lördag 26 december 2015

Malmö gjorde äntligen mål igen, men inga poäng

HV71 vs IF Malmö Redhawks 2-1
Seriematch SHL

Malmö saknade Nils Andersson, Derek Meech och Björn Svensson och hade som tidigare nämnt återkallat Johan Björk från Pantern. Intressant att sed vad som hänt med Björk under hans framgångsrika tio matcher för Kirsebergslaget. Matchen började på absolut sämst möjliga sätt för Malmö. Jeremias Augustin tappar en kamp vid sargen, samtidigt som Jens Olsson är fullständigt ute och yrar på andra sidan, missar sin spelare helt och öppet mål fram till 1-0 för hemmalaget innan minuten gått. Malmö reser sig från chocken och skrapar fram några halvchanser efter bra jobb i offensiv zon, men det är hemmalaget som står för bäst pucktempo och passningsspel. Malmö tappar dessvärre ganska mycket tempo på det undermåliga passningsspelet. Malmö får matchens första powerplay när HV spelar med sex man på isen. Malmö och powerplay är som vi vet en synnerligen usel kombination. Man får faktiskt till en kort stund av uppställt spel som inte såg helt tokigt ut, men som vanligt resultatlöst alltså. Istället drar Mattias Persson på sig en tvåa för hakning nästan direkt efter att Malmö blivit fulltaliga, riktigt slarvigt. HV har seriens bästa powerplay, något som inte syntes vid detta försök. Det var helt ofarligt och Malmös boxplay behövde inte svettas många droppar. Bäst läge för Malmö i första perioden kom mot slutet genom Nicklas Jadeland i slottet men han träffar benskyddet, en ganska jämn period till slut där lagen tog ut varandra ganska effektivt.

En och en halv minut hann det gå av andra perioden innan HV fick ett fint läge, men denna gången träffar man ramen istället för i mål. Malmö får matchens andra powerplay efter att T.J. Galiardi blivit fasthållen i offensiv zon, Galiardi som fortsatt är allt för kär i pucken men samtidigt bidrar genom att han är oerhört svår att ta pucken ifrån också. Powerplay blir bara 45 sekunder långt, eftersom Peter Mueller drar på sig en tvåa i defensiven när han inte alls hinner med Martin Thörnberg. Frederik Storm och Henrik Hetta har en två mot etta i spel 4/4 men det blir ett dåligt avslut. Jadeland har som bekant haft det riktigt svårt i SHL, men en sak är han landslagsmässig i. Han kan driva motståndare till vansinne på samma sätt som Daniel Rydmark på sin tid. Något vi fick se vid en tekning halvvägs in i matchen. Annars var känslan att båda lagen tar ut varandra ganska bra, men att HV är aningen skickligare. Malmö drar på sig sin tredje utvisning när Augustin får in sin klubba mellan benen på sin spelare i försvarsarbetet. Eftersom HV som sagt har seriens just nu bästa powerplay kan vi konstatera att Malmös boxplay är av högsta SHL-klass då man ännu en gång ganska enkelt försvarar sig lyckosamt. 2-0 kommer ändå ganska strax efter, hemmalaget har helt enkelt varit aningen bättre och det hände inte speciellt mycket för Malmö offensivt. Vid målet går Augustin omkull bakom mål vilket ger fritt läge i slottet och Oscar Sundh träffar INTE några benskydd utan nät. Malmö är inte dåliga, men HV är aningen bättre. Men i ärlighetens namn är det ingen bra match efter 40 minuter, för mycket julmat i magarna på båda lagen och tempot är lågt.

Kent McDonell skapar sig ett bra läge direkt i tredje, skott och först på egen retur men får då inte bra träff. Joey Tenute spelar snyggt fram Johan Ivarsson som ren i slottet skjuter HÖGT över, verkligen absolut fel spelare som fick det läget. Till slut ger Malmös jobb ändå utdelning, då man faktiskt satte bra press på HV inledningsvis i tredje perioden. Galliardi drar in en backhand och det var ett mål han tjänat ihop till, minst sagt. Strax efter Malmös mål blir det strul med isen nere hos Jonas Gunnarsson. Först ett långt uppehåll bestäms det att man tar en paus på 15 minuter för att försöka få ordning på det. Ett lämpligt uppehåll för HV som inledde svagt i tredje perioden. Malmö har en trippelchans efter några minuter, men puckarna går inte in i mål. Hetta tvingas dra på sig en tvåa för att förhindra ett friläge när Olsson missat en tackling. Det var verkligen en tung kväll uppe i Jönköping för den gode Olsson. Bra powerplay av hemmalaget inledningsvis och där fick boxplay göra skäl för lönen för att hålla tätt under några sekunder. Det klarar man och ännu ett powerplay plockades ner. Men tiden hade behövts till att jaga kvittering så klart. Med knappt fyra minuter kvar kör domarna en "safe" och plockar ut både Galliardi och Axel Eidstedt för roughing. Vad Galliardi gjorde låter jag vara osagt efter som jag måste ha fel i att han bara duckade för slag. Annars borde det väl inte varit en tvåa. Malmö plockar Gunnarsson i ett sista desperat försök. HV tvingas dra på sig en utvisning och man försöker med 6/4 då klockan stod på 19:16. Med fem sekunder kvar blev det en massa ruff och dubbelutvisning. McDonell är cm ifrån att kvittera matchen när han träffar stolpen men inga julklappspoäng för Malmö i år och ännu en gång på grund av allt för dålig effektivitet. Men, Malmö gör vad man kan i tredje och äger spelet. Man måste dock upphöra med att missa mål, det är så svårt att vinna matcher annars.

Det är också väldigt tråkigt att en sådan som Olsson ska vara inne på båda baklängesmålen, det är inte speciellt smickrande faktiskt. Björk gör det riktigt bra i sin återkomst, spelar enkelt och tryggt. Tiden i Pantern och det förtroende han fick där har helt klart gjort gott. Sen är det kanske tveksamt om det finns plats för honom när Meech och Andersson är tillbaka. Vi får se helt enkelt. Vad vi kunde se idag var i varje fall att Malmö lyft sig ett par klasser jämfört med senast lagen möttes, Då var det liksom inget snack om att HV var en klass för stora. Det var man inte ikväll, men de får ändå samtliga poäng vilket är meningen med att spela match så klart. Det är just individuellt det måste bli bättre. Malmö spelar ett bra spel och blir ytterst sällan utspelade längre. Man till och med för matcher mot betydligt namnkunnigare lag stundtals, men det försvinner massor av poäng på att man är så ruskigt ineffektiva och dessutom usla i powerplay.

Nå, det är inte lönt att pipa om det som varit. Malmö skall bara mala på som man gör, försöka undvika misstag helt eftersom man inte gör speciellt mycket mål. Nästa match om två dagar är en sådan man ska vinna. Nog så jobbigt att kliva in till en sådan efter två ruskigt ineffektiva matcher med bara ett mål på sex perioder. Visserligen är Karlskrona seriens outstandig jumbo med 19 poäng upp till strecket och galna -51 i målskillnad. Men, de har bara gjort fyra mål mindre än Malmö och det kommer högst sannolikt inte bli en skrattmatch för Malmö med bristande självförtroende i offensiven. Karlskrona gör ändå tre mål mot Frölunda ikväll, det är tre fler än Malmö klarade av. Det gäller att vara oerhört disciplinerade bakåt och ta tillvara på det som Karlskrona kommer att bjuda på. Just nu är 7019 biljetter sålda och det finns som sagt erbjudande om billiga biljetter på övre etage. Det är dessutom sista hemmamatchen på ett bra tag. Nästa gång man kan se Malmö på hemmais är inte förrän den 22 januari. Biljetter till sista matchen på nästan en månad hittar ni här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Real Time Analytics