torsdag 3 december 2015

Inga poäng i Karlstad trots bra bortaspel

Färjestad BK vs IF Malmö Redhawks 4-2
Seriematch SHL

Malmö skulle chocka Färjestad med fart var tankarna innan match. Det första jag blev chockad över var hur intresset för hemmalaget verkar ha falnat, halvtomma läktare och blekt tryck på den sporadiska klacken. Vad händer i Karlstad? Man kan utan tvekan säga att Malmö tog tag i taktpinnen på isen och behöll den fram till man tog ledningen i drygt tretton minuter i powerplay. Det som gav lite andhämtning för hemmalaget var ett powerplay efter drygt fyra minuter. Ett riktigt värdelöst powerplay, Malmö blev knappt andfådda av det boxplayspelet. Malmö hade ett powerplay innan det som gav mål, även det var ganska bra. Målet gjordes av Björn Svensson som slog in en retur efter skott från Nils Andersson. Dessvärre ger man bort ledningen helt onödigt efter bara drygt en minut. Jonas Gunnarsson räddar ett friläge och strax efter ytterligare ett avslut men returen är John Persson först på och lägger ner pucken med handen och slår enkelt upp pucken i nättaket. Rejält underbetyg åt det defensiva spelet från Malmö i den situationen. Även Malmö hade annars friläge genom Kent McDonell som Lars Haugen i hemmakassen klarar. Malmö var spelmässigt värda en ledning efter första tjugo, men man måste omsätta chanserna i mål och framför allt inte släppa in skitmål.

Om Malmö kunde vara missnöjda med 1-1 i första perioden kan de vara desto lyckligare över samma resultat i andra. I mittenperioden kom faktiskt storstjärnorna i hemmalaget igång så smått och satte rejäl press på Malmö under framför allt andra hälften av perioden. Då var det stundtals riktig hönsgård framför Gunnarsson. Annars inleddes perioden med att Malmö hade öppet mål men Joey Tenute lyckades på något sätt träffa en simmande Haugen. Malmö hade ett powerplay ganska tidigt i perioden som var mer eller mindre ren katastrof. Ändå lyckas man göra mål, eller i varje fall nära nog. En sekund efter att hemmalaget blivit fulltaliga smäller Svensson in sitt andra mål mellan benen på Haugen. Men precis som i första perioden varar ledningen bara drygt en minut. Hemmalaget kvitterar snyggt och distinkt i powerplay, Gunnarsson var antagligen skymd för han reagerade inte förrän pucken rasslade i nätet. Efter kvitteringen och under sju minuter var det full kalabalik i Malmös defensiv. Bland annat fick Johan Ryno åka genom hela Malmöförsvaret i knapp styrfart, borde till och med en stackars knäledsopererad med rollator kunnat stoppa kan jag tycka. Nej, andra perioden var verkligen inte vad man vill se från Malmö. Förlorade närkamper, dåliga positioner och lika låg fart som hemmalaget i det mesta.

Även i tredje kunde Malmö tagit ledningen efter bara några sekunder. Lite bättre defensiv inledningsvis, men även mycket bättre spel av hemmalaget än i början av matchen. Matchen blev väldigt mycket ett ställningskrig med över lag bra defensivarbete från båda lagen. Ganska tydligt att varken Malmö eller Färjestad ville bjuda på något. Mycket av det som hände i offensiven var individuella initiativ. Har man skickliga spelare i truppen som hemmalaget, behöver man dock inte många chanser för att också göra mål. När Färjestad för första gången tar ledningen i matchen är det på en kontring med ett skott där Gunnarsson lämnar en dålig retur rakt ut och högt som Ryno plockar ner framför ett nästan löjeväckande passivt Malmöförsvar och enkelt slår in trean. Tufft för Malmö som klivit ner i samma mystempo som hemmalaget och att plötsligt växla upp fungerar ytterst sällan. Matchen visar med stor tydlighet hur mycket effektiv offensiv och vässad spets betyder. Hade Malmös spelare haft samma kvalité skapade man chanser nog för att minst ta poäng ikväll. Malmö är ett hårt jobbande lag och det är bara genom hårt jobb man kan vinna. Tyvärr var inte jobbet ens i närheten tillräckligt hårt i defensiven vid varken 1-1 eller 3-2. Malmö försöker med sex man men det går som det brukar, ett mål i tom kasse. En Malmöspelare som gjorde mål ikväll var Jens Jakobs, men då för Linköping som han är utlånad till. Det målet hade Malmö behövt ikväll.

Man kan bara gratulera hemmalaget som kan ta tre poäng även när man spelar en ganska blek ishockey. Samtliga spelmål i 5/5 för Färjestad beror som sagt på spetsspelarna som tar ett individuellt initiativ och gör mål. Malmös spets som i mångt och mycket består av grovarbetare och bra allsvenska spelare är betydligt trubbigare och det syns med alla missade mål, ett flertal helt öppna mål faktiskt. Malmös krig fortsätter, det gäller att bara jobba på. Ikväll ger man faktiskt bort poäng genom att vara så "snälla" defensivt vid två av målen. Offensiven är som den är, men defensiven kan man faktiskt påverka genom att jobba 100% konstant.

Nästa vecka väntar dubbelmöte mot ett Modo som till slut börjat vakna till med alla sina utländska stjärnor. Vet inte om jag behöver påpeka exakt HUR nästan sinnessjukt viktiga dessa möten är för Malmö. Eftersom man väldigt sällan tar poäng mot lagen längre upp i tabellen, måste man ta poäng mot bottenlagen som i derbyt och mot Karlskrona förra veckan. Om en vecka är första matchen i Malmö arena. Då MÅSTE Malmöpubliken ställa upp och bära sitt hemmalag och visa att man vill ha ett lag i högsta serien. Det ska vara som mot bandyklubben, även om det är hälften så mycket folk. In och köp biljetter här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics