än segrar, något annat känns fortfarande inte rimligt. Därför har jag inte heller blivit speciellt upprörd vid alla dessa förluster. Jag tycker ofta att poängtapp har berott på individuella misstag som man blivit hårt straffade för. Vissa misstag har berott på ovana vid nivån, i SHL kan man oftast inte fuska på samma sätt som i Hockeyallsvenskan. Misstag kommer att ske, men en del av misstagen har den karaktären att de inte ska gå att göra. Man kan inte chansa i SHL, det kostar ofta ett mål i baken. Jag är fortsatt tämligen säker på att om Malmö fortsätter som man gjort och fortsätter ta kliv allt eftersom rutinen växer, då bör man också klara sig utan kvalspel och därmed uppnå sin målsättning.

Torsdagen den 12 november är det dags igen, då kommer Luleå till Malmö. Då ser vi fram emot ett imponerande stöd från läktaren och ett inspirerat Malmö på isen. Biljetter köper ni här, så att fler än de 5050 som hittills har plats ser till att vara på plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics